Συστάσεις προς τον ΑΔΜΗΕ να «επικεντρωθεί στην άσκηση των καθηκόντων του» απηύθυνε η ΡΑΕ προσθέτοντας ακόμα ένα επεισόδιο στην κόντρα των δύο φορέων για την γραμμή υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) «οι θεσμικοί φορείς, ιδίως όσοι ασκούν μονοπωλιακές δραστηριότητες εγγυημένης κερδοφορίας, την οποία διασφαλίζει η ΡΑΕ δια των Αποφάσεών της για το Έσοδο, καλούνται να επικεντρωθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο».
Την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο φορέων προκάλεσε ηεπιβολή προστίμου στον ΑΔΜΗΕ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Δυτικού Διαδρόμου, δηλαδή της γραμμής υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο η ολοκλήρωση της οποίας έχει ανασταλεί ύστερα από δικαστική προσφυγή μοναχών της μονής των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων για οπτική όχληση από τους πυλώνες.
Η ΡΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:
1. Oι αποφάσεις της ΡΑΕ λαμβάνονται κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης, είναι πλήρως τεκμηριωμένες και στέρεα αιτιολογημένες, όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ.
2. Ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των διαδικασιών και διερευνήσεων που τελούν σε εξέλιξη, καθώς και η τήρηση στάσης αναμονής από τη ΡΑΕ λόγω του δικαιώματος υποβολής Αίτησης Αναθεώρησης, δεν επιτρέπει επί του παρόντος τη δημοσιοποίηση της Απόφασης και των θέσεων της Αρχής.
3. Ως γνωστόν, η Αρχή δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Αντικείμενο της απόφασης ΡΑΕ αποτέλεσε η παραβίαση υποχρεώσεων που συναρτώνται με την ανάπτυξη του Συστήματος, για λόγους ευστάθειας του Συστήματος, ασφάλειας εφοδιασμού, άρσης κατάστασης συμφόρησης και στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ.
4. Ο εξορθολογισμός του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης, που επετεύχθη με την Απόφαση ΡΑΕ 54/2021, συνιστά το πρώτο μέτρο που έλαβε η Αρχή για την αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού. Προφανώς, η ρυθμιστική παρέμβαση δεν εξαντλείται στη λήψη της σχετικής Απόφασης. Στόχος της ΡΑΕ είναι η αντιμετώπιση των αιτιών (αλλά και των υπαιτίων) και η θεραπεία των ανεπαρκειών των αγορών.