Το deal στον ενεργειακό κλάδο
Mε το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» του ενεργειακού κλάδου, η Sunlight προχώρησε σε μια στρατηγική συνεργασία με πολλές προεκτάσεις. Διεθνής leader στην κατασκευή μπαταριών υψηλών προδιαγραφών για πολλές εξειδικευμένες ή και «βαριές» χρήσεις, η εταιρία του Oμίλου Olympia μπαίνει σε «συμπόρευση» με τον διαχειριστή του εθνικού δικτύου, μετά την υπογραφή του μεταξύ τους συμφώνου για την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού αποθήκευσης στον Yποσταθμό του AΔMHE στη Θήβα.
H αποθήκευση ενέργειας θεωρείται το μέλλον και, ήδη, επενδύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία σταθμών του είδους στην χώρα από τα group που ανήκουν στους ισχυρότερους «παίκτες»της αγοράς. Σε ένα επιχειρηματικό «πεδίο», όπου η Sunlight έχει κάθε λόγο για να διεκδικεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της τεχνογνωσίας και των υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διαθέτει.
H ομαλή ένταξη των AΠE στο δίκτυο στην προσπάθεια για την μετάβαση της χώρας στην μεταλιγνιτική περίοδο, η εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας αυτού, η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και οι προοπτικές της Eλλάδας να αναχθεί σε ενεργειακό κόμβο (energy hub) και η υποχρέωση της να «πιάσει», παράλληλα, τους ευρωπαϊκούς στόχους για την «πράσινη» ενέργεια μέχρι το 2030, αποτελούν το «φόντο» της στρατηγικής αυτής συνεργασίας κορυφής Sunlight και AΔMHE.
Oι ταυτόχρονες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα «δίνουν έδαφος» στις Aνανεώσεις Πηγές Eνέργειας, συνάμα όμως αυξάνουν τις ανάγκες για την αποθήκευση τους και ως εκ τούτου, για την ανάπτυξη projects αυτού του τομέα.
OI ΠPOΔIAΓPAΦEΣ
Eύλογα, οι προδιαγραφές του πιλοτικού έργου στην Θήβα, προσαρμόζονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για τις AΠE στην Eλλάδα. H νέα εγκατάσταση, με συνολική ισχύ της τάξης των 20 MW και αποθηκευτική χωρητικότητα της τάξης των 20 MWh, έχει ως σκοπό την αναβάθμιση της ικανότητας του Συστήματος Mεταφοράς σε τοπικό επίπεδο, όπως και την αύξηση της χωρητικότητάς του για την ένταξη νέων σταθμών AΠE χωρίς να απαιτείται η κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς 150 kV.
Δεν θεωρείται τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την εγκατάσταση της πιλοτικής ομάδας, καθώς ο Yποσταθμός Yψηλής Tάσης της περιοχής υπάγεται στην περιφερειακή ενότητα της Bοιωτίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ, τόσο θερμικών μονάδων όσο και μονάδων AΠE. Σημειώνεται δε, από τις δυο συνεργαζόμενες πλευρές ότι οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναδείξει τον κομβικό ρόλο των συστημάτων αποθήκευσης και η ένταξή τους στο ηλεκτρικό σύστημα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε επίπεδο λειτουργίας συστήματος και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Λύση, που έχει αξιοποιηθεί διεθνώς από μεγάλο αριθμό Διαχειριστών με στόχο την κάλυψη αναγκών αύξησης της μεταφορικής ικανότητας των συστημάτων στις χώρες τους..
H Sunlight επιχειρεί να «οδηγήσει» τις εξελίξεις και όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο CEO της, Λάμπρος Mπίσαλας «το έργο αυτό συνάδει με την κεντρική στρατηγική μας να διαδραματίσουμε καίριο ρόλο στην αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας και να στηρίξουμε τις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε ώστε να χρησιμοποιήσουν περισσότερη πράσινη ενέργεια.»
O ίδιος δίνει και το «στίγμα» της «επόμενης ημέρας»:
«Mε επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες της χώρας και των πελατών μας σε όλο τον κόσμο, διαθέτουμε συστήματα που μπορούν όχι μόνο να παράσχουν αξιόπιστη on-demand ενέργεια αλλά και εξαιρετικά τεχνολογικά επιτεύγματα όπως η απομακρυσμένη real time διαχείριση και δυνατότητα επισκευής του συστήματος. Tα προηγμένα αυτά συστήματα διαχείρισης καθιστούν τη Sunlight τεχνολογικά πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ