Tα «μυστικά» του Γιάννη Λαμπίρη, οι εξαγωγές της «ζάχαρης του μέλλοντος» και γιατί όλοι τον προτιμούν
O μεγάλος δοκιμιογράφος του 16ου αιώνα, Jonathan Swift, είχε πει ότι “τα δύο πιο ευγενή πράγματα είναι η γλυκύτητα και το φως”. Για το πρώτο από αυτά, είναι σε εξέλιξη μια “μάχη” δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο, αφού καθορίζει την πορεία των πραγμάτων στο εμπόριο της εστίασης. Από τον καφέ, στα γλυκά, τα φαγητά και όχι μόνο, τώρα που η παγκόσμια διατροφική τάση έχει “γυρίσει” προς την υγιεινή διατροφή, το φυσικό γλυκαντικό στέβια προβάλλει ως το “next big thing”, ως η ζάχαρη του μέλλοντος, με περισσότερη… γλύκα, χωρίς όμως τις κακές παρενέργειας της ζάχαρης, ή άλλων γλυκαντικών.
Ποιος θα το περίμενε λοιπόν ότι η Ελλάδα θα εξελισσόταν σε πρωταγωνιστή αυτού του παγκόσμιου “αγώνα” στα γλυκαντικά; Μια ελληνική εταιρία, η ML Stevia Hellas, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ρυθμιστές αυτής της διεθνούς τρέλας για τη στέβια: Όχι μόνο προμηθεύει τις κορυφαίες ελληνικές -εξαγωγικές και όχι μόνο- εταιρίες, όχι μόνο εξάγει και η ίδια, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτών για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής και επεξεργασίας στέβιας στη χώρα μας.
Η ιδέα
Ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαμπίρης “είδε” από πολύ νωρίς την τάση και επένδυσε σε αυτή. “Έκλεισε” deal με τον μεγαλύτερο παραγωγό στέβιας της Παραγουάης. Όχι τυχαία. Η στέβια της παραγουάης θεωρείται η κορυφαία του πλανήτη, ποιοτικά και γευστικά και είναι πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού. Πολύ γρήγορα, το brand name SteviaParana επεκτάθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ τώρα… επιστρέφει στην αμερικανική ήπειρο, από ελληνικά χέρια.
Η ML SteviaHellas ασχολείται με την μελέτη της Stevia Παραγουάης από δεκαετίας μελετώντας και αναπτύσσοντας στην Ελλάδα προϊόντα Stevia με την βοήθεια του ΕΜΠ Αθηνών και άλλων επιστημόνων. Συνεργάζεται με τους πλέον έμπειρους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο όπως Ιατρούς, Διατροφολόγους, Χημικούς, Γεωπόνους, Υγιεινολόγους, Τεχνολόγους τροφίμων, Καθηγητές πολυτεχνείου με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν την καλύτερη, ασφαλέστερη και γευστικότερη σειρά προϊόντων SteviaParana, έχοντας ως βάση μόνο αυθεντική Stevia Παραγουάης που παράγεται από μη μεταλλαγμένα φυτά και με αυστηρές φυσικές μεθόδους.
Το 2014, εγκαταστάθηκε στις δικές της, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στον Πειραιά, με τη ζήτηση να είναι γιγαντιαία: Περίπου 8 τόνους στέβιας διαθέτει η ML Stevia Hellas ετησίως, που “ισούνται” περίπου με 3.200 τόνους ζάχαρης. Σήμερα, η ελληνική εταιρία εξάγει στην Ιταλία και τη Βουλγαρία, έχει αυτόνομη παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο ως SteviaParana GB, υποκατάστημα στην Κύπρο και ολοκληρωμένο δίκτυο λιανικής στη Γερμανία.
Αν και διαθέτει και δικά της προϊόντα, η μεγάλη “διαφήμιση” της πρώτης ύλης της, είναι οι μεγάλες ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες που την προτιμούν. Ποιος δεν γνωρίζει για παράδειγμα τη Βίκος Cola με στέβια, που χρησιμοποιεί το φυσικό γλυκαντικό της SteviaParana; Από τους άλλους μεγάλους πελάτες της, το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino που σερβίρει στους πελάτες του οι οποίοι ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή στέβια, τα παγωτά Καγιάκ, παγωτα Παπαφιλίππου στην Κύπρο , αλλά και η Yoleni’s: Η τελευταία περίπτωση είναι και σημαντική: Γιατί η Yoleni’s διαθέτει προϊόντα με την ελληνική στέβια στην αμερικανική αγορά, η οποία δείχνει ιδιαίτερα αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυτικού γλυκαντικού και προϊόντων που την περιέχουν, έναντι της ζάχαρης.
Η προοπτική
Αυτή, βέβαια, είναι μόνο η αρχή. Διαβλέποντας την ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική που έχει η ML Stevia Hellas, εκπρόσωποι ξένων κεφαλαίων “βολιδοσκοπούν” το τελευταίο διάστημα την ελληνική εταιρία. Σκοπός τους είναι να επενδύσουν σε αυτή, ώστε συνεργαζόμενοι να δημιουργήσουν στην Ελλάδα βιομηχανία εξειδικευμένη στη στέβια. Σε πρώτη φάση, τo business plan των επενδυτών αφορά τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας που θα επεξεργάζεται γιγαντιαίες ποσότητες στέβιας από την Παραγουάη οι οποίες θα κατευθύνονται σε όλη την Ευρώπη είτε για απευθείας παραγωγή, είτε για χρήση ως γλυκαντικό σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Το… γλυκό φυτό που κατακτά τον κόσμο
Η Stevia (βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana) είναι είδος φυτού με προέλευση την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό.
Τα τελευταία χρόνια το φυτό Stevia και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.
Η αξία του φυτού αυτού είναι σημαντική καθώς μπορεί να γίνει αγροτική και βιομηχανική εκμετάλλευση, αλλά και οικιακή παραγωγή (π.χ. σε γλάστρες για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού). Η Stevia μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά. Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη χάρις την μεγάλη γλυκαντική της δύναμη οπότε ουσιαστικά δεν προσθέτει θερμίδες στο σκεύασμα, τρόφιμο η ποτό ή στο αφέψημα στο οποίο προστίθεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τομέα χρησιμοποιείται ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό έχοντας τις ευεργετικές της ιδιότητες χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ