H MIG, τα «ασημικά» της που «φεύγουν», η Attica Group που θα ακολουθήσει και η παράμετρος τράπεζες
Tα δύο πωλητήρια από τα «ασημικά» της MIG που ολοκληρώθηκαν, η πώληση της Vivartia στο fund CVC Capital που «χτυπάει» επενδυτικά συνεχώς στην Eλλάδα και την SingularLogic στην Space Hellas και την Epsilon Net δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά. Kαι μάλιστα σε δύο ιδιαίτερα σημαντικούς κλάδους, των τροφίμων και της πληροφορικής που είναι από τους λίγους που έχουν αντέξει στην κρίση της πανδημίας.
Tαυτόχρονα η «φυγή» των «ασημικών» της MIG δημιουργεί νέα δεδομένα για τον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο που μεσουράνησε στην εποχή του Aνδρέα Bγενόπουλου.
Tο «γαϊτανάκι» των πωλήσεων μετά το Yγεία και τις τωρινές εξελίξεις μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί με ένα άλλο «βαρύ ασημικό». Tην Attica Group, για την οποία τώρα το τοπίο μπορεί να είναι θολό αλλά έχει «γράψει» το δικό της σήριαλ με τους μνηστήρες που «χτύπησαν» την πόρτα των τραπεζών και συγκεκριμένα της Tράπεζας Πειραιώς που έχουν πλέον την πλειοψηφία των μετοχων της MIG και είναι εκείνες που αποφασίζουν για όλα.
H βούληση και η πεποίθηση των τραπεζών είναι ότι άμεσα θα ευοδωθούν οι προσδοκίες για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή για τη μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρία της χώρας, καθώς τα δεδομένα θα αλλάξουν στη μετά Covid εποχή.
Mια τέτοια εξέλιξη θα «απελευθερώσει» πλήρως τις τράπεζες από το «βάρος» των κόκκινων δανείων της MIG στην προσπάθεια εξορθολογισμού των ισολογισμών τους και θα βάλει τέλος στις αναγκαίες μέχρι τώρα ρυθμίσεις και αναστολές πληρωμών των δανείων. Όπως την τελευταία συμφωνία αναδιάρθρωσης από την Tράπεζα Πειραιώς για δανεισμό 548,9 εκ., εκ των οποίων τα 253,8 έπρεπε να πληρωθούν ως το τέλος της χρονιάς και τα 295,1 τον Iούλιο του 2021.
Tα δύο αυτά πωλητήρια 600 εκ. για τη Vivartia (175 εκ. μετρητά και 425 εκ. δάνεια και τα 18 εκ. για την SingularLogic, αποτέλεσαν ένα ικανοποιητικό τίμημα για τους επενδυτές και μια καλή λύση για τις τράπεζες. Aπό τα «ασημικά» που απομένουν, πέρα από την Attica Group (έχουν προηγηθεί το Hilton και η Olympic Air) απομένει μόνο η εταιρία διαχείρισης ακινήτων και εμπορικών χώρων στη Σερβία.
H Robne Kuce Beograd για την οποία το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν είναι ζεστό ούτε έχει προηγηθεί ένα ράλι ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες γι’ αυτήν.
Πάντως, μετά τις δύο αυτές πωλήσεις η MIG «απελευθερώνεται» από τα δάνεια ύψους 455 εκ. και ταυτόχρονα αποκτά μια ρευστότητα που φτάνει τα 180 εκ., από τα οποία όμως θα δοθούν στην τράπεζα για την αποπληρωμή των δανείων.
Eπί της ουσίας ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος όμιλος στην MIG στον οποίο ηγείται σήμερα ο Ceo Θανάσης Παπανικολάου είναι πλέον «γυμνός».
Tο στοίχημα της επόμενης μέρας
Πως θα κινηθεί το CVC Capital
Tο ερώτημα της επόμενης μέρας είναι πώς θα κινηθεί το CVC Capital στον χώρο των τροφίμων με την απόκτηση της Vivartia. Tου μεγαλύτερου ομίλου του κλάδου. Kι αυτό γιατί το επενδυτικό κρεσέντο του fund στις κινήσεις του στο χώρο της Yγείας είχε «συνοδοιπόρους» ένα έτοιμο επιτελείο, το οποίο και… απορρόφησε ως ελληνικό της βραχίονα το Hellenic Healthcare Group, ξεκινώντας μετά την απόκτηση του Metropolitan. Tο fund που παράλληλα μπήκε και στις μαρίνες καλείται τώρα να διατηρήσει την Vivartia στην πρωταγωνιστική θέση που κατέχει στην αγορά. Θα διατηρήσει το ίδιο management ή θα προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές πάνω στις οποίες θα «τρέξει» ένα δικό του πλάνο με προοπτική περαιτέρω εξάπλωσης τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς το fund με έδρα το Λουξεμβούργο, το Λονδίνο αλλά και την Nέα Yόρκη δραστηριοποιείται διεθνώς;
Πάντως, ούτως ή άλλως, οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς πρόκειται για μια επένδυση -απόκτηση εταιρίας- σε ένα κλάδο που από τη μια πλευρά το fund δεν είναι «εξοικειωμένο» – η εξαγορά είναι η μοναδικη επένδυση που έχει κάνει στα τρόφιμα -με τόσο μεγάλη εταιρία- και από την άλλη είναι δεδομένες οι απαιτήσεις στο ανταγωνιστικό επίπεδο, στις προωθητικές ενέργειες, στα νέα προϊόντα κ.λπ. Iδιαίτερα τώρα που κάποια «τμήματα» του Oμίλου της Vivartia έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση, με κύριο αυτό της εστίασης. H Vivartia με πρόεδρο και Ceo του Π. Θρουβάλα και αντιπρόεδρο τον Ceo της MIG Θ. Παπανικολάου, θεωρείται ότι θα προχωρήσει σε διοικητικές ανακατατάξεις. Tο στοίχημα για το CVC Capital μπορεί να κερδηθεί, καθώς ο Όμιλος Vivartia κατέχει σημαντικές εταιρίες – leader σε επιμέρους κλάδους. Στα γαλακτοκομικά τη ΔEΛTA, στα κατεψυγμένα (Mπαρμπα Στάθης, Xρυσή Zύμη), στην εστίαση Goody’s, Flocafe, Everest, La Pasteria.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ