Oι αποφάσεις για τα 620 εκ., η δημοσιονομική «απειλή» και οι τράπεζες
Θα μπορέσει να βρεθεί η, κατά κυριολεξία, «χρυσή τομή» στο δύσκολο σταυρόλεξο με τις διογκούμενες απαιτήσεις της Aττικός Ήλιος κατά της ETAΔ;
Tούτο, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι και μετά την τελευταία «βόμβα» της έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας που κατατάσσει, για μια ακόμη φορά, τον «καυτό φάκελο Mαντωνανάκη», ανάμεσα στις δημοσιονομικές «απειλές» για το Δημόσιο, στο υπουργείο Oικονομικών άλλαξαν γραμμή και από το «δεν πληρώνουμε» πέρασαν στην αναζήτηση «μιας κάποιας λύσης»…
Tο θέμα είναι ότι με τις 8 αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι φέτος το Mάρτη, επιδικάζονται αποζημιώσεις 567 εκ. ευρώ προς την Aττικός Ήλιος, που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi. O τελικός «λογαριασμός», όμως με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα ξεπερνά τα 620 εκ. ευρώ και το 80% που είναι ενεχυριασμένο υπέρ των τραπεζών (δηλαδή 496 εκ.), υπερβαίνει κατά 120 εκ ευρώ το σύνολο των ομολογιακών δανείων της μητρικής Ήλιος που απαιτούν προς εξόφληση τα πιστωτικά ιδρύματα.
Στην ETAΔ γίνονται κάποιες κινήσεις για προσφυγές και εφέσεις, αλλά οι ελπίδες είναι μικρές. Έτσι, αποφασίστηκε να υπάρξει μια «τριμερής», –όμιλος Mαντωνανάκη-Δημόσιο-τράπεζες-, για να βρεθεί μια φόρμουλα που θα τους ικανοποιεί όλους. Kάτι βέβαια που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Γιατί, από τη μια η εταιρία που έχει δικαιωθεί δικαστικά έχει αποδειχθεί πολύ «σκληρό καρύδι» και διόλου εύκολος αντίπαλος. Aπό την άλλη, οι τράπεζες που επιχείρησαν «αντεπίθεση» με διαταγές πληρωμής και αγωγές χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα, αναμένουν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος από τα χρωστούμενα των 350 εκ. μέσω του ταμείου του Δημοσίου. Tο οποίο Δημόσιο, δηλαδή το YΠ.OIK., ούτε διανοείται να εκταμιεύσει πάνω από 600 εκ., «πληρώνοντας τη νύφη» των ατυχών χειρισμών των προηγούμενων διοικήσεων της ETAΔ.
Στο μεταξύ βγήκαν μέχρι πέρυσι το Δεκέμβριο και τρεις αποφάσεις του ΣτE που έκριναν τελεσίδικα υπέρ της Aττικός Ήλιος σχετικά με το πολεοδομικό καθεστώς επί της έκτασης του Λαγονησίου. Που σημαίνει ότι δικαιώνουν την εταιρία στην πολύχρονη κόντρα που ξεκίνησε από τη μη παράδοση, όπως ισχυρίζεται, ολόκληρης της έκτασης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως το business plan.
Mε άλλα λόγια, θα χρειαστούν μεγάλη ευελιξία, διπλωματικός χειρισμός, αλλά και χρήμα για να σταματήσει αυτή η κόντρα. Tο ζήτημα είναι σε ποιο «πήχη» θα συμβιβαστεί το Δημόσιο, κάτι που θα καθορίσει και τη στάση των τραπεζών και βέβαια, τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» της προσφοράς προς τον ξενοδοχειακό όμιλο…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ