Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψε το 2020 η Cenergy Holdings καθώς το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ (αύξηση 13% σε ετήσια βάση).
Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τη χρονιά που πέρασε ο όμιλος εμφάνισε:
• Σταθερό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 500 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
• Μείωση καθαρού δανεισμού κατά 83 εκατ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 331 εκατ. ευρώ.
• Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι 28,5 εκ. ευρώ το 2019 (αύξηση 24% σε ετήσια βάση).
• Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 23% σε ετήσια βάση).
• Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2020 ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
• Πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης παραμένει η προστασία και διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, η εξασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εγγύηση της συνέχειας της παραγωγής.
• Επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ για διασφάλιση της μελλοντικής δημιουργίας αξίας.
• Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 908 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5,2% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση και τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα.
Οι προοπτικές του Ομίλου
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση σχετικά με τις προοπτικές του ομίλου:
«Καθώς ο κόσμος βιώνει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας της νόσου Covid-19, η πρόβλεψη των επιχειρηματικών και οικονομικών της επιπτώσεων, σε πλήρη έκταση και διάρκεια, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Συνεπώς, το πλήρες εύρος των συνεπειών της πανδημίας για τις λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις της Cenergy Holdings είναι αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες που υπερβαίνουν τον έλεγχό της. Αυτοί οι παράγοντες συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με τη διάρκεια της πανδημίας, την εφαρμογή ελέγχων και περιορισμών σε σχέση με την πανδημία, καθώς και με τη διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα των θεραπειών και εμβολίων παγκοσμίως. Το εύρος των πιθανών συνεπειών για την παγκόσμια οικονομία είναι δύσκολο να προβλεφθεί και οι προοπτικές για το 2021 εξαρτώνται και αυτές από τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διαφορετικές περιοχές ανά την υφήλιο.
Όσον αφορά τον τομέα των καλωδιακών έργων, με δεδομένο τον υφιστάμενο όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών, τη φύση των έργων που έχουν ανατεθεί και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες, η επίδραση από τον Covid-19 τόσο σε μακροπρόθεσμο (επιχειρηματικά), όσο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (χρηματοοικονομικά), αναμένεται να είναι περιορισμένη. Λαμβάνοντας δε υπόψη τις ισχυρές προβλέψεις για νέα έργα, την εκτιμώμενη επέκταση σε νέες αγορές, τις διασφαλισμένες παραγγελίες και τη γενικότερη δυναμική ανάπτυξης των υποβρυχίων καλωδίων, οι προοπτικές του τομέα παραμένουν θετικές για το 2020.
Η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, ο χάρτης πορείας της ΕΕ για οικονομική βιωσιμότητα και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και τα έργα που ανακοινώθηκαν για την περιοχή της Μεσογείου δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον τομέα καλωδιακών έργων, καθώς η ζήτηση για υπεράκτια και χερσαία συστήματα καλωδίων ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί. Το εργοστάσιο της Fulgor (δηλαδή η μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων) αναμένεται να διατηρήσει υψηλή την παραγωγική του δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, συνεχίζοντας να οδηγεί την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου καλωδίων. Επιπρόσθετα, στον τομέα καλωδιακών προϊόντων έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια σταθεροποίησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, καθώς η ζήτηση για κατασκευαστικές και βιομηχανικές χρήσεις έδειξε σημάδια ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχθηκε με το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ωστόσο, αυτές οι αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλό ανταγωνισμό και, κατά συνέπεια, οι εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν ενεργά τη γεωγραφική διαφοροποίηση των εσόδων τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος καλωδίων θα συνεχίσει να δίνει βαρύτητα στην επιτυχημένη εκτέλεση των υφιστάμενων έργων και στην ανάθεση νέων, ενώ θα βελτιστοποιεί συνεχώς τις εσωτερικές του διαδικασίες προκειμένου να αξιοποιήσει κάθε νέα ευκαιρία που θα εμφανιστεί.
Για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει ασταθές. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19 που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Παρά τις δυσκολίες, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει συγκεντρωμένη στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης υλοποιώντας νέες επενδύσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς του υδρογόνου και της αιολικής ενέργειας και διεισδύοντας σε νέες γεωγραφικές αγορές και αγορές προϊόντων. Εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάθεση διαγωνισμών που προκηρύσσονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις προσπάθειες αυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων έργων, το πρόγραμμα “Βιομηχανικής Αριστείας”, η προώθηση της ψηφιοποίησης καθώς και προγραμμάτων εισαγωγής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) στις γραμμές παραγωγής της. O μετασχηματισμός της σε εταιρεία με ένα πιο διαφοροποιημένο προφίλ προϊόντων αποτελεί ουσιώδες μέρος της ατζέντας της για καινοτομίες για όλο το 2020. Με τον τρόπο αυτό, η Σωληνουργεία Κορίνθου διατηρεί θετική προοπτική για το 2021, με την επερχόμενη ολοκλήρωση πολλών έργων που ανεστάλησαν λόγω πανδημίας και την εκτέλεση του υπολοίπου χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών της.
Εν κατακλείδι, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα στην παγκόσμια αγορά, η Cenergy Holdings αναμένει ότι θα διατηρήσει τον θετικό ρυθμό που απέκτησε τα τελευταία δύο χρόνια. Το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και η ισχυρή οργανωτική δομή των εταιρειών της συνεχίζουν να τους προσδίδουν αντοχές σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον και να δημιουργούν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.