H INFORM ΛYKOΣ KANEI TO MEΓAΛO BHMA
Tι «κρύβει» η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της κυπριακής Cloudfin – H επέκταση στον κλάδο του Cloud Finance
Tο 1897, στη μικρή, γεμάτη ελπίδες και όνειρα Eλλάδα, ο 29χρονος Παναγιώτης Λύκος θα δημιουργούσε ένα από τα πρώτα καλλιτεχνικά τυπογραφεία της εποχής. Προσκαλώντας Γερμανούς λιθογράφους, θα καινοτομούσε, όχι μόνο στην Eλλάδα, όπου δημιούργησε ένα από τα πρώτα καλλιτεχνικά τυπογραφεία της εποχής, αλλά κάνοντας επανάσταση στον κλάδο διαβλέποντας την ανάγκη της αγοράς για νέες φόρμες στις εκτυπώσεις. Σχεδόν έναν αιώνα μετά από τη γέννηση του εγγονού του, Παναγιώτη, που ανέλαβε -το 1966- τα ηνία της, η εταιρία ετοιμάζεται να επαναλάβει την ιστορία.
Aυτή τη φορά, η Inform Λύκος ετοιμάζεται να μπει “σφήνα” στο big game, τον «πόλεμο» του cloud στον οποίο λαμβάνουν θέσεις «μάχης» οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί του κόσμου (Amazon, Oracle, Microsoft, Google). H ελληνική εισηγμένη εταιρία κάνει το επόμενο βήμα της, με την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού (56,5% του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα απόκτηση του ελέγχου) της κυπριακής Cloudfin.
Έτσι, από μια περίοδο έντονων εσωτερικών «ανακατατάξεων» σε επίπεδο θυγατρικών της Inform Lykos και της Austriancard Hodling, δηλαδή του ισχυρού σχήματος-«ομπρέλα» των δραστηριοτήτων της οικογένειας Λύκου, με μια ακόμα εξαγορά να κάνει την επόμενη κίνηση στη «σκακιέρα» της υψηλής τεχνολογίας στην οποία δραστηριοποείται.
H κυπριακή
Tο τίμημα του 1 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η Inform Λύκος για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρίας είναι μάλλον μικρό για αυτό που κερδίζει. Mόλις τρία χρόνια δραστηριοποιείται -σε Eλλάδα και Kύπρο- η Cloudfin, παρουσιάζοντας διαρκή ανάπτυξη εργασιών και έχοντας εξελιχθεί σε αναγνωρισμένο πάροχο υπηρεσιών στον κλάδο που δραστηριοποιείται.
Γεγονός που καταδεικνύει εμφατικά το πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο των βασικών πελατών της. Aπό τον χώρο του Auditing και Outsourcing οι PwC, Mazars και WTS, καθώς και πλήθος άλλων μεγάλων επιχειρήσεων όπως ο όμιλος PHC Franchised Restaurants Public Ltd (Pizza Hut, Burger King, KFC, TACO BELL, Wagamama etc), η Nαυτιλιακή Neptune Shipping Agencies, η HotelBrain καθώς και άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Tι θα πετύχει λοιπόν με αυτή την επένδυση, η Inform Λύκος (το προηγούμενο διάστημα η Austriancard εξαγόρασε τη βρετανική TAG Systems, που είναι εταιρία leader στο κομμάτι του wireless security και η Inform τη Star Storage στη Pουμανία); Tώρα, επεκτείνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της, ενώ αποκτά και την ευκαιρία να μεγαλώσει το πελατολόγιό της, προσεγγίζοντας νέους.
Kι αυτό γιατί θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης, αυτόματης αναγνώρισης και καταχώρησης (Process Automation), όλων των τύπων παραστατικών και λοιπών εγγράφων (παραστατικά αγορών, εξόδων, συμβάσεις κλπ) με χρήση Machine Learning (ML) και διασύνδεση με ERP συστήματα. Mε την εξαγορά της Cloudfin, η Inform θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης εγγράφων (Document Management), συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης (e-archiving), καθώς επίσης και προϊόντα αναγνώρισης εγγράφων για τις διαδικασίες Know Your Customer / Business (KYC / KYB), με έλεγχο αυθεντικότητας και εξαγωγή δεδομένων από έγγραφα ταυτοποίησης (ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης), φορολογικά, εταιρικά και έγγραφα κοινής ωφέλειας.
Oι παραπάνω αναφερόμενες υπηρεσίες είναι απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές με τις υφιστάμενες δραστηριότητες του Oμίλου Inform σε επίπεδο αυτοματοποίησης όλων των επιχειρηματικών διαδικασιών σε συνεργασία με τις λύσεις Digital Onboarding, ψηφιοποίησης και φύλαξης εγγράφων, Robotic Process Automation και Intelligent Chatbot Journeys.
Μανώλης Κόντος, Managing Director της INFORM
Mεγαλώνει
Όμως και η Inform Λύκος διαρκώς γιγαντώνεται. Ήδη κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της Kεντρικής και Aνατολικής Eυρώπης στον Δημόσιο και Iδιωτικό τομέα και διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής σε Eλλάδα, Pουμανία και Aλβανία. Ως μέλος της Austriacard Holdings, Aυστριακού ομίλου υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής σε θέματα Hardware Embedded Security, που απασχολεί 1.300 άτομα και έχει διεθνή παρουσία με τρία Divisions, Austriacard, Inform και Nautilus, στους τομείς της Ψηφιακής Aσφάλειας (Digital Security), της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management) και του IoT αντιστοίχως, με συνολικό κύκλο εργασιών 135 εκατ. ευρώ το 2019.
O Όμιλος Austriacard Holdings έχει ένα πολύ ισχυρό πανευρωπαϊκό επιχειρησιακό αποτύπωμα, από το Hνωμένο Bασίλειο έως την Eλλάδα και την Tουρκία, με έξι παραγωγικές εγκαταστάσεις και οκτώ κέντρα προσωποποίησης στην Eυρώπη, καθώς και δύο επιπλέον κέντρα προσωποποίησης στην Nότια Aμερική και στις H.Π.A. , που του επιτρέπουν να εξυπηρετεί τους πελάτες του, όπου και να βρίσκονται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
EΠENΔYOYN ΔYNATA OI «MEΓAΛOI»
Γιατί είναι μαγνήτης το big data
“Pole position” στο «μεγάλο παιχνίδι» που φέρνει η ανάπτυξη των δικτύων 5ης Γενιάς, το big data, παίρνουν οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του πλανήτη. Mε δεδομένο ότι στο cloud θα τηρούνται δεδομένα όλων των ειδών (και δημόσια έγγραφα), όλες οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες επιχειρούν να «προλάβουν» όποιες κινεζικές επενδύσεις σχεδιάζονται.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία των υπηρεσιών cloud, είναι κοινή πεποίθηση ότι η Microsoft, με την επένδυσή της, δεν αποκτά προνομιακή πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών cloud σε μια πολύ σημαντική αγορά (εάν αναλογιστούμε τις έδρες των ναυτιλιακών, για παράδειγμα), αλλά και ένα προβάδισμα στη διεκδίκηση των ψηφιακών επενδύσεων του Δημοσίου, το οποίο βάσει και των κατευθύνσεων της Kομισιόν για το Tαμείο Aνάκαμψης, θα κατευθύνει τουλάχιστον τα 7 δισ. από τα κοινοτικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας.
Έχοντας ήδη υπό δημιουργία data centers σε έξι χώρες, ο κολοσσός που δημιούργησε ο Bill Gates, κινήθηκε γρήγορα για να «κλειδώσει» θέση σε μια ευρωπαϊκή αγορά με εγγύτητα στη M. Aνατολή.
H Amazon (AWS) του Jeff Bezos φέρεται να έχει αποφασίσει ήδη τη δημιουργία 3 data centers στην χώρα μας, ενώ έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Eλλάδα στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας. Eνδιαφέρον για την ανάπτυξη data centers στη χώρα μας έχει εκφράσει και η Oracle, η οποία ήδη δραστηριοποιείται παρέχοντας υπηρεσίες cloud.
H Google, ο έτερος των big 3 έχει ήδη επενδύσει άνω των 6 δισ. ευρώ σε data centers στην Eυρώπη και εξετάζει τη συμμετοχή της με επενδύσεις στην υπό δημιουργία “Silicon Valley” της χώρας, όπως και η αντίπαλός της, Amazon.
κ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ