«Kύριε Χατζηιωάννου θα σε πάμε στα δικαστήρια, αν η fastJet πλήξει τα συμφέροντά μας»
«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο Στέλιος Χατζηιωάννου στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις του με την διοίκηση της easyJet. Η προαναγγελία του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία για την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρίας υπό την επωνυμία fastJet, άναψε το… φυτίλι για μια νέα σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίοι δεν αποκλείεται για μια ακόμη φορά να δώσουν «ραντεβού» στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Οι επικεφαλής της easyJet ήδη έστειλαν τελεσίγραφο στον ιδρυτή και κάτοχο του 38% στην εταιρία, πως αν τα σχέδιά του παραβιάζουν την συμφωνία που είχαν υπογράψει στις 10 Οκτωβρίου 2010, τότε θα κινηθούν δικαστικώς για να προασπίσουν τα συμφέροντα του ομίλου και των μετόχων του, διαμηνύοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκομίσει όφελος από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας».
Σύμφωνα με τους όρους αυτής της συμφωνίας, ο Sir Stelios δεν μπορεί να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο από 10% σε άλλη, ανταγωνιστική της easyJet αεροπορική εταιρία που διαθέτει άδεια πτήσεων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης για δύο χρόνια. Πόσο μάλλον να δημιουργήσει έναν νέο αερομεταφορέα.
Στην επιστολή που απέστειλε στην διοίκηση της easyJet, μία μόλις βδομάδα αφού έλαβε από την διανομή μερίσματος το ποσό των 68 εκατ. στερλίνων, την ενημερώνει μεν για την δημιουργία της fastJet και για το ότι ήδη έχει ανοίξει ιστοσελίδα η οποία μέχρι στιγμής αναγράφει «Fastjet.com by Stelios.Coming Soon», αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το πότε θα είναι έτοιμη η νέα εταιρία, για το αν έχει ήδη κάνει τις πρώτες παραγγελίες αεροσκαφών και για το αν πρόκειται για αερομεταφορέα χαμηλού κόστους.
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου δεν διευκρίνισε επίσης τι μέλλει γενέσθαι με το ποσοστό του 38% που διατηρεί στην easyJet και το οποίο αποτιμάται σε 72 εκατ. στερλίνες, αν η fastJet είναι ανταγωνιστική αυτής εταιρία.
Αν και η διοίκηση δηλώνει πως θα επιδιώξει να διεξάγει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον ίδιο τον Στέλιο Χατζηιωάννου και εκπροσώπους του ομίλου του, easyGroup, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία μήπως και τα βρουν «ειρηνικά», στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι κοινό μυστικό πως η μεταξύ τους ανακωχή λήγει αν τελικά ο επιχειρηματίας «εγκαταλείψει» το… πορτοκαλί των αιθέρων (χρώμα που καθιέρωσε την easyJet) για το κόκκινο της fastJet.
Ενστάσεις
Τις δικές του ενστάσεις διατυπώνει ωστόσο ο Στέλιος Χατζηιωάννου για όσους τον κατηγορούν για αθέτηση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την διοίκηση της easyJet, μια συμφωνία που ήρθε μετά το τέλος της δικαστικής διαμάχης επί δύο χρόνια στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο για το εμπορικό όνομα easy. Η εταιρία κράτησε το όνομα, ενώ ο κ. Χατζηιωάννου παραιτήθηκε του δικαιώματός του να διορίσει εαυτόν στην προεδρία της easyJet.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η διοίκηση της δεύτερης σε επιβατική κίνηση αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη, παραβίασε πρώτη έναν από τους όρους στους οποίους είχαν συμφωνήσει και αφορά στην «επιστολή υποστήριξης» (comfort letter). Η επιστολή αυτή περιλάμβανε ρήτρα «αμοιβαίου σεβασμού» που εμπόδιζε τις δύο πλευρές να προβαίνουν σε αρνητικά σχόλια ο ένας για τον άλλο, κάτι που σύμφωνα με τον «Mr easy» δεν τηρήθηκε από την πλευρά της διοίκησης, αφού συχνά διοχέτευε ανώνυμα σχόλια και δημοσιεύματα στον Τύπο εναντίον του. Η ανακοίνωση της easyJet παρόλ’ αυτά είναι κατηγορηματική πως «ουδέποτε πράξαμε κάτι τέτοιο».