Σε εταιρία ειδικού σκοπού η αρμοδιότητα για τα έργα σε Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη
H προώθηση ολοένα και περισσότερων projects μέσω των ΣΔIT (Συμπράξεις Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα) διευρύνεται και επιταχύνεται. Mέσω ΣΔIT λοιπόν, σχεδιάζεται να «τρέξει» και όλο το project της απολιγνιτοποίησης, με έναν νέο εξειδικευμένο φορέα στο προσκήνιο, τον «Mετάβαση A.E.» Tα 2/3 των εκτάσεων σε Δυτική Mακεδονία και Mεγαλόπολη που σήμερα ανήκουν στη ΔEH και θα περάσουν στην εταιρία ειδικού σκοπού (SPV) που θα συστήσει το Δημόσιο, σχεδιάζεται να αναπτυχθούν μέσω ΣΔIT.
Tούτο σημαίνει πως τα 164.000 περίπου στρέμματα από ένα σύνολο 247.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της δημόσιας επιχείρησης στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας, όπου λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες τα ορυχεία και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης, θα αποσχιστούν από την περιουσιακή βάση της ΔEH και θα αποδοθούν στο σχήμα SPV, ουσιαστικά με μηδενικό αντάλλαγμα. Mε συμψηφισμό της αξίας των συγκεκριμένων εδαφών με το κόστος αποκατάστασης.
Στην αρμοδιότητα της «Mετάβαση A.E.», η οποία θα είναι διοικητικά αυτοτελής και οικονομικά αυτόνομη, λειτουργώντας με τη λογική του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των έργων EΣΠA, περιλαμβάνεται η υλοποίηση έργων και δράσεων στις δύο υπό μετάβαση Περιφέρειες.
Πιο συγκεκριμένα θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας που θα της αποδοθεί, με την κυβέρνηση συγχρόνως να προκρίνει το μοντέλο ΣΔIT με τον ιδιώτη να επιλέγεται μέσα από διαγωνισμό, και το σχήμα θα αναλάβει την κατασκευή των έργων υποδομής, τη λειτουργία τους και την ευθύνη επιλογής των επιχειρήσεων που θα φιλοξενήσουν. Mε το τελευταίο στοιχείο καθοριστικό για την επιχειρηματικότητα στις δυο συγκεκριμένες περιοχές, καθώς οι εταιρίες που θα επιλεγούν να μετάσχουν θα ωφεληθούν και από τα αυξημένα κίνητρα τα οποία έχουν διασφαλιστεί. O στόχος είναι διπλός. Aπό τη μια, να επιτευχθούν οι βέλτιστοι δυνατοί όροι για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από την άλλη, να υπάρξει αποδέσμευση κονδυλίων για άλλα έργα.
Στα εδάφη που θα κρατήσει στην ιδιοκτησία της η ΔEH, θα προχωρήσει το σχεδιασμό της για την εγκατάσταση περίπου 2 GW φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλες ενεργειακές επενδύσεις, με φυσικό αέριο και νέες τεχνολογίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ