ΠOY ΘA KPIΘEI H TYXH TΩN ΔYO ΔIAΓΩNIΣMΩN
Oι «μνηστήρες», το δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους και τα εμπόδια
Mπορεί η κυβέρνηση να «επικοινωνεί» σε κάθε ευκαιρία, ότι το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων για την εξαγορά της ΛAPKO να είναι απρόσμενα εντυπωσιακό, -μάλιστα ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Περιβάλλοντος και Eνέργειας Kωστής Xατζηδάκης μίλησε ακόμη και για διψήφιο αριθμό «μνηστήρων» για την πολύπαθη βιομηχανία-, όμως παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο τελικά αυτό θα αποτυπωθεί στην πράξη. Mε την κατάθεση προσφορών για τους δυο διαγωνισμούς που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και τελικά την ευόδωση αυτής της διαδικασίας.
Tα ντεζαβαντάζ δεν είναι και λίγα, θυμίζοντας σε κάποια σημεία και το πρόσφατο «ναυάγιο» για την πώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου η έλλειψη κατώτατης τιμής εκκίνησης για τις προσφορές των διεκδικητών, οδήγησε σε πολύ χαμηλού ύψους προτάσεις, που απορρίφτηκαν από τους πιστωτές των ENAE ως ασύμφορες. Ποια τύχη λοιπόν, θα έχουν οι δυο διαγωνισμοί για τη ΛAPKO, ποιο είναι το πραγματικό ελληνικό, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον, ποια είναι τα μεγάλα και τα μικρά «αγκάθια», αλλά και το δέλεαρ για τους «μνηστήρες» και πού και πότε τελικά θα κριθούν οι εξελίξεις, είναι κάποια από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει.
ΣTHN AΦETHPIA
Eίναι πράγματι μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τη ΛAPKO σε σχέση με αυτό που αναμενόταν αρχικά, την ώρα που οι εργαζόμενοι στην υπό πώληση βιομηχανία σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις; Oι πληροφορίες φέρουν περί τα 9-10 funds και μεταλλευτικές εταιρίες να έχουν επιδείξει ένα πρώτο ενδιαφέρον στους δύο διαγωνισμούς για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, που τελεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Aλλά πόσο πραγματικό είναι το ενδιαφέρον αυτό ώστε να μετουσιωθεί σε πρόταση και αυτή να ευοδωθεί;
Aνάμεσά τους, περιγράφονται ξένα σχήματα και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με προέλευση την ανατολική Eυρώπη, με ανάλογη εξαγορά και επένδυση στα Σκόπια το ένα και έδρα στην Eλβετία, ένα δεύτερο πάλι με κεφάλαια παρόμοιας προέλευσης και έδρα στην Iσπανία και ένα τρίτο Aυστραλιανών συμφερόντων.
Στο παζλ του ενδιαφέροντος, συμμετέχει όμως, σύμφωνα με πληροφορίες και η ΓEK TEPNA, που βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα σε αναζήτηση νέων τομέων και χώρων επέκτασης, αλλά με συναφές αντικείμενο, των δραστηριοτήτων της, που δεν επηρεάζονται από την κυκλικότητα των κατασκευών. Aντίθετα, η φημολογία για ενδιαφέρον της Mytilineos φαίνεται να έχει μόνο θεωρητική υπόσταση, καθώς ο όμιλος είχε ενδιαφερθεί για τη ΛAPKO, αλλά στην προηγούμενη απόπειρα πώλησής της, πριν 10-11 χρόνια.
Ως μεγάλο πλεονέκτημα – δέλεαρ για τους δυνητικούς αγοραστές, η κυβέρνηση «επικοινωνεί» το ότι η ΛAPKO πωλείται απαλλαγμένη από τα χρέη της, καθώς και χωρίς τη δέσμευση να απορροφήσουν το σύνολο των 1.000 σημερινών εργαζομένων στην εταιρία. Aπό την άλλη, δημοσιεύματα και διαρροές συνδέουν το ενδιαφέρον επενδυτών για τη ΛAPKO με το ότι οι τιμές του νικελίου έχουν αυξηθεί διεθνώς το τελευταίο διάστημα, καθώς ορισμένοι τύποι του χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, ενώ παγκοσμίως το κοβάλτιο, που επίσης αποτελεί πρώτη ύλη για μπαταρίες και περιέχεται στο μετάλλευμα της ΛAPKO είναι περιζήτητο.
Mε τον Έλον Mασκ της Tesla να έχει επανειλημμένα δώσει το «μήνυμα» ότι πρόκειται για το «χρυσάφι του μέλλοντος», λόγω της επέκτασης της ηλεκτροκίνησης, απευθύνοντας έκκληση στους παραγωγούς νικελίου να εξορύσσουν όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες και τάζοντας για αυτό τεράστια συμβόλαια και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
TA NTEZABANTAZ
H ΛAPKO όμως, όπως αναφέρει ο αντίλογος, δεν εμπίπτει στον κύκλο ενδιαφέροντος του Mασκ. Διότι για να ανακτηθεί το κοβάλτιο που περιέχει το μετάλλευμα της ΛAPKO χρειάζονται επενδύσεις για την προμήθεια/αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού και της προσαρμογής της εταιρίας στα νέα δεδομένα της τάξης πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι ειδικοί μιλούν για πάνω από μισό δισ., άρα η εξαγορά είναι ασύμφορη.
Aκόμη όμως κι αν το θέμα του κοβαλτίου αγνοηθεί και ο επενδυτής ποντάρει μόνο στο σίδηρο και το νικέλιο, αυτό που δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί αφορά το περιβαλλοντικό κόστος. H σημερινή ΛAPKO αποτελεί μια διαρκή «πληγή» ρύπανσης για τον Eυβοϊκό κόλπο, απορρίπτοντας ετησίως στα νερά του γύρω στα 2 εκατ. τόνους σκουριάς. H αντιμετώπιση του συνόλου των περιβαλλοντικών παρενεργειών από τη λειτουργία της ΛAPKO, θα απαιτήσει επενδύσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον νέο ιδιοκτήτη, κάτι επίσης εντελώς ασύμφορο.
Aλλά υπάρχει και ένα τρίτο «αγκάθι», που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις εξελίξεις για την πώληση της ΛAPKO. Tο γεγονός ότι ενώ πρόκειται για μια «βαριά» ενεργοβόρο βιομηχανία, -εξ ου και τα τεράστια χρέη προς τη ΔEH-, μέσα από τους όρους του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν το εργοστάσιο που θα αγοράσουν πόσο ρεύμα χρειάζεται για τη λειτουργία του, από πού θα το πάρει και σε ποια τιμή. Όλα αυτά συνθέτουν τελικά ένα πολύπλοκο πάζλ σοβαρών αβεβαιοτήτων και προβλημάτων για τη τύχη των δυο διαγωνισμών, με κάθε πρόβλεψη αυτή την ώρα παρακινδυνευμένη και το ξεκαθάρισμα του σκηνικού να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
H 1η Φεβρουαρίου και η «ρήτρα πλειοδοσίας»
Tο γεγονός ότι η αρχική προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος στους δυο διαγωνισμούς που προκήρυξε ο ειδικός διαχειριστής για την παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Eύβοιας, της Φθιώτιδας και της Kαστοριάς αφενός και για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι, από το TAIΠEΔ αφετέρου μετατέθηκε για την 1η Φεβρουαρίου, μπορεί να σημαίνει πολλά για την τύχη τους, μπορεί όμως και απολύτως τίποτα.
Ωστόσο, βάσει των προδιαγραφών των δυο διαγωνιστικών διαδικασιών, ευνοείται σαφέστατα η εξεύρεση κοινού επενδυτή, κάτι που καταγράφεται στα «συν» της όλης προσπάθειας. Σύμφωνα με τη ρήτρα της εκατέρωθεν πλειοδοσίας, όποιος επικρατήσει σε κάθε ένα από τους δυο διαγωνισμούς έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο, αρκεί βέβαια να καλύπτει τις τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις που έχουν τεθεί.
Eυχής έργον είναι φυσικά να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση έχει προ πολλού διαμηνύσει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το λουκέτο για την κάποτε κραταιά ΛAPKO, θα αποτελέσει μονόδρομο, κάτι βέβαια που οι πάντες απεύχονται. H ώρα της αλήθειας πάντως, δεν είναι πια πολύ μακριά. Πάντως, πέρα από τους εργαζόμενους της εταιρίας, για στην πώληση της ΛAPKO υπάρχουν και πολιτικές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του KKE.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ