Η ΒΙΑΝΕΞ συμβάλει έμπρακτα στον εορτασμό της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και χορηγεί δύο ερευνητικά προγράμματα της δράσης: «Η μνήμη της Επανάστασης του 1821: Ερευνητικό πρόγραμμα αναφορικά με τη συμβολή του Πανεπιστημίου στη διαχείριση της μνήμης και της ιστορίας της Επανάστασης του 1821», που θα υλοποιηθούν από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης ως ελληνικό και διεθνές γεγονός, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο υλοποιεί μία σειρά από δράσεις για να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα συμβάλει στον αναστοχασμό και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους. Μέσα από συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας θέλει να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα να συμβάλει στον αναστοχασμό και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου.
O κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε σχετικά: «Είναι καθήκον μας και ταυτόχρονα τιμή μας να συμβάλλουμε στον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού όλων των Ελλήνων πολιτών, για να κατανοήσουμε βαθύτερα το παρελθόν και να σχεδιάζουμε καλύτερα το παρόν. Είναι πολύ σημαντικό, κυρίως για τις νέες γενιές, να αναγνωρίσουν τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας και να αφουγκραστούν το μέλλον αυτής της χώρας με συνοδοιπόρους την ελπίδα και την αισιοδοξία».
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, σχολίασε σε σχετική Συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε με αφορμή την έναρξη των δράσεων: «Είναι γεγονός ότι η πανδημία και η δύσκολη συγκυρία που ζει η ελληνική κοινωνία μετέβαλλε σημαντικά το αρχικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Παράλληλα, όμως, μας επέτρεψε να σταθούμε στις πιο ουσιαστικές πλευρές του εορτασμού, να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για την περαιτέρω μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης, αυτού του μείζονος γεγονότος για την εθνική και παγκόσμια ιστορία.
Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε με την αμισθί προσφορά των καθηγητών του Ιδρύματος μας στην εκπόνηση μιας σειράς μικρών ερευνητικών προγραμμάτων για νέους ερευνητές και ερευνήτριες. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην παραγωγή γνώσης, καθώς και στην ενίσχυση νέων επιστημόνων στις μελέτες τους για τον Αγώνα. Η δημιουργία επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού για τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί απαραίτητο όρο όχι μόνο για τη συνέχιση της μελέτης της αλλά και την κατανόηση της ίδιας της ιστορικής μας διαδρομής».