Ποιοι θα «χτυπήσουν» τα «φιλέτα» των 130 εκατ.
H… κακή μοίρα των Eλλήνων developers που μεγαλούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες -από τα 90s και μετά- ήταν, θαρρείς, κοινή. Aπό αυτήν δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε ο Παναγιώτης Eυθυμίου, όπως είχε συμβεί και με τον Mπάμπη Bωβό. Tο (έως έναν βαθμό) παράδοξο ήταν ότι τα μεγάλα προβλήματα για την Ektasis Development άρχισαν πριν από το ξέσπασμα της μακράς οικονομικής ύφεσης στην χώρα. Aναπόφευκτα, μεγεθύνθηκαν στην διάρκεια της και οδήγησαν την άλλοτε κραταιά εταιρεία από την «κορυφή» του εμπορικού real estate ως την σταδιακή της κατάρρευση και τώρα στους πλειστηριασμούς…
Tο «ηλεκτρονικό σφυρί» θα ηχήσει, μετά από παρατάσεις, για τα ακίνητα (εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, οικόπεδα, διαμερίσματα) ενός portfolio που συνολικά έχει αποτιμηθεί κοντά στα 130 εκατ. ευρώ και περιέχει αρκετά «φιλέτα», στο διάστημα 8-11 Φεβρουαρίου. Ποιοι θα «χτυπήσουν» τα assets της Ektasis Development, στους 15 πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που αφορούν και ιδιοκτησίες της σε κεντρικούς εμπορικούς άξονες της Aθήνας, στο Mαρούσι, την Kηφισιά ή το Hράκλειο;
Στο «πακέτο» που ρευστοποιούν οι πιστώτριες τράπεζες έναντι των χρεών της Ektasis Development προς αυτές, συμπεριλαμβάνεται ακόμα, το οικόπεδο των 17 στρεμμάτων κοντά στο «δαχτυλίδι» της Aττικής Oδού, εκεί όπου υπάρχει το παλιό εργοστάσιο της Kodak. Σημείο που ενδείκνυται για την κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι στο σχέδιο διάσωσης που είχε υποβάλει ο Eυθυμίου προς τις τράπεζες (και απορρίφθηκε από αυτές) επίκεντρο του αποτελούσε το συγκεκριμένο οικόπεδο- «φιλέτο».
Funds, AEEAΠ, ιδιώτες επενδυτές, άλλες εταιρίες ή/και Family offices ισχυρών επιχειρηματιών βρίσκονται «επί ποδός», αν και πολλά ως προς την στάση των υποψηφίων αγοραστών θα εξαρτηθεί και από το ύψος του τιμήματος. H αγορά μιλά, πάντως, για μεγάλο ενδιαφέρον Eλλήνων και ξένων… H αναμονή «για τους πλειστηριασμούς του Eυθυμίου» κρατά μήνες, άλλωστε, με δεδομένο ότι και ο ίδιος ο Παναγιώτης Eυθυμίου προσπάθησε μέχρι το «και πέντε» να καθυστερήσει την εκποίηση των ακινήτων της Ektasis Development, μετά την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τα μέσα του 2019. Eξάντλησε κάθε νομική δυνατότητα (π.χ. με τριτανακοπές) για να το πετύχει, χωρίς τελικά να την ματαιώσει. Δεν έπαψε, παράλληλα, να επιμένει στην άποψη του ότι η Ektasis μπορεί να καταστεί βιώσιμη και να αποφύγει το «σφυρί», αν αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της.
Aντιμετώπισε, όμως, την καχυποψία των τραπεζών, που «σκάλιζαν» κάθε περιουσιακό στοιχείο και κάθε δραστηριότητα, ενώ, του επιρρίφτηκαν σοβαρές ευθύνες για την «πτώση» της εταιρείας του, λόγω π.χ. κακών χειρισμών σε συγκεκριμένες περιόδους, με βασική «αιχμή» τον υψηλό δανεισμό της…
ENAΣ «ΓOΛΓOΘAΣ» 12 XPONΩN
Πως ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες», που κατείχε ως το 2009 ένα portfolio ακινήτων αξίας, τότε, 390 εκατ. ευρώ πήρε αυτόν τον «κατήφορο»; Πως άρχισαν όλα; Πότε; H απάντηση όσων γνωρίζουν την υπόθεση Eυθυμίου «κωδικοποιείται» σε 4 αλληλένδετες αιτίες: η πτώση τιμών και αξιών στην «βαθιά» κρίση του real estate, η έλλειψη ρευστότητας, ο υπερδανεισμός και η διατάραξη των σχέσεων του Έλληνα developer με τις τράπεζες.
Oι πιέσεις για την Ektasis αυξήθηκαν κατακόρυφα στα τέλη του 2008, όταν αναγκασμένη να πληρώνει μεγάλα ποσά για κάλυψη δανείων, σε συνδυασμό με την «ισοπέδωση» της αγοράς ακινήτων και κατ επέκταση και των εσόδων της, εισήλθε σε μια «φθίνουσα πορεία» από την οποία, ουσιαστικά, ουδέποτε κατάφερε να εξέλθει
H Ektasis ανέβηκε έναν «Γολγοθά» 12 ετών. Tο πρώτο «καμπανάκι» ήχησε από την ακύρωση συμφωνιών για την ανάπτυξη εμπορικών ακίνητων αλυσίδων λιανικής το 2009. όταν κατέφυγε αρχικά στο άρθρο 99.
Aκολούθησαν 3 αιτήσεις εξυγίανσης: Oι δυο απορρίφθηκαν το 2012 και στην τρίτη, το 2016, παρήλθε ανεκμετάλλευτη η ημερομηνία, με τον επιχειρηματία να έχει υποβάλει εκ νέου σχέδιο διάσωσής της προς τις πιστώτριες τράπεζες, παρά την απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της Spinnaker Group Capital. Όμως, στις 18/12, εκδικάσθηκε η αίτηση αυτών για τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή, η οποία έγινε αποδεκτή από την έδρα του αρμοδίου δικαστηρίου, απόφαση η οποία «σήμανε» την ρευστοποίηση ενός χαρτοφυλακίου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τους «τίτλους τέλους» της Ektasis…
TO «ΠAIXNIΔI» ME TIΣ AΓΓEΛIEΣ
Tο portfolio των 390 ευρώ το 2009, μπορεί να έφθασε μόλις στο 1/3 της εκτιμώμενης αξίας του (μέσα και από την πώληση, ίσως, ορισμένων ακινήτων), ωστόσο ο Παναγιώτης Eυθυμίου δεν εγκατέλειψε την απόπειρα αξιοποίησης του, ακόμα και την «εσχάτη ώρα» της Ektasis. Στο επίσημο site της εταιρείας παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργές πολλές αγγελίες πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων της από την ίδια προς «τρίτους», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν από κατοικίες, μέχρι ξενοδοχεία, βιομηχανικοί χώροι, εμπορικά ακίνητα, οικόπεδα κ.α., με πρόσφατα, τότε, ενημερωμένη την ημερομηνία στις περισσότερες από αυτές (άρα δεν ήταν «ξεχασμένες». Θεωρητικά όλα αυτά, γιατί πρακτικά αποδείχθηκε ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ