Τι ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές
Η σταθεροποίηση της απόδοσης του ομίλου, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αυστηρού πλάνου μείωσης των εξόδων και η αποκατάσταση της ρευστότητας βρίσκονται στις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου στους αναλυτές κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη για την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια, τα οποία σχεδιάζεται να αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση, θα διατεθούν προκειμένου να καλύψουν επενδύσεις ύψους περίπου 20,5 εκατ. για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας, ενώ 100 εκατ. περίπου θα αξιοποιηθούν για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στον τομέα των κατασκευών, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
Από τα παραπάνω ποσά, τα έσοδα της αύξησης θα διατεθούν με στόχο να καλύψουν υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αλλά και τις υποχρεώσεις στην ελληνική αγορά, σε αναλογία 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα. Στόχος είναι η αύξηση κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Plan B
Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία σχεδιάζει και αξιολογεί εναλλακτικά σενάρια ενδιάμεσης χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου.
Με βάση το σχεδιασμό, προτεραιότητα της διοίκησης είναι να αποκαταστήσει σταδιακά τις σχέσεις με προμηθευτές και συνεργάτες ενώ στοχεύει στον εξορθολογισμό του κόστους και την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων, με νέα εσωτερική οργανωτική δομή.
Οι επιχειρησιακοί τομείς της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως τονίστηκε, αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια από την μεγάλη πίτα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (μεταφορές – ενέργεια – διαχείριση αποβλήτων).
Στόχος της αύξησης είναι να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσεις για τη δυναμική συμμετοχή του ομίλου στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου.
Ιστορικά ο τομέας των κατασκευών, υπήρξε η πηγή των μεγαλύτερου μέρους των εσόδων του ομίλου, υπογραμμίζεται ωστόσο η σημαντική και σταθερή συμβολή/συμμετοχή των τομέων Παραχωρήσεων, ΑΠΕ και διαχείρισης αποβλήτων στη διαμόρφωση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου.
Κατά την παρουσίαση στους αναλυτές αναφέρθηκε ότι ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος παραχωρησιούχος στην Ελλάδα με ισχυρή χρηματοοικονομική απόδοση καθώς ο τομέας των παραχωρήσεων δημιουργεί ετήσιες λειτουργικές ταμειακές ροές που στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 260 εκατ.
Στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η εταιρεία έχει εγκατεστημένη βάση 491 MW και επιπλέον 88 MW σε εξέλιξη, έχοντας μάλιστα υπογράψει μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την EDPR, τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης, για την από κοινού ανάπτυξη 900MW αιολικής ενέργειας. Η εκτιμώμενη αξία αυτής της από κοινού επένδυσης με τους Πορτογάλους, υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία θα επιδιώξει να ολοκληρώσει το αιολικό έργο στα Άγγραφα, το οποίο έχουν μπλοκάρει οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Στην διαχείριση απορριμμάτων η εταιρεία μέσω της Ηλέκτωρ επικεντρώνεται στην ανάληψη νέων συμβάσεων εξετάζοντας πιθανές συμμαχίες ενόψει των νέων έργων ΣΔΙΤ, με παράλληλη ενίσχυση και αξιολόγηση νέων τεχνολογιών. Στον τομέα των ακινήτων προτεραιότητα είναι η πλήρη ενοικίαση του Smart Park, η ενίσχυση των προσπαθειών για την εύρεση στρατηγικού συνεργάτη για το ακίνητο του Καμπά και η λειτουργία της Μαρίνας Αλίμου.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χρηματοδότησε την ΑΚΤΩΡ με κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε η εταιρεία μπορεί να υποστηριχθεί περαιτέρω με νέα χρηματοδότηση, για να καλυφθούν οι άμεσες ταμειακές ανάγκες πιθανώς με την έκδοση κάποιου ομολογιακού δανείου.
Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο όμιλος θα βρίσκεται σε καλή θέση και θα διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για να προχωρήσει σε μια αναπτυξιακή στρατηγική στις κατασκευές εστιάζοντας γεωγραφικά σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κατάρ.