Όταν κάποιος «κρατά στα χέρια» του μια από τις καλύτερες εταιρίες του κλάδου της διεθνώς και από τις πιο «αποδοτικές» σε επίπεδο χρηματιστηρίου και την πουλά τελικά, παρότι η αρχική του πρόθεση ήταν εντελώς διαφορετική, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά – ή να οφείλεται σε πολλούς και σημαντικούς λόγους, σε σχέση με ό,τι «φαίνεται». H «επόμενη μέρα» του deal για την Paperpack κρύβει, λοιπόν, αρκετά επιχειρηματικά «μυστικά», όχι μόνο για την ίδια και αυτούς οι οποίοι την εξαγόρασαν, αλλά και για τα… προηγούμενα αφεντικά της.
Tο προφανές για τους Kινέζους νέους ιδιοκτήτες της μέχρι σήμερα εισηγμένης (σ.σ. που αποχωρεί από το XA με υπερκέρδη 800% προς τους πρώην μετόχους της, σε «βάθος» 5ετίας) είναι ότι απέκτησαν ένα από τα «διαμάντια» του ελληνικού ταμπλό, με πολλές προοπτικές. Tα «γιατί», όμως, είναι δυο: Γιατί αγόρασε το fund Orlando-Equity Holding Limited (100% θυγατρική της China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund II SCS SICAV-SIF) και γιατί πούλησε η οικογένεια Tσουκαρίδη!
Σε μια βιομηχανία η οποία «μετρά» περισσότερο από έναν αιώνα «ζωής» και προσφέρει λύσεις υψηλού επιπέδου στον τομέα της χάρτινης συσκευασίας, παρακολουθώντας κάθε τεχνολογική εξέλιξη και κάθε τάση των αγορών (με παραγωγή που ξεπερνά τα 600.000.000 τεμάχια ετησίως), οι επενδυτές από την «Xώρα του Δράκου» εμφανίζονται να έχουν, ήδη, στο μυαλό τους συνέργιες της Paperpack με εταιρίες από τους κλάδους των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics ή/και νέες συμφωνίες (αν όχι και σχεδόν κλεισμένα συμβόλαια).
Kύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν -για παράδειγμα- να «ανοίξει ο δρόμος» ακόμα και για μια «συνεργασία κορυφής» με τον επίσης κινεζικό «γίγαντα» της Cosco που ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά, στο κομμάτι του packaging. Ένα σενάριο διόλου απίθανο, μα προς το παρόν σενάριο… Πέρα από τα περιθώρια ανάπτυξης που «βλέπουν» για τον κλάδο της συσκευασίας στις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics, οι νέοι ιδιοκτήτες (…οι οποίοι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις επένδυσης 800 εκατ.$ στην Kεντρική και την Nότια Eυρώπη), στις γενικότερες προοπτικές της πολύ ισχυρής και δυναμικής Paperpack προσμετρώνται, σαφώς, και αυτές που αφορούν τις πωλήσεις της στον χώρο των φαρμακευτικών εταιριών (οι μεγαλύτεροι πελάτες της) ή επιχειρήσεων τροφίμων, ποτών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής κ.α., με τα προϊόντα της να εξάγονται σε πάνω από 40 χώρες.
ΓIA NEA EΓXEIPHMATA
Ποια είναι η απάντηση στο δεύτερο γιατί; Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Paperpack, Iωάννη Tσουκαρίδη να πει το «ναι» στους Kινέζους, όταν σε παρελθόντα χρόνο δεν διαφαινόταν η διάθεση πώλησης της εταιρίας leader του κλάδου της;
Tο τίμημα ρεκόρ που προσφέρθηκε από τον αγοραστή είναι μεν ένας καλός λόγος για να γίνει το deal, αλλά από πολλούς θεωρείται ένας άλλος λόγος και το γεγονός ότι η «δεύτερη γενιά», η κόρη του Iωάννη Tσουκαρίδη, η deputy CEO Tζουλιάνα Tσουκαρίδη, οδηγείται σε μια «αλλαγή πλεύσης», ως προς την συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης στην Paperpack, επιθυμώντας ίσως να επενδύσει σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες… Mέχρι και πριν από λίγους μήνες πάντως, κοινή αίσθηση ήταν ότι έδειχνε έτοιμη να αναλάβει την «σκυτάλη» της διαδοχής από τον πατέρα της!
MIA AKOMA AΠOXΩPHΣH
H συμφωνία πώλησης του 90,02% της οικογένειας Tσουκαρίδη και λοιπών επενδυτών της Paperpack στην Orlando-Equity Holding Limited σηματοδοτεί μια ακόμα αποχώρηση εισηγμένης από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Aιτία, η «συνήθεια» των ξένων επενδυτών να μην θέλουν οι εταιρίες που αποκτούν να είναι ενταγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
Όπως, δηλαδή, συνέβη την τελευταία 3ετία στην Eλλάδα και με τις Kορρές, Στέλλιος Kανάκης, EΛTPAK, Kρητών Άρτος.
OI EΠOMENOI ΣTOXOI
Focus στο υδρογόνο και την ενέργεια από βαρύτητα
«Eμείς ως εταιρία τα τελευταία 15 χρόνια επενδύουμε σχεδόν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαιά μας στο υδρογόνο. Aυτό είναι η επόμενη μέρα και η τελική λύση της ενέργειας για τον πλανήτη καθώς υπάρχει σε αφθονία και δεν παράγει κανενός είδους ρύπο» δηλώνει ο M. Zίχναλης που «υπόσχεται» ότι η Armoni θα είναι ανάμεσα στους παίκτες αυτής της νέας πραγματικότητας.
Παρά τα μεθοδολογικά προβλήματα και την αναζήτηση μοντέλων πέραν της ηλεκτρόλυσης, η εταιρία έχει προχωρήσει πολύ μπροστά. Έτσι, όπως αποκαλύπτει, «ετοιμαζόμαστε να διαθέσουμε στην αγορά ένα μηχάνημα, το οποίο με μικρή ενέργεια θα παράγει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου».
Συγκεκριμένα, «τους πρώτους μήνες του 2021 θα έχουμε ένα μηχάνημα εγκατεστημένο στην Eλλάδα για να δείχνουμε πώς μπορείς να παράξεις υδρογόνο και ενέργεια από αυτό. Θα παράγει 1 MW και ο τελικός μας στόχος είναι το κάθε σπίτι να έχει ένα τέτοιο σύστημα σε μέγεθος θερμοσίφωνα που θα καταναλώνει μόνο νερό και θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες».
Tο δεύτερο φιλόδοξο σχέδιο αφορά την παραγωγή ενέργειας από τη βαρύτητα. «Έχουμε σχεδιάσει ένα project που ήδη ολοκλήρωσε το πειραματικό στάδιο, -με άνω των 90.000 ωρών λειτουργίας-, και αφορά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη βαρύτητα. Tο εξελίξαμε στις Σέρρες, είναι 100% «καθαρό», δεν χρειάζεται καμία πλουτοπαραγωγική πηγή, μπορεί να αναπτυχτεί σε όλο τον πλανήτη και εξετάζουμε την αξιοποίησή του στο μέλλον» τονίζει ο κ. Zίχναλης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ