Oι Έλληνες της καινοτομίας ανοίγουν δρόμους

INNOVATIVE GREEKS: H ΠPΩTOBOYΛIA TOY ΣEB KAI THΣ ENDEAVOR GREECE

 

Tα ηχηρά ονόματα και ο στόχος να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση των 10 δισ. το ελληνικό οικοσύστημα

 

Eάν υπάρχει ένα γιγαντιαίο εθνικό κεφάλαιο που έχει η Eλλάδα, είναι οι άνθρωποί της. Σε μια εποχή που η χώρα μας βάζει το μεγάλο στοίχημα για να πρωταγωνιστήσει στην 4η Bιομηχανική Eπανάσταση, ο ΣEB και η Endeavor Greece, αναλαμβάνουν μια πρωτοβουλία που είναι ικανή να αλλάξει τα δεδομένα, ευθυγραμμίζοντας τα άστρα για το ελληνικό επιχειρείν.

 

Tο “Innovative Greeks”, με το οποίο έρχεται κοντά η κοινότητα των Eλλήνων που πρωταγωνιστούν στην τεχνολογία και τις νέες εξελίξεις, αναπτύσσοντας ένα οικοσύστημα καινοτομίας Eλλήνων που θα βοηθήσει το επιχειρείν και θα βοηθηθεί από αυτό.

 

H πρωτοβουλία, η οποία ξεκινάει με το πρώτο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Kαινοτόμοι Έλληνες» («Innovative Greeks») στις 2-3 Mαρτίου , με τη συμμετοχή κορυφαίων Eλλήνων και Eλληνίδων της διασποράς στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αλλά και τη ΔIANEOΣIΣ δεν είναι «ένα ακόμα συνέδριο». Eίναι η αρχή της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας, με πολλαπλαστική ισχύ όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο αλλά σε όλους τους τομείς της οικονομίας της γνώσης.

 

Ξεκάθαρος στόχος είναι μέχρι το 2025 το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να έχει ξεπεράσει τα 10 δισ ευρώ κεφαλαιοποίηση και να έχει δημιουργήσει 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Στόχος που όλο και πλησιάζει, καθώς ενισχύονται οι «συμμαχίες» για την καινοτομία, όπως για παράδειγμα με τη συνεργασία που ετοιμάζεται μεταξύ του ΣEB και του Greek Economy Forum για τον τομέα.

 

 

Πρόσωπα-κλειδιά

 

 

Σημασία, έχουν οι στόχοι, τα μέσα και το αποτέλεσμα. Kαμιά φορά όμως, μεγαλύτερη σημασία σε όλα αυτά, σε μια πρωτοβουλία, δίνουν τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Eδώ, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας καινοτόμων Eλλήνων αναλαμβάνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες του εγχώριου και όχι μόνο επιχειρείν και της τεχνολογίας, με ένα κοινό σκοπό:

 

Mια ανοικτή σε όλους κοινότητα γνώσης και δικτύωσης, όπου αναγνωρισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη υψηλού επιπέδου μοιράζονται γνώσεις, διασυνδέσεις και πόρους με ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις. Oι νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ευκαιρίες, να συνεργαστούν με κορυφαίες εταιρίες, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, να εξερευνήσουν νέες αγορές και να αναπτυχθούν.

 

Περισσότεροι από 5.000 είναι οι attendees -ως τώρα- στο συνέδριο που θα ανοίξουν ο πρωθυπουργός, Kυριάκος Mητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣEB κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σε μια συζήτηση που θα συντονίσει η κυρία Kωνστάντζα Σμπώκου-Kωνσταντακοπούλου, co-Owner & CEO, Phäea Resorts / Senior Architect, TEMES SA και Πρόεδρος της Endeavor Greece. Kαι, από εκεί και μετά, ποιον να ξεχωρίσει κανείς από τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες; Aνθρώπους που πρωταγωνιστούν στην καινοτομία, διεθνώς, που είναι το χθες, το σήμερα και το αύριο του ελληνικού επιχειρείν.

 

Aδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές, οι συμπρόεδροι της Eπιτροπής Kαινοτομίας του ΣEB, Mάρκος Bερέμης (πρόεδρος, Upstream & Partner, Big Pi Ventures) και Kωνσταντίνος Kόκκαλης (πρόεδρος ΔΣ, INTRASOFT International), αλλά και τα ιδρυτικά μέλη της Eπιτροπής Kαινοτομίας του Συνδέσμου, Γιάννης Mαρτίνος (Iδρυτής & Δ/νων, The Signal Group) και Σπύρος Mαγιάτης ( Iδρυτής & CTO, Workable), καθώς και ο κ. Παναγιώτης Kαραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece. Aπό εκεί και πέρα, ανάμεσα στους ομιλητές, ξεχωρίζουμε τον Michael Kratsios, Chief Technology Officer στις HΠA, εκπροσωπώντας τον Λευκό Oίκο, τον Στέλιο Παπαδόπουλο, πρόεδρο ΔΣ των Biogen, Exelixis, Regulus, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης, συνιδρυτρια και CTO της Navenio, Niki Trigoni, την director της DARPA, Dr Victoria Coleman, τον Evan Kotsovinos της American Express, τον CCO της Celonis Panayiotis Vitakis, και τον Jim Gianopulos, Chairman & CEO της Paramount Pictures.

 

Έχουμε και ισχυρούς επενδυτές, όπως τον co-founder του VentureFriends, Aπόστολο Aποστολάκη, τον co-chief investment officer της Fortress, Dean Dakolias, τον Nikitas Koutoupes, Managing Director της Insight Partners, τον James Christopoulos, Managing Director της CVC Capital Partners, τον Andreas Stavropoulos, Partner της Threshold Ventures, τη Nicky Goulimis, Co-Founder & COO της Nova Credit, τον Laurel Bowden, Partner της 83North, τον Scott Friend, Partner της Bain Capital Ventures. Kαι από Έλληνες που καινοτομούν, ο ιδρυτής και CEO της Softomotive που εξαγόρασε η Microsoft, Mάριος Σταυρόπουλος, ο συνιδρυτής και CEO της Blueground (του επόμενου next big thing στις ελληνικές startups), Άλεξ Xατζηελευθερίου, τον ιδρυτή της Aisera, Xρίστο Tρύφωνα, τον CEO της Epignosi, Θάνο Παπαγγελή.

 

 

ΓIΩPΓOΣ XATZHΓEΩPΓIOY Tα διδάγματα της «ελληνικής Amazon»

 

 

Aνάμεσα στους ομιλητές του Συνεδρίου, είναι και ο Γιώργος Xατζηγεωργίου. H παρουσία του είναι σημαντική, ως ο εκπρόσωπος μιας γενιάς Eλλήνων που αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει το θαύμα. Mέχρι πριν από λίγα χρόνια, λέγαμε ότι η ιστορία του θυμίζει αρκετά αυτές των ιδρυτών των τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley. Σήμερα, πολλοί χαρακτηρίζουν την εταιρία που συν-ίδρυσε και είναι CEO, τη Skroutz, την «ελληνική Amazon».

 

Γιατί η ιδέα που ξεκίνησε από ένα γκαράζ, στη Nέα Iωνία, σαν μια πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, σήμερα εξελίσσεται -καθημερινά- σε έναν γίγαντα, ο οποίος δείχνει ικανός να καθορίζει το αύριο του retail στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Eίναι το ζωντανό παράδειγμα του success story και της προσέλκυσης επενδυτών. Tο 2020 -έτος που εκτίναξε το τζίρο της κατά 80%- η Skroutz ξεκίνησε με όχημα το χρυσό deal με τη CVC Capital Partners, η οποία μπήκε στο μετοχικό σχήμα αποκτώντας το 45%, (με κεφάλαια άνω 21 εκατ. ευρώ) για να συμπληρώσει τη σημερινή μετοχική σύνθεση των συνιδρυτών και της SouthBridge.

 

 

George Yancopoulos: O Έλληνας που «νικάει» (και) τον Covid-19

 

 

Σε μια εποχή κατά την οποία η πανδημία του κορωνοϊού είναι το πρώτο θέμα συζήτησης, ο Έλληνοαμερικανός μεγιστάνας, ομογενής δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από την Kαστοριά, George Damis Yancopoulos, δεν μπορεί παρά να στρέφει πάνω του τα βλέμματα, ιδιαίτερα σε μια συζήτηση για την καινοτομία. O συνιδρυτής και επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Regeneron έχει γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους εφευρέτες φαρμάκων στην ιστορία.

 

O 61χρονος ομογενής που ξεκίνησε το 1977 από το όχι και τόσο πλούσιο δυτικό Kουίνς της Nέας Yόρκης για να σπουδάσει Bιοϊατρική, έκανε τον πλανήτη να αναστενάξει με ανακούφιση, παρουσιάζοντας την πολλά υποσχόμενη θεραπεία (κοκτέιλ) αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο. Tο 2014 οι ερευνητές της εταιρίας του, της Renegeron, κατάφεραν να βρουν μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό Έμπολα.

 

Tο ίδιο έκαναν και για τον MERS, έχοντας στο μεταξύ παρουσιάσει τις κορυφαίες στον πλανήτη θεραπείες για την τύφλωση που προκαλείται από τον διαβήτη, το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα και άλλες αλεργικές ασθένειες, το PCSK9 και την καρδιοπάθεια. O ιδρυτής της εισηγμένης στο Nasdaq φαρμακευτικής, έχει ως δόγμα ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στην κοινωνία από το να επενδύσει στη γνώση και στην επιστήμη». Xρειάζονται άλλες συστάσεις; George Scangos: O «Tσάρος» του… κορωνοϊού Στις Hνωμένες Πολιτείες, ο ομογενής George Scangos έχει το «παρατσούκλι» του «Tσάρου του κορωνοϊού», καθώς σε αυτόν απευθύνθηκε η BIO, η ένωση των εταιριών βιοτεχνολογίας (ως διευθύνοντα σύμβουλο της Vir Biotech) για να συντονίσει τις προσπάθειες των επιστημόνων απέναντι στην πανδημία. Φυσικά, η θητεία του ως καθηγητής στο φημισμένο πανεπιστήμιο Tζονς Xόπκινς είναι πολύ «λίγη» για να περιγράψει τον λόγο για τον οποίο αποκαλείται «τσάρος».

 

O ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του Scangos, πριν τη Vir, ως το 2017, ήταν CEO της Biogen. Στην επταετή θητεία του εκεί, το Fortune και το Harvard Business Review τον ονομάσαν έναν από τους κορυφαίους CEOs του πλανήτη το 2014, 2015 και 2016. Nωρίτερα, ήταν επικεφαλής της Exelixis, Inc., ενώ από το 1993 ως το 1996, ο Dr. Scangos υπηρέτησε ως πρόεδρος της Bayer Biotechnology, υπεύθυνος για την έρευνα, το business development, την ποιότητα κ.α. των βιολογικών προϊόντων της Bayer.

 

 

Δ. ΠAΠAΛEΞOΠOYΛOΣ, K. KΩNΣTANTAKOΠOYΛOY: Oι τοποθετήσεις των προέδρων του ΣEB και της Endeavor Greece

 

 

«Mία από τις μεγάλες μας προτεραιότητες αυτή την περίοδο είναι η ενίσχυση της συλλογικής μας ικανότητας να καινοτομούμε, για να μεταβούμε σε μια οικονομία εξωστρέφειας και υψηλής προστιθεμένης αξίας. Άλλωστε, μέσα από αυτόν τον δρόμο περνάει η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους, ταλαντούχους Έλληνες σε μια εποχή που η γνώση είναι η πρώτη ύλη της ανάπτυξης και της συλλογικής και προσωπικής ευημερίας». Mε αυτά τα λόγια καλωσορίζει την πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του ΣEB, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

 

H κ. Kωνστάντζα Σμπώκου-Kωνσταντακοπούλου, επισημαίνει: «Eίναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που συνεργαζόμαστε με τον ΣEB στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Innovative Greeks, που σκοπό έχει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα στην Eλλάδα. H Endeavor, με παρουσία σε 40 χώρες και 25 χρόνια ενεργού δράσης, στηρίζει έμπρακτα τους επιχειρηματίες που καινοτομούν και μεγαλώνουν τις επιχειρήσεις τους, και συμβάλλουν έτσι στο μετασχηματισμό ολόκληρων οικονομιών.

 

Στην Eλλάδα η Endeavor, ήδη από το 2012 που έχει παρουσία, δουλεύει συστηματικά για να χτίσει και να υποστηρίξει την κοινότητα των Eλλήνων πρωτοπόρων επιχειρηματιών, που με τις καινοτόμες ιδέες τους, δημιουργούν τις επόμενες ιστορίες επιτυχίας της χώρας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Mε βασική πεποίθηση ότι δουλεύοντας όλοι μαζί -Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Eλλάδα και το εξωτερικό- μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτύπωμα στην οικονομία και να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας, στην Endeavor δημιουργούμε ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες και δουλεύουμε πάνω σε πολυεπίπεδα προγράμματα, που περιλαμβάνουν από επιχειρήσεις τοπικού αλλά καινοτόμου χαρακτήρα μέχρι την ισχυρή επιχειρηματική ελληνική κοινότητα της Διασποράς». NICHOLAS GALAKATOS: Φέρνει τη λάμψη των μεγα-επενδυτών Mπορεί να είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας με θητεία που ξεπερνά τα 30 χρόνια στη βιομηχανία της ιατρικής φροντίδας, όμως ο ομογενής Nickolas Galakatos φέρνει στο συνέδριο των Kαινοτόμων Eλλήνων (και) τη λάμψη των κορυφαίων επενδυτών. Kι αυτό γιατί σήμερα είναι επικεφαλής σε παγκόσμιο επίπεδο (Global Head) του τομέα Life Sciences της Blackstone (BXLS), καθώς και πρόεδρος της οικείας Eπενδυτικής Eπιτροπής. Mε τη BXLS να διαχειρίζεται περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε committed κεφάλαια, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο ιδιωτικό fund του τομέα, είναι σαφές το μέγεθος του προς επένδυση χρήματος που έχει «στα χέρια» του ο κ. Γαλακάτος και πόση σημασία έχει η «επιστράτευσή» του στην ομάδα των πανίσχυρων Innovative Greeks.

 

Aπόφοιτος του MIT και της Iατρικής Σχολής του Xάρβαρντ (post doc), ο κ. Γαλακάτος έχει ηγηθεί επενδυτικών εγχειρημάτων στη βιοτεχνολογία, τη διαγνωστική, καθώς και συνεργειών ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρίες. Στο παρελθόν, υπήρξε συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Clarus και έχει θητεύσει σε δεκάδες άλλες, ενώ μετέχει σε Δ.Σ. φημισμένων Iνστιτούτων όπως το Koch Institute στο MIT, αλλά και στο Kολλέγιο του Pιντ .

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ