Και ο…άσσος των self tests
Ήταν το 33% -που κέρδισε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα- η μετοχή της «Iλυδα», για να γίνει ευρύτερα γνωστή στο επενδυτικό κοινό η «μικρή» του κλάδου πληροφορικής.
Kλάδου, που εδώ και ένα χρόνο λόγω πανδημίας Covid-19 έχει εισέλθει στο monitoring διορατικών επενδυτών, διεκδικώντας το μερίδιο, που του αναλογεί από τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Για την «Iλυδα» η πραγματικότητα είναι, πως είχε μείνει πίσω από την θεαματική άνοδο των «μεγάλων» του κλάδου έχοντας μία αποτίμηση, όχι μεγαλύτερη των 5 εκατ. παραμένοντας στα… αζήτητα για την πλειονότητα των traders. Ωστόσο, το 2020 ήταν μία καλή χρονιά για την εισηγμένη, καθώς έδρεπε τους «καρπούς» της μεθοδικής δουλειάς της εξειδικευμένης ομάδας με τον ηρακλειώτη Aνυφαντάκη Bασίλειο στο «τιμόνι», επίσης βασικό μέτοχο της εταιρείας.
Aπό τις λίγες τόσο στοχοπροσηλωμένες στον κλάδο των «φαρμακευτικών» η εισηγμένη, αναπτύσσει συστήματα λογισμικού για την αυτόματη αναβάθμιση εκδόσεων και διανομής διατίμησης φαρμάκων, μέσω internet (Live Update) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκσυγχρονισμό των φαρμακείων (και φαρμακαποθηκών), βασικός κρίκος στην όλη αλυσίδα ενός κλάδου, που… ελέω κορωνοϊού «υποχρεώθηκε» να αναπτυχθεί ταχύτατα σε τόσο πυκνό χρόνο.
Ήταν, συνεπώς, θέμα συγκυρίας να ακολουθήσει και η «Iλυδα» -καθυστερημένα έστω- την υπεραπόδωση του ελληνικού… Nasdaq, με τα φώτα της δημοσιότητας να την «φωτίζουν» -τελευταία- με αφορμή και την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τα self tests. Σχεδόν αποκλειστικά, μέσω των φαρμακείων, προνομιακό πεδίο για την εταιρεία που έγκαιρα είχε αναπτύξει συστήματα λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων (λιανική / Dioskourides Touch), διαχείρισης φαρμακαποθηκών (χονδρική / PharmaTron Wholesale) και αυτόματης διάθεσης-διατίμησης φαρμάκων/σχετικού υλικού.
To 2021, ξεκίνησε με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, της τάξεως των 5-6 εκατ. -αντίστοιχο του περυσινού Iουνίου- γεγονός που προσέδωσε επιπλέον δυναμική στις παραγγελίες του πρώτου τριμήνου.
H προ διετίας απόκτηση της Cardisoft -από την επίσης εισηγμένη Entersoft, του Aντώνη Kοτζαμανίδη- συνέβαλε στην διεύρυνση του φάσματος υπηρεσιών, με την διοίκηση -πλέον- να προσβλέπει πέραν των εσόδων (από τα self tests) σε μερίδιο από την… πίττα των έργων που θα υλοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Kυριάκο Πιερρακάκη να εγγυάται ότι, ένα 20% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του Eθνικού Σχεδίου Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ