ΕΛΠΕ: Το κουβάρι με ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Η επίσπευση της διαδικασίας πώλησης των ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση και το δικαίωμα της ΔΕΗ – Τι θα γίνει με τη μετοχική σχέση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ;

 

Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας είναι πλέον ο ιδιοκτήτης του 35,5% των ΕΛΠΕ και η προσπάθεια πώλησης είναι χωρίς επιστροφή. Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι γιατί επισπεύστηκε η διαδικασία πώλησης της εταιρείας σε αντίθεση με τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν για το επόμενο έτος. Και αυτό μάλιστα όταν πρέπει ταυτόχρονα να ξετυλιχθεί το κουβάρι της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ, στην οποία έχουν το 35%, και το Δημόσιο μέσω του Ταμείου πρόκειται να πουλήσει το 55% από 65% που κατέχει.

 

Το κουβάρι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν κάποιος αναλογιστεί ότι η ΔΕΠΑ είναι ιδιοκτήτρια του 100% του ΔΕΣΦΑ, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ξεχωριστά (σε πρώτη φάση το 31%), αλλά θα πρέπει να ληφθεί συγκατάθεση και του ομίλου των ΕΛΠΕ, ενώ παράλληλα στη ΔΕΠΑ έχει δικαίωμα προτίμησης και η ΔΕΗ.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απορίας άξιον πώς θα ξετυλίξει το κουβάρι το Δημόσιο, αν και κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, εάν ο όμιλος Λάτση, που έχει το management των ΕΛΠΕ, δεν δεχτεί να συναινέσει στις κινήσεις που προγραμματίζονται για τον ΔΕΣΦΑ, τότε θα πουληθεί ως περιουσιακό στοιχείο με απλή απόφαση της πλειοψηφίας, δηλαδή του 65%, που ελέγχεται από το Δημόσιο. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση ο όμιλος Λάτση δεν θα βγει χαμένος, καθώς θα εισπράξει το μερίδιο που του αναλογεί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ στο εξάμηνο του 2011 είχε κέρδη 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 42% προέρχεται από τον ΔΕΣΦΑ. Η υψηλή κερδοφορία της ΔΕΠΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει ληφθεί απόφαση να πουληθεί πρώτα η συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, δημιουργεί το ερώτημα με ποιον τρόπο θα εκτιμηθεί η αξία των ΕΛΠΕ.

 

Κι αυτό όταν, πέραν των άλλων, πρόκειται για μια εταιρεία στην οποία υπάρχει άλλος μέτοχος, ο όμιλος Λάτση, ο οποίος κατέχει ποσοστό της τάξεως του 41%.

 

Ο όμιλος έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην πώληση, αλλά είναι απορίας άξιον αν θα υπάρξει και άλλος υποψήφιος που να θέλει να αγοράσει ένα μειοψηφικό πακέτο σε μια εταιρεία στην οποία δεν θα έχει το management και είναι πιθανό να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τον μεγαλύτερο μέτοχο.

 

Στο αρκετά πιθανό ενδεχόμενο να μην υπάρξει άλλος υποψήφιος αγοραστής πλην του ομίλου Λάτση, τα περιθώρια να δοθεί διέξοδος μέσω της πώλησης πακέτου σε θεσμικούς επενδυτές είναι σχεδόν μηδενικά. Και αυτό διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μετοχές στην Ελλάδα λόγω της έντονης αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει και το επόμενο έτος, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πουληθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου οι πιθανότητες να επιτευχθεί καλύτερη τιμή θεωρητικά είναι αυξημένες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ