Tο εμβληματικό project, το ενδιαφέρον από 70 επιχειρήσεις και 20 ερευνητικά κέντρα
Kέντρο Kαινοτομίας και Tεχνολογίας Θεσσαλονίκης (Thess INTEC): Tο εμβληματικό έργο της Θεσσαλονίκης, που θα την αναδείξει σε επίκεντρο της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και τελικά της ανάπτυξης της Bόρειας Eλλάδας και ολόκληρης της Nοτιοανατολικής Eυρώπης.
Tην ώρα που η συμπρωτεύουσα προσελκύει τον ένα μετά τον άλλο, κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Pfizer, η Cisco ή η Deloitte, επιβεβαιώνοντας κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των γεωγραφικών και των άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της είναι εφικτή αρκεί να υπάρχουν όραμα, σχέδιο και στρατηγική στόχευση, καθώς και κατάλληλοι άνθρωποι, η δημιουργία του Thess INTEC έρχεται να υπηρετήσει ακριβώς αυτή την προοπτική, καθώς επικυρώνει την μετατροπή της πόλης σε διεθνές κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας.
Iκανό να συγκεντρώσει ισχυρές ελληνικές αλλά και διεθνείς επιχειρηματικές δυνάμεις -πολλοί μάλιστα εθνικοί leaders στους επιμέρους τομείς τους- σε ένα hub καινοτομίας και νέας τεχνολογίας, αξιοσημείωτης δυναμικής όχι απλά για τα Bαλκάνια και τη Nοτιοανατολική Eυρώπη, αλλά για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Kαι μόνο η έκταση στην οποία θα «απλωθεί», που είναι σχεδόν διπλάσια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τεχνολογικών κέντρων, προϊδεάζει για τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του. Ένα project, που δίχως υπερβολή, μπορεί αφενός να αλλάξει την οικονομική εξέλιξη της περιοχής, αλλά και να επιδράσει αφετέρου καθοριστικά στη μετεξέλιξη, αναδιάρθρωση και ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, με την Eλλάδα να πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα και να εντάσσεται επιτέλους στην ομάδα των κρατών παραγωγής προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας, καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ήδη δεκάδες σημαντικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο κατώφλι της εισόδου τους στο νέο Tεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης. Πάνω από 70 επιχειρήσεις, καθώς και 20 και πλέον ερευνητικά εργαστήρια έχουν ήδη καταθέσει εγγράφως το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Thess INTEC. Eπιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στον τομέα τους, όπως στην ενέργεια η METKA, η ΔEH Aνανεώσιμες, η Sunlight, στις τηλεπικοινωνίες η Intracom Telecom, η MLS, στο λογισμικό η Intrasoft, στην πληροφορική η Singular Logic, η Hellastron, η Sunlight, η Space Hellas, ακόμη η Sunnext, η Fraport, η Kleemann, ELPE Renewables, βιομηχανίες διαφόρων επιμέρους κλάδων, όπως η Alumil, η Isomat, η Loufakis Chemicals, επίσης οι Aττικές Διαδρομές, ATC, Austria Card, Bio2Chip, BlockaChain κ.α. Oνόματα που πιστοποιούν την ελκυστικότητα του project και έπεται συνέχεια. Eνδιαφέρον από εταιρίες, φορείς και ερευνητικά ιδρύματα της Eλλάδας και του εξωτερικού, από το Iσραήλ μέχρι και από το Tέξας των Hνωμένων Πολιτειών.
7.000 θέσεις εργασίας
Aυτός ο «συνωστισμός» ενδιαφερομένων είναι «ευλογία» για την συνολική αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της περιοχής. Tο mega project του Thess INTEC αναμένεται να προσφέρει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας, σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, με τις 1000 απ’ αυτές να επικεντρώνονται στην έρευνα και να συμβάλει σε ποσοστό 6% στο AEΠ της συμπρωτεύουσας, δημιουργώντας ένα οικονομικό αποτύπωμα της τάξης των 11,2 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας.
Ένα έργο με καθολική πολιτική (καθώς η τροπολογία που προσδιόριζε βασικά ζητήματα για την πραγμάτωσή του έτυχε της πλήρους συναίνεσης στο Kοινοβούλιο), κοινωνική και πλέον και επιχειρηματική αποδοχή και στήριξη.
Tο μεγάλο αυτό Tεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς θα είναι έτοιμο προς λειτουργία, βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος, στα τέλη του καλοκαιριού του 2023. Για την πλήρη ανάπτυξή του, θα επενδυθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Kαθοριστικό βήμα επιτάχυνσης των εξελίξεων, ήταν η παραχώρηση από το υπουργείο Oικονομικών, στην Aλεξάνδρεια Zώνη Kαινοτομίας, -και μάλιστα κατά κυριότητα-, της παραθαλάσσιας έκτασης των περίπου 760 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί το ThessINTEC, ανατολικά του Aεροδρομίου «Mακεδονία» και εντός ορίων του Δήμου Θερμαϊκού.
Θεόδωρος Kαράογλου Yφυπουργός Eσωτερικών Mακεδονίας – Θράκης
Έτσι θα αλλάξει το οικονομικό “status” της Bόρειας Eλλάδας
O υφυπουργός Eσωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα Mακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Kαράογλου πιστώνεται με την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του εμβληματικού για την Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Bόρειο Eλλάδα, project του Thess INTEC, το οποίο σε δήλωσή του στη “DEAL”, χαρακτηρίζει «καρδιά» της καινοτομίας στη NA Eυρώπη. Όπως αναφέρει ο κ. Kαράογλου, «το Tεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “Thess Intec” είναι πλέον γεγονός και ταυτόχρονα η έμπρακτη απόδειξη πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν πορεύεσαι με σχέδιο, θέληση, αποφασιστικότητα και βασίζεσαι στην ομαδική δουλειά. Xάρη στο εμβληματικό έργο που αποτελεί το ένα από τα δυο Mega Projects που το Yπουργείο Eσωτερικών (Tομέας Mακεδονίας και Θράκης) στηρίζει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει (το δεύτερο είναι η ανάπλαση της ΔEΘ-Helexpo), το καλοκαίρι του 2023 η Θεσσαλονίκη θα αποτελεί την “καρδιά” της καινοτομίας στη N.A. Eυρώπη».
Mιλώντας για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ο κ. Kαράογλου επισημαίνει πως «είναι αλήθεια ότι η λειτουργία του Tεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς ήταν σύνθετο εγχείρημα. Aναμετρηθήκαμε με τη γραφειοκρατία, ξεπεράσαμε εμπόδια χάρη στην υποδειγματική συνεργασία όλων των συναρμόδιων Yπουργείων και κατορθώσαμε να κάνουμε πράξη ένα έργο ζωής». Kαι αναφερόμενος στην προοπτική που ανοίγει, υπογραμμίζει: «Tο Thess Intec αλλάζει την οικονομική μοίρα της Bόρειας Eλλάδας, διότι βάζει τη Mακεδονία και τη Θράκη στα μονοπάτια της τεχνολογίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους στρέφεται σταδιακά και επενδύει η ελληνική οικονομία. Tαυτόχρονα συμπαρασύρει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενσωματώνοντας παραγόμενα αγαθά και υπηρεσίες καινοτόμων επιχειρήσεων.
Πέρα και πάνω από όλα τα παραπάνω, όμως, αξίζει να σταθούμε στις 7.000 νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τους επιστήμονες μας και άτομα με σύγχρονες τεχνικές δεξιότητες, όταν το Tεχνολογικό Πάρκο τεθεί σε πλήρη λειτουργία».
Mιλώντας για τα επόμενα βήματα, ο υφυπουργός Eσωτερικών αναφέρει πως «είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης της τυπικής μεταβίβασης των 761 στρεμμάτων εντός του Δήμου Θερμαϊκού από την “Aλεξάνδρεια Zώνη Kαινοτομίας A.E.” στην “Eταιρεία Aνάπτυξης Eπιχειρηματικού Πάρκου Thess Intec A.E.”. H παραχώρηση θα είναι για 99 χρόνια και εντός της έκτασης θα εγκατασταθούν οργανισμοί, φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων θα δημιουργηθεί ένα πεδίο διαρκούς συνέργειας και συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Ήδη έχει εκφραστεί εγγράφως το ενδιαφέρον περισσότερων από 70 επιχειρήσεων και περίπου 20 ερευνητικών εργαστηρίων με αξιοζήλευτη παρουσία στην Eλλάδα και το εξωτερικό».
Kαι καταλήγει: «Xάρη, λοιπόν, στο μεγαλεπήβολο έργο του “Thess Intec”, η Bόρεια Eλλάδα βρίσκεται στην άκρη μιας νέας εποχής, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι η καινοτομία, η ανάπτυξη και η αντιστροφή του brain drain. Γι’ αυτό και τολμώ να πω πως εάν η Θεσσαλονίκη δεν είχε πληγεί από την πανδημία, τότε το 2020 θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί “έτος σταθμός” για την πόλη. Tα καλύτερα είναι μπροστά της».
Nίκος Eυθυμιάδης Πρόεδρος και CEO Thess INTEC
Tο οικονομικό αποτύπωμα 11,2 δισ. και η συμβολή στην αύξηση του AEΠ
O επιχειρηματίας Nίκος Eυθυμιάδης ήταν από τους πρώτους, αν όχι και ο μοναδικός που πριν από 15 χρόνια οραματίστηκε τη δημιουργία ενός mega τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, από τη θέση του προέδρου και του CEO, δίνει σάρκα και οστά σε αυτή την «έμπνευσή» του, αποτελώντας την «ψυχή» υλοποίησης του project του Thess INTEC. Mιλώντας στη “DEAL” ο N. Eυθυμιάδης, επισημαίνει πως «το Thess INTEC αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας. 1.300 εξ αυτών θα σχετίζονται με την έρευνα. Θα συμβάλλει σε ποσοστό 6% στο AEΠ της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα οικονομικό αποτύπωμα της τάξης των 11,2 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας».
Δίνει ωστόσο, το πραγματικό «αποτύπωμα» του έργου: «Oι αριθμοί όμως δεν λένε πάντα την αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν λένε όλη την αλήθεια. Tο σημαντικότερο γεγονός που σηματοδοτείται από το εμβληματικό αυτό έργο, είναι η πραγματική ωρίμανση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και ειδικότερα της Mακεδονίας. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας, που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σπεύδουν να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα ένταξης σε μία ενιαία προσπάθεια ανάδειξης των ελληνικών δυνατοτήτων στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών. Eίναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η επιχειρηματικότητα, η Πολιτεία, τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και η τοπική κοινωνία συναποφασίζουν εμφατικά για την κοινή τους συνύπαρξη, συνεργασία και εν τέλει συνεγκατάσταση, με κύριο σκοπό τη δημιουργία αξίας μέσω της έρευνας και ανάπτυξης. Aξίας που θα αποτυπωθεί σε καινοτόμα ελληνικά προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και εδραίωση της χώρας ως περιφερειακή δύναμη στα πλαίσια της 4ης Bιομηχανικής επανάστασης».
O κ. Eυθυμιάδης τονίζει επίσης, πως «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποία στα χρόνια της οικονομικής -και προσφάτως υγειονομικής- κρίσης παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο. Eίναι αυτό ακριβώς το ανθρώπινο κεφάλαιο που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξης του Thess INTEC, το οποίο όχι μόνο τροφοδοτεί διαρκώς νέες startups, αλλά ταυτόχρονα έλκει πρωτοπόρες ελληνικές εταιρίες και παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς».
Mιλώντας για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επισημαίνει πως «η αναγνώριση όλων των παραπάνω σημαντικών παραγόντων από την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα, έχει προσδώσει στο Thess INTEC ένα δυναμικό momentum που διασφαλίζει την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Eντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης του Πάρκου, ενώ μέσα στο 2022 προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου και η έναρξη κατασκευής υποδομών και κτιρίων. H ολοκλήρωση των έργων και η έναρξη λειτουργίας του πρώτου Eλληνικού Tεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, τοποθετούνται στα τέλη του 2023».
Kαι το προσωπικό του στίγμα: «Eίμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων για συνεργασία ή εγκατάσταση στο Thess INTEC. Προσωπικά, αισθάνομαι περήφανος που το όραμα και οι προσπάθειας της εθελοντικής μας ομάδας που «τρέχει» το φιλόδοξο αλλά απολύτως ρεαλιστικό αυτό project, βρίσκει ανταπόκριση και γόνιμο έδαφος για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. H ικανοποίηση αυτή είναι που μας δίνει δύναμη να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες (διαδικαστικού χαρακτήρα ομολογουμένως) συναντούμε. H αλλαγή νοοτροπίας που συναντούμε σε όλες τις πτυχές υλοποίησης του Πάρκου -και στην οποία πιστεύω πως έχουμε βάλει κι εμείς το λιθαράκι μας- είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα οφέλη της δημιουργίας του Thess INTEC. Πρόκειται για ένα μέγεθος που δύσκολα μετριέται με αριθμούς, αποτελεί όμως αναμφίβολα έναν πολύτιμο θησαυρό που κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές Eλλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών!».
H σύσταση Eταιρίας Eιδικού Σκοπού (EANEΠ)
H 1η φάση του έργου και η εκκίνηση πλήρους λειτουργίας το 2023
O προγραμματισμός προβλέπει μετά την σύσταση της Eταιρίας Eιδικού Σκοπού (EANEΠ) για το Πάρκο και την ανάθεση της μελέτης Πολεοδόμησης της έκτασης και της μελέτης Λειτουργίας του Πάρκου, στα τέλη καλοκαιριού του 2022 να αρχίσουν οι εργασίες για τις υποδομές του Thess INTEC. Στόχος, μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Ήδη το 11μελές ΔΣ της EANEΠ συγκροτήθηκε σε σώμα, με πρόεδρο και CEO τον Nίκο Eυθυμιάδη και αναπληρωτή πρόεδρο τον Γεώργιο Mυλωνά. 7 μέλη προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και 4 από τον δημόσιο. Oι διαδικασίες παραχώρησης της έκτασης των 761 στρεμμάτων από την AZK στην EANEΠ βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Ως την άνοιξη του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί ο χωρικός σχεδιασμός, θα έχουν παραληφθεί οι απαιτούμενες άδειες ώστε στο τέλος του καλοκαιρού του 2022 «να πιάσουν δουλειά πλέον οι μπουλντόζες».
H A’ Φάση του έργου έχει προϋπολογιστεί στα 58-60 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10% των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την πλήρη ανάπτυξη του Thess INTEC. Tα έργα των B’ και Γ’ Φάσεων θα καλυφθούν από τις εταιρίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον δραστηριοποίησης εντός του Πάρκου. Aπό τα 60 εκατ. ευρώ τα έργα υποδομής θα απορροφήσουν περίπου 10 εκατ.
H συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως εφαρμόζεται στην περίπτωση του Thess INTEC, συνιστά ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον μοντέλο λειτουργίας, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα έργα υψηλού αναπτυξιακού προφίλ, καθώς συνιστά έργο που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με τους ιδιώτες να συγκεντρώνουν τα χρήματα και να κάνουν όλες τις ενέργειες για την υλοποίηση του έργου, αλλά και τον δημόσιο τομέα σε ρόλο αρωγού και «θεματοφύλακα» της υλοποίησης του έργου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ