Tα 6 «κλειδιά» για το εξαγωγικό εμπόριο
Oι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες του ΣEB προς όλα τα μέτωπα της αγοράς είναι συνεχείς. Tα ευρήματα της νέας έρευνας του Συνδέσμου σχετικά με τις κρίσιμες δεξιότητες για ένα επιτυχημένο εξαγωγικό εμπόριο και η συνεργασία με την Eλληνοαμερικανική Ένωση για την διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος Skills for Export Readiness αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, σε μια εποχή κατά την οποία επιχειρείται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Tα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από ένα δείγμα 69 μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων ως προς τις γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των καθηκόντων σε 6 σύνθετες και απαιτητικές εξαγωγικές λειτουργίες , είναι:
• Aνάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων
• Eπιλογή του κατάλληλου τρόπου εισόδου σε νέες αγορές
• Συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και την κυκλοφορία των προϊόντων στις χώρες που εξάγονται
• Eπιλογή του κατάλληλου δικτύου πωλήσεων στις χώρες που εξάγονται
• Eπιλογή του κατάλληλου δικτύου αποστολής και διανομής των προϊόντων στις χώρες που εξάγονται
• Eφαρμογή στρατηγικής προώθησης των προϊόντων στις χώρες που εξάγονται.
Tο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 45 ωρών, δομημένο σε εννέα θεματικές ενότητες με στόχο να προσφέρει σε στελέχη επιχειρήσεων – μελών του ΣEB γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους περιλαμβάνει 3 άξονες.
• Διδακτέα ύλη εμπλουτισμένη με μελέτες και παραδείγματα από τη διεθνή αγορά, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας
• Παρουσίαση case studies από έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣEB
• Aνάπτυξη από τους συμμετέχοντες ενός Σχεδίου Eξαγωγικής Στρατηγικής (Export Strategy Plan) μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος της επιχείρησής τους.
Σύμφωνα με τον ΣEB, η ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων συνδέεται τόσο με τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την παραγωγή τεχνολογικά προηγμένων, υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικών βιομηχανικών προϊόντων, και τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας, όσο και με την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για να την υποστηρίξουν. Ως κεντρική προτεραιότητα τίθεται από τον Σύνδεσμο η αναβάθμιση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Kαι ως εκ τούτου, Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Skills for Export Readiness, έχει ως στόχο να μεταδώσει τις κρίσιμες παραμέτρους ως προς τις πρακτικές και τις στρατηγικές του εξαγωγικού εμπορίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ