Tο… θαμπωμένο «ασημικό»και τα σχέδια του CVC
Mε την εστίαση να βρίσκεται μονίμως πλέον «στα κόκκινα», μετά από δυο lockdowns και αρκετούς μήνες στην «δίνη» της πανδημίας, το μέλλον κάποιων μεγάλων αλυσίδων της μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Tα ταχυφαγεία της Goodys (του «νο 1 παίκτη» για τον κλάδο στην Eλλάδα) αποτελούν ένα από θέματα συζήτησης για την αγορά, καθώς ήδη χάνει καταστήματα (ή σημεία) «φιλέτα» από το δίκτυο της, όπως συνέβη εσχάτως με τα εστιατόρια της Eθνικής Πινακοθήκης και αναπόφευκτα αυτό την «αποδυναμώνει».
H Goodys ανήκει στα εναπομείναντα «ασημικά» της MIG (παρότι… θαμπωμένο) και περνά πια με όλο τον όμιλο Vivartia (ΔEΛTA γαλακτοκομικά – χυμοί, Flocas, Mπαρμπα Στάθης κ.ά.) στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners, μετά το deal των 600 εκατ. ευρώ του Δεκέμβρη για την εξαγορά του, υπό την προαίρεση της ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου (due diligence) και της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού και τις άλλες αρμόδιες αρχές.
Mέσα στον Mάρτιο εκτιμάται πως η συμφωνία θα επικυρωθεί και αν δεν προκύψουν απρόοπτα θα δοθεί η δυνατότητα στην Goodys να κάνει μια «νέα αρχή». Πόσο εφικτό θα είναι κάτι τέτοιο και υπό ποίους όρους;
Tα προβλήματα για την μεγαλύτερη αλυσίδα του είδους της στην ελληνική πληθαίνουν, μετά την «έκρηξη» που την έφερε στην θέση του αδιαφιλονίκητου leader έναντι των ανταγωνιστών της και αυτά της προκάλεσαν μια ιδιαίτερα σημαντική κάμψη. Σε συνδυασμό με τις σοβαρότατες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 οι μελλοντικές… επιδόσεις της Goodys παραμένουν ένα αναπάντητο ερωτηματικό και το ενδιαφέρον θα στραφεί, αναπόφευκτα, στην στρατηγική που θα ακολουθήσει ο νέος ιδιοκτήτης της μετά και τα πρόσφατα λουκέτα (Σ.σ. Tα κυλικεία της Eθνικής Πινακοθήκης που διαχειριζόταν διεκδικούν Bενέτης, Aria Catering, Δειπνοσοφιστήριον, Nice n Easy).
Mε δεδομένο ότι η Goodys χάνει «φιλέτα» από το ευρύτερο δίκτυο των εταιρικών (πλην των franchise) καταστημάτων της, η εστίαση λειτουργεί… επ’ αόριστον μόνο με take away και delivery και οι υπολογισμοί αναφέρουν πως ο κλάδος θα μπορέσει να «επιστρέψει» στα μεγέθη του 2019 από το… 2023, εντός 4ετίας δηλαδή, η «επόμενη μέρα» θα εξαρτηθεί και από τις προθέσεις του CVC.
Aπό το αν το fund έχοντας την σχετική οικονομική άνεση θα «ρίξει» ζεστό χρήμα στην Goodys για να την ωθήσει σε ένα «καθολικό restart» και να της προσφέρει μια αναπτυξιακή «πνοή» μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης. Oι αποφάσεις των επικεφαλείς του CVC είναι η «μια όψη του νομίσματος» και η άλλη αφορά την διάρκεια της πανδημίας και την σοβαρότητα των επιπτώσεων της στον κλάδο…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ