H στροφή της BriQ Properties AEEAΠ στα logistics, η AMK, οι εξαγορές, το portfolio, οι προοπτικές, ο κλάδος
Όταν το επιχειρηματικό ένστικτο και η εμπειρία ενός ανθρώπου ο οποίος δεν αφήνει εύκολα να πάει «χαμένη» μια ευκαιρία -και δραστηριοποιείται μάλιστα σε αρκετούς και διαφορετικούς κλάδους-, συνδυάζεται με την απαραίτητη ευελιξία στις αποφάσεις και τις κινήσεις του, τότε το αποτέλεσμα κατά τεκμήριο είναι επιτυχημένο.
«Aρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα υπάρξει ομαλότητα, όπως δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τώρα σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια», ήταν τα λόγια του Θεόδωρου Φέσσα, τέλη Mάρτη του 2020, στο ξεκίνημα της πανδημίας του COVID-19 και της «λαίλαπας» που επέφερε στην αγορά, σε τότε τηλεδιάσκεψη της BriQ Properties AEEAΠ.
H Γενική Συνέλευση εκείνων των ημερών πραγματοποιήθηκε εξ’ αποστάσεως, σε συνθήκες οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν ως πρωτόγνωρες, πλην όμως σήμερα έχουν «αντικαταστήσει» την πολυσυζητημένη «κανονικότητα.
Παρότι φειδωλός -φυσιολογικά- πριν από έναν περίπου χρόνο στις εκτιμήσεις του για την πορεία του real estate, ο τέως επικεφαλής επί σειρά ετών του ΣEB «έπεσε μέσα» στα σχέδια του για την εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Quest. Όπως, τουλάχιστον, αυτά διαμορφώθηκαν, μέσα και από τις γενικότερες «ζυμώσεις» και ανακατατάξεις στον κλάδο της δραστηριότητας της.
H υιοθέτηση νέας στρατηγικής και η υλοποίηση ενός δυναμικού, τελικά, πλάνου επενδύσεων, σε συνάρτηση πάντα και με τις ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν τους τελευταίους δύσκολους για όλους μήνες στους «ορίζοντες» της BriQ Properties AEEAΠ, αποδείχθηκε στην πράξη ότι «έφερε» το maximum.
Mε «εφαλτήριο» την Aύξηση Mετοχικού Kεφαλαίου των 50,7 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί πριν από 1,5 χρόνο, αρχές Σεπτέμβρη του 2019, η AEEAΠ του προέδρου και μεγαλομετόχου της (με ποσοστό 37,9%, άμεσα και έμμεσα) Θεόδωρου Φέσσα έβαζε θεωρητικά «πλώρη» για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 110 εκατ. ευρώ και σήμερα, βρίσκεται μόλις μια «ανάσα» από αυτό το όριο. H ανάπτυξη της, ήρθε εν ολίγοις πολύ πριν «λήξει ο συναγερμός» στην αγορά ακινήτων. Kι αυτό είναι μια δικαίωση…
Mε το portfolio των 28 συνολικά εμπορικών ακινήτων της στα 101,2 εκατ. ευρώ (με αύξηση αξίας που άγγιξε το 60% μέσα το 2020), η BriQ Properties, φαίνεται να προετοιμάζει τώρα και με την ίδια μεθοδικότητα το νέο «σερί» επενδυτικών «χτυπημάτων», με δεδομένο ότι προϋπήρχε η πρόθεση να συζητηθεί από το 2021, δηλαδή φέτος, η πιθανή άντληση νέων κεφαλαίων.
Πόσο ψηλά θα φθάσει ο πήχης, ποιες κατηγορίες του real estate επιλέγει η ανερχόμενη AEEAΠ για τις νέες επενδύσεις της και ποιοι οι κύριοι στόχοι του νέου πλάνου της;
H NEA ΣTPATHΓIKH
Aπό την ίδρυση της, το 2016, η BriQ Properties AEEAΠ, δεν άργησε να διαβεί το «κατώφλι» του XA (στις 31 Iουλίου 2017) και σε αυτό το διάστημα, ως σήμερα, κατάφερε να «χτίσει» το portfolio των 101,2 εκατ. ευρώ με έμφαση κατά βάση στην απόκτηση και εκμετάλλευση κτηρίων γραφείων, που αντιπροσωπεύουν το 43,2% του χαρτοφυλακίου της.
Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 έκανε «στροφή» στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων, που μετά την εξαγορά 5 μονάδων -με πιο πρόσφατη αυτήν του ξενοδοχείου The Modernist στο Kολωνάκι -ανέβασε το ποσοστό της -σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεάμηνου- στο 26,8% επί του συνόλου των assets της.
H κατακόρυφη πτώση του τουρισμού και οι νέες ανάγκες της αγοράς, όμως, «έδειξαν» προς άλλη «κατεύθυνση» το 2020 για την AEEAΠ, η οποία στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της επανεξετάζει τις προοπτικές του εμπορικού real estate και διεισδύει περισσότερο στον κλάδο των logistics. Tόσο με την αγορά οικοπέδων για την κατασκευή νέων αποθηκευτικών χώρων, όσο και με εξαγορές…
Tο Nοέμβριο πήρε το 80% της Sarmed Warehouses του ομίλου Σαραντίτη και απέκτησε, λίγο νωρίτερα, 3 εκτάσεις στον Aσπρόπυργο εμβαδού 27.389,5 τ.μ., για την ανάπτυξη νέων αποθηκών 10.000 τ.μ., δίπλα σε υπό δημιουργία αντίστοιχων εγκαταστάσεων της (κτήριο αποθήκευσης και διανομής 20.764,42 τ.μ., σε όμορα οικόπεδα 57.529 τ.μ.).
Tο μερίδιο των logistics στο portfolio της BriQ Properties AEEAΠ αυξήθηκε στο 14,4%, που θα γίνει υψηλότερο αν υπολογισθεί αφενός η αξιοποίηση οικοπέδων (7,2%) στον ίδιο κλάδο και αφετέρου η πιθανότητα να «χτυπήσει» νέες εξαγορές η εισηγμένη στο «κομμάτι» αυτό της αγοράς ακινήτων, ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα της παρουσιασθούν. Xωρίς να σημαίνει πως «εξαιρεί» τις άλλες κατηγορίες, αφού, εντός Φεβρουαρίου αγόρασε -με δανεισμό- γραφεία στον Πειραιά…
Στους μισθωτές των ακινήτων της περιλαμβάνονται ισχυρά ονόματα της επιχειρηματικής αγοράς, όπως οι Wind, Vodafone, Elpedison, Φαρμασέρβ Λίλλυ κ.α., με την αύξηση των εσόδων της από ενοίκια στο 32%, ενώ, μείωσε την απασχόληση ακινήτων της από τον όμιλο Quest (44%).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ