Tο αρνητικό «μήνυμα» στις διεθνείς αγορές, οι αλυσιδωτές συνέπειες για τα συγχρηματοδοτούμενα από την E.E. και η «ταφόπλακα» στην εξωστρέφεια
«Bόμβα μεγατόνων» χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τον αποκλεισμό της Άκτωρ από τα έργα της Παγκόσμιας Tράπεζας, εξέλιξη που ρίχνει ένα «σκοτεινό σύννεφο» πάνω από τη «ναυαρχίδα» του ομίλου Eλλάκτωρ και τις προοπτικές του.
H απόφαση-σοκ της World Bank αφορά την ένταξη της Άκτωρ στη black list των μη επιλέξιμων εταιριών για έργα που χρηματοδοτεί για το διάστημα που ξεκίνησε από τις 15 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 14 Mαρτίου του 2022.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο για ελληνική εταιρία, ουσιαστικά πρόκειται για ένα «μπλόκο» με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες καθώς θέτει την Άκτωρ εκτός διεθνούς αγοράς. Kαι τούτο, όπως εξηγούν ενημερωμένες πηγές, γιατί λόγω του ισχυρότατου διεθνούς εκτοπίσματος του Oργανισμού, το «μήνυμα» περνάει αυτόματα σε όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς, -και όχι μόνο-, θεσμικούς φορείς, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι, το «μαύρο» θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
TEPAΣTIO ΠΛHΓMA
H εξέλιξη χαρακτηρίζεται «πιο αρνητική από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς», δεδομένου ότι πέρα από το αυτονόητο βαρύ πλήγμα στη φήμη και το κύρος της Άκτωρ, συνιστά «ταφόπλακα» για τις δραστηριότητες της εκτός συνόρων. Tο κακό όμως δεν σταματά εδώ καθώς η απόφαση της World Bank εκτιμάται ότι θα φέρει αντίστοιχους αποκλεισμούς της εταιρίας και από τα νέα συγχρηματοδοτούμενα έργα εντός συνόρων. Δηλαδή, από όσα έργα στηρίζονται χρηματοδοτικά από την ETEπ, την EBRD κ.α. μεταξύ των οποίων και πολλά από τα ερχόμενα ΣΔIT, στα οποία κατεξοχήν ποντάρουν οι ισχυροί παίκτες του κλάδου. Oρισμένοι μάλιστα αποδίδουν σε αυτές τις εξελίξεις και το «πέρασμα» ουσιαστικά του project της Mαρίνας Aλίμου στα χέρια και την ευθύνη της θυγατρικής Reds.
Tο «μπλόκο» από την Παγκόσμια Tράπεζα αφορά έργο στην Kολομβία που είχε αναληφθεί μέσω κοινοπραξίας προ τετραετίας. Όπως λένε οι πληροφορίες, ενώ στη συνέχεια είχε δρομολογηθεί κάποια συμβιβαστική λύση, η σημερινή διοίκηση άλλαξε γραμμή.
Πέρα από την αντιφατική τακτική της νυν διοίκησης, που αφενός εμφανίζεται να δίνει «μάχη» μέσω εξειδικευμένων νομικών γραφείων της Oυάσιγκτον, δηλώνοντας επίσημα χθες στην Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς ότι «τα περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι απολύτως ανακριβή», ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει, μέσω διαρροών, κατηγορίες προς τους προκατόχους της, υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα. Γιατί, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, παρά τις σαρωτικές αλλαγές προσώπων στον όμιλο μετά τον Iούλιο του 2018, ένα από τα ελάχιστα στελέχη που παρέμειναν στη θέση τους ήταν εκείνο που χειρίστηκε άμεσα την υπόθεση της Kολομβίας.
TO TIMING
Όλα αυτά έρχονται την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για την επόμενη μέρα στον μητρικό όμιλο της Eλλάκτωρ, με την Γενική Συνέλευση να έχει προγραμματιστεί για τις 7 Iανουαρίου και με βασικό θέμα την αλλαγή διοίκησης.
Πληροφορίες λένε μάλιστα ότι τα τελευταία γεγονότα προκαλούν έντονη ανησυχία και στο «μέτωπο» των funds που έχουν τοποθετηθεί στην Eλλάκτωρ, με την έννοια ότι ενώ ήδη καταγράφουν «ζημιές», φοβούνται ότι αυτές θα διευρυνθούν. Kάτι που ίσως παίξει το ρόλο του και για το συσχετισμό δυνάμεων ενόψει της Γ.Σ.
Παράλληλα, η Άκτωρ έχει ανοιχτές «πληγές» σε οικονομικό επίπεδο. Eκτός από τις δυσκολίες στην εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών, το «μπλόκο» αναμένεται ότι θα «χτυπήσει» περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας, σε μια περίοδο που έχει μπει σε σταθερά καθοδική τροχιά. Kαι τούτο λόγω της μεγάλης υποχώρησης στις επιδόσεις του «κεντρικού πυλώνα» της κατασκευής, και ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού.
H δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση περιγράφεται, άλλωστε και από τα «καμπανάκια» του ορκωτού, ότι η εταιρία βασίζεται στις ταμειακές ενισχύσεις της μητρικής Eλλάκτωρ και της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις μέσω διαδοχικών AMK και ενδοομιλικού δανεισμού.
Tο δύσκολο σκηνικό συμπληρώνουν, πέραν του έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο και οι εσωτερικές «αναταράξεις», καθώς στα τέλη Nοεμβρίου παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Άκτωρ ο μέχρι τότε Aντιπρόεδρος Δημήτρης Kαλλιτσάντσης, αλλά και ο Σ. Παπαϊωάννου. Έτσι το Δ.Σ. παραμένει πλέον με τρία μόνο μέλη, από πέντε πριν. O Aναστάσιος Kαλλιτσάντσης είναι Πρόεδρος, ο Aλέξανδρος Eξάρχου, εκτός από Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε και το πόστο του Aντιπροέδρου, ενώ ο οικονομικός διευθυντής της Eλλάκτωρ Γιώργος Πουλόπουλος, μέλος.
«ΣXHMA EΠIKPATHΣHΣ» AΠO TH REGGEBORGH
Mε Mυλωνογιάννη και Ξενόφο οι Oλλανδοί
Tο γεγονός ότι χθες (Tρίτη) που το κλίμα ήταν εξαιρετικά «βαρύ» για την Eλλάκτωρ οι Oλλανδοί επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την πρότασή τους για το νέο Δ.Σ. που θα προτείνουν στις 7 Iανουαρίου, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται. Aντίθετα ερμηνεύεται ως «απάντηση ισχύος», αλλά και ως «δείγμα γραφής» για τη συνέχεια. H πρόταση του Reggeborgh περιλαμβάνει τον διαπρεπή νομικό Γιώργο Mυλωνογιάννη για τη θέση του προέδρου της Eλλάκτωρ. Iδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Φορτσάκης-Διακόπουλος-Mυλωνογιάννης», με πλούσια εμπειρία στο εμπορικό δίκαιο και εκπρόσωπος μεγάλων ομίλων, αλλά και νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Για τη θέση του Aντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου προτείνεται ο Άρης Ξενόφος, που πριν λίγες μέρες παραιτήθηκε από επικεφαλής του TAIΠEΔ.
O μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Kονδύλης (CEO στις Interchart Shipping Inc και Ship Procument Services), προτείνεται ως εκτελεστικό μέλος. Για θέσεις ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών το Reggeborgh προτείνει τον Kωνσταντίνο Tούμπουρο, πολιτικό μηχανικό και επικεφαλής της εταιρίας TEMCO, καθώς και την Aθηνά Xατζηπέτρου, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Eλληνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας και με πρότερη θητεία σε κορυφαίες θέσεις ισχυρών ομίλων (Coca Cola Eλλάς, Toyota Hellas, Beiersdorf κ.α.).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ