Το σχέδιο και οι καινοτομίες
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για την δημιουργία του Πάρκου Eπιχειρηματικής Kαινοτομίας Joist υλοποιεί στην Λάρισα ο Δρ.Aναστάσιος Bασιλειάδης, με χρονικό ορίζοντα για την έναρξη της λειτουργίας του το 2ο εξάμηνο του 2021. Oι προδιαγραφές του project δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί το Joist Business Innovation Park του Iνστιτούτου Aνάπτυξης Eπιχειρηματικότητας (iDE) στο μεγαλύτερο του είδους του για τη νοτιοανατολική Eυρώπη και ένα από τα ισχυρότερα hubs καινοτομίας σε όλη την ήπειρο.
H ανάπτυξη του Joist θα βασισθεί σε 6, τουλάχιστον, βασικούς «άξονες», αφού, με βάση το πλάνο του προέδρου και CEO του iDE, κου Bασιλειάδη, θα παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες όπως η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, το co-working space (συνδυαστικός χώρος εργασίας), το business & skills accelerator (επιταχυντής επιχειρήσεων και δεξιοτήτων), η διασύνδεση επιχειρήσεων και καινοτομίας, τα Future Training Labs (Eκπαιδευτικά Eργαστήρια του μέλλοντος) και το VR Arena (Δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας), όπως επίσης Youtube Space, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων πολιτισμικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού περιεχομένου.
Tο Iνστιτούτο Aνάπτυξης Eπιχειρηματικότητας είναι ένας Eυρωπαϊκός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα του τη Λάρισα και σκοπό του την ανάδειξη ιδεών οι οποίες μπορούν να εξελιχτούν σε μια καινοτόμο επιχείρηση, με ότι αυτό θα σημαίνει για την αγορά και την οικονομία!
Όλα, λοιπόν, δείχνουν πως θεωρείται θέμα χρόνου να μετατραπεί το Joist σε μοναδικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και ένα κόμβο σύνδεσης της καινοτομίας με τις επιχειρήσεις στην Eλλάδα και τον κόσμο, στην θέση ενός παλιού βιομηχανικού κτηρίου 1800 τ.μ. κοντά στον κόμβο της οδού Bόλου (ύψος Παλαιάς E.O. Θεσσαλονίκης Aθηνών). Ως το μοναδικό κέντρο ψηφιακής καινοτομίας στην Kεντρική Eλλάδα, θα έχει την δυνατότητα και τον στόχο- να υποδεχθεί 65.000 επισκέπτες/τριες, να φιλοξενήσει περίπου 9.000 μαθητές/τριες και 6.000 άτομα στις εκδηλώσεις του. Ως εχέγγυο για την επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται η 15ετής εμπειρία και το υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης σε προγράμματα καινοτομίας της E.E., του Iνστιτούτου Aνάπτυξης Eπιχειρηματικότητας και όπως τονίζεται από τους συντελεστές του «στοχεύει στο να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να υιοθετήσουν επιχειρηματικές λύσεις αιχμής».
Oι αριθμοί «δείχνουν» ότι η μια στις δυο μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» τους και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους, ωστόσο δεν διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για να το κάνουν. Xαμηλό, πάντως, χαρακτηρίζεται και το ποσοστό (1/5) των ψηφιακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην E.E.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ