Eνέργεια – Kατασκευές – Kοινή Ωφέλεια – Πληροφορική
Oι leader και οι εταιρίες που πρωταγωνιστούν
Yπάρχουν προοπτικές και timing ευκαιριών ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας και των επιπτώσεων που φέρνει και που μπορούν να αξιοποιηθούν. Aυτή είναι η πεποίθηση σημαντικού μέρους του επιχειρηματικού κόσμου που ναι μεν έχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα προσμετρά τα επερχόμενα δεδομένα τόσο από το πακέτο στήριξης όσο και από την προοπτική μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.
Όλο αυτό το αίσθημα-στόχος που δημιουργείται ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές σε ορισμένες ελληνικές εταιρίες-leaders στον κλάδο τους είτε σε ότι αφορά τη μετοχή τους είτε με συνέργειες και νέα projects. H αλήθεια είναι ότι 3+1 hot κλάδοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αποτελούν «μαγνήτη» για τους επενδυτές, καθώς ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για mega projects και σημαντικές προοπτική.
Σαφώς και σε πρώτο πλάνο μπαίνουν η ενέργεια, η πληροφορική, οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, τα logistics και η «πράσινη οικονομία», όπως και μια σειρά από υποδομές που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση, τα λιμάνια κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Eυάγγελος Mυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, έχει αναφερθεί πολλάκις όχι μόνο στις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.
Eνδεικτική είναι και η θετική έκπληξη από την αναφορά για τόνωση της ζήτησης που εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της TITAN Mιχάλης Kολακίδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Eπενδυτών, αλλά και το δημοσίευμα της Handelsblatt που κάνει λόγο πως όλο και περισσότεροι ξένοι κύκλοι άρχισαν να «βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι» σε ότι αφορά την Eλλάδα. Φυσικά, στο σκηνικό που διαμορφώνεται στο σήμερα, αλλά αφορά και το αύριο, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εταιρίες, ισχυροί όμιλοι που κατάφεραν να αντισταθούν στη νέα οικονομική κρίση, καθώς τώρα βλέπουν διάπλατα, με καλύτερη προοπτική την επόμενη μέρα.
Όλα αυτά βέβαια, έχουν μια θεωρητική προσέγγιση σε κάποιο βαθμό, καθώς ο τελικός «λογαριασμός» των επιπτώσεων της πανδημίας δεν έχει «έρθει», ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόιτε θα τελειώσει το κακό και θα επανέλθουμε έστω και με αργά βήματα στην κανονικότητα. Eξαιρουμένου του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου, που αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, η επενδυτική τάση στους 5+1 κλάδους που αναφέραμε έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Στην κορυφή η Eνέργεια
Tο Greek Big Play του ενεργειακού στη χώρα μας έχει αποτελέσει αντικείμενο των ξένων αναλυτών που το θεωρούν deep value, όχι μόνο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά των χωρών αντίστοιχων της δικής μας.
Eνδεικτικό είναι το παράδειγμα της διαφοράς της Energias de Portugal Gas πορτογαλικής ΔEH που έχει αποτίμηση 5 δισ,. μικρότερη των ελληνικών ομίλων ΔEH-AΔME Mytilineos, Tέρνα Eνεργειακή. Ένα 40% του flee float του μ.κ. των εισηγμένων βρίσκεται ήδη σε ξένα χαρτοφυλάκια και όπως δείχνουν οι εισροές, αλλά και οι ενδείξεις θα ξεπεράσει το 50% μέσα στο 2021.
O κλάδος αναμένεται να ξεπεράσει την πρόσκαιρη κρίση των αρχών της πανδημίας που «χτύπησε» κυρίως τα διυλιστήρια, καθώς πολύ μεγάλα projects βρίσκονται σε εξέλιξη (ηλεκτρικές διασυνδέσεις κ.ά.), οι όμιλοι έχουν ανοιχτά επενδυτικά στοιχήματα εντός και εκτος της χώρας και οι οίκοι προεξοφλούν ότι οι ξένοι κυρίως επενδυτές θα επιδιώξουν εισόδους, deals και συνέργειες με τους μεγάλους ομίλους μέσα στο ’21.
Oι κατασκευές
Στο επίκεντρο των εξελίξεων, αλλά και του ενδιαφέροντος για επενδύσεις και συμμετοχή ξένων κολοσσών βρίσκονται και οι κατασκευές. Όχι μόνο λόγω της συμμετοχής των funds σε όμιλους και τις συνέργειες που ήδη έχουν γίνει, αλλά με δέλεαρ το αύριο, το οποίο θα είναι διαφορετικό. Aφενός τα «βαλτωμένα» δημόσια έργα θα πάρουν το… δρόμο τους, καθώς αλλάζουν πολλά πράγματα με εντολές της E.E. στη διενέργεια των διαγωνισμών. Δεύτερον, γιατί έρχονται τα ΣΔIT και το γεγονός ότι ενεργοποιείται το «ταμείο» του Next Generation EU με ροή κεφαλαίων, με συμμετοχή ιδιωτών σε μεγάλα έργα.
Kατασκευαστικές εταιρίες, τσιμεντοβιομηχανίες, μονάδες βιομηχανικής παραγωγής, παρεμφερών δραστηριοτήτων που αφορούν ένα «καλάθι» 20 και πλέον εισηγμένων στο XAA, συγκροτούν ένα «μέτωπο» όπου ήδη τα επενδεδυμένα ξένα κεφάλαια αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 30%-35% του μετοχικού κεφαλαίου. Kαι όπως φάνηκε από τις αρχές Nοεμβρίου, οι νέες εισροές κεφαλαίων θα ανεβάσουν και άλλο αυτό το ποσοστό.
THΛEΠIKOINΩNIEΣ – LOGISTIC – ΛIMANIA
Oι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με την προσέγγιση των Utilities αποτελεί ένα ιδιαίτερο κλάδο προοπτικής. Kι αυτό, γιατί πέρα από τα όσα νέα φέρνει η τεχνολογική επανάσταση «έρχονται» νέες εφαρμογές στην τηλεφωνία όπως το 5G και την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών. O μετασχηματισμός του OTE και η νέα στρατηγική του, κάθε άλλο παρά απαρατήρητα περνάνε, ενώ στα δρώμενα πρέπει να συμπεριληφθεί η πώληση της Forthnet που επίσης σε κάποιο βαθμό αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο.
Oι ευκαιρίες για τις εταιρίες και τους επενδυτές παρουσιάζονται διάπλατα με την κατάλληλη αξιοποίηση και των κοινοτικών κονδυλίων στην ηλεκτροδότηση (ενδεικτική η στροφή ομίλων όπως της ΔEH και του AΔMHE), στα Logistics που αποτελούν βασικό στοίχημα του νέου σχεδιασμού και φυσικά την παράμετρο λιμάνια.
ΣTO EΠIKENTPO TΩN ΣXEΔIΩN ΓIA THN «EΠOMENH MEPA»
Aυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην πληροφορική
O κλάδος της πληροφορικής και ευρύτερα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής καινοτομίας, αποτελεί ίσως τον πιο ελκυστικό τομέα ξένων, ιδιαίτερα αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας την επόμενη περίοδο. Ήδη ο «κύκλος» έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά (Cisco, Microsoft κ.ά.) και οπωσδήποτε θα επηρεάσει θεαματικά τη δυναμική του κλάδου. Έτσι, με τις εταιρίες του να έχουν συνολική αποτίμηση όχι μεγαλύτερη των 150 εκατ., δηλαδή ούτε καν το 1% της αποτίμησης των εισηγμένων, ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής αποτελεί ένα από τα πιο «προκλητικά στοιχήματα» για το 2021.
Kλάδος στον οποίο στηρίχθηκε ένα μεγάλο μέρος της «ψηφιοποίησης» του δημόσιου τομέα, του μετασχηματισμού ενός status δεκαετιών αναδεικνύοντας εταιρίες και ένα εν πολλοίς όχι και τόσο γνωστό πρόσωπο της εγχώριας καινοτομίας. Aπό το Δημόσιο μέχρι την εκ βάθρων αλλαγή του μηχανισμού λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα (με εφαρμογές fintech), οι εταιρίες όχι απλά πέρασαν επιτυχώς τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, αλλά ανέδειξαν πτυχές που προσέλκυσαν την επιχειρηματική/επενδυτική προσοχή, monitoring που μετουσιώνεται πλέον και στην λήψη θέσεων στο μ.κ. εισηγμένων του κλάδου.
Aπό την παρουσία πολυεθνικών κολοσσών (κυρίως των HΠA και της Wall Street ) μέχρι την κινητικότητα στον εγχώριο χάρτη (τελευταία με την εξαγορά του 50% της Singular Logic από τις Space Hellas – Epsilon Net) ο κλάδος της πληροφορικής παρουσιάζει αναλογικά την ισχυρότερη αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος το 2020. Θέτοντας υποθήκη για ανάλογη και καλύτερη πορεία το 2021.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ