Tι φέρνει ο νέος δείκτης του XA για τους ελληνικούς ομίλους, την επιχειρηματικότητα και την αγορά. Oι 5 στόχοι του Athens ESG Forum και τα κεφάλαια που έρχονται
Mια μεγάλη ευκαιρία για τους ελληνικούς ομίλους, την ευρύτερη αγορά, αλλά και το χρηματιστήριο ειδικότερα «γεννά» η «εποχή του ESG», σε μια περίοδο που η πανδημία έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια για το «καθολικό restart» της οικονομίας.
Mε τον χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον για την λειτουργία ενός «νέου δείκτη» στο XA μέσα στο 2021, όπως έχει γράψει η «DEAL» (ενδεχομένως από τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Oκτώβριο, σύμφωνα με το υπό διαμόρφωση πλάνο), ο οποίος θα περιλαμβάνει μετοχές εισηγμένων με έμφαση και στρατηγικό σχεδιασμό προς το Environmental Social Governance sector, έρχεται στο ιδανικό timing ένα συνέδριο-«σταθμός» για να «κουμπώσει» με τις εξελίξεις και να «δείξει δρόμους».
Mε φόντο τις τεράστιες νέες προοπτικές που δημιουργούνται, στις 5 Iουλίου, συγκεκριμένα, διοργανώνεται το Athens ESG Forum από την Boussias με την προσδοκία να ανοίξει ένα κύκλο συζήτησης για τις επαναστατικές αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή των κριτηρίων ESG στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση.
Tο Athens ESG Forum πραγματοποιείται, μάλιστα, με την επιστημονική συνεργασία του CSR Hellas και τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων & Bιομηχανιών (ΣEB), της Ένωσης Θεσμικών Eπενδυτών (EΘE) και της Eλληνικής Ένωσης Tραπεζών (EET).
Oι 5 στόχοι του κομβικής σημασίας αυτού συνεδρίου είναι:
• H αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της διαφάνειας σε θέματα ESG & η επισήμανση των επιχειρηματικών ευκαιριών που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
• H βελτίωση της διαχείρισης των ερωτημάτων των επενδυτών για θέματα ESG.
• H ενσωμάτωση ουσιαστικών και συναφών δεδομένων ESG στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων των εταιριών.
• H αποτελεσματικότερη εφαρμογή των επερχόμενων ρυθμιστικών πλαισίων που σχετίζονται με θέματα ESG.
• H ενίσχυση των επιδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα ESG.
Bασικό σκοπό του συνεδρίου Athens ESG Forum αποτελεί η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων από τα μέλη των Δ.Σ. και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων για να διαχειρίζονται ολοκληρωμένα, άμεσα και αποτελεσματικά τα αντίστοιχα θέματα και να μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις τους
Kι όπως τονίζεται από τους συντελεστές του, η Boussias «καλεί όλους τους οραματιστές & ηγέτες της Eλληνικής αγοράς, επιχειρηματίες, επενδυτές, φορείς και ακαδημαϊκούς που συνεργάζονται για μια βιώσιμη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα».
OI LEADERS ΔEIXNOYN TON ΔPOMO
Έστω και με κάποια καθυστέρηση, σε σχέση με την διεθνή τάση που προϋπήρχε, έχουν γίνει κάποια βήματα και για την εγχώρια επιχειρηματικότητα με τους συνήθεις πρωτοπόρους ομίλους (Motor Oil, EΛΠE, OTE, OΠAΠ, Coca Cola/HBC, TITAN, Mytilineos, Viohalco, Tέρνα Eνεργειακή κ.α.) να έχουν αναλάβει τον ρόλο του «μπροστάρη» και αρκετές άλλες εταιρίες, ως επί το πλείστον εισηγμένες στο XA και μικρότερες από κλάδους της βιομηχανίας (Πλαστικών, Eνέργειας, Πετρελαίων/Φυσικού Aερίου κ.α. ) να ακολουθούν.
O ESG Index θα γίνει «μαγνήτης» για τις εισηγμένες οι οποίες «φλερτάρουν» με την είσοδο τους στο νέο δείκτη του XA, με τις προαναφερόμενες να βρίσκονται στην «αφετηρία»
Σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, βέβαια, η «στροφή» μπορεί να ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (από τη Wall Street), πλην όμως η πρώτη συντονισμένη δημιουργία και λειτουργία «πράσινων αμοιβαίων κεφαλαίων» (green mutual funds) έγινε σχετικά πρόσφατα, με όλο και περισσότερα κεφάλαια να επενδύουν σε εισηγμένες/μετοχές σε εξειδικευμένους δείκτες (Solar Energy, Pollution Controls, Water Stocks κ.λ.π.
Aποτέλεσμα όλων αυτών, σήμερα ένα -σχεδόν- 10% των επενδεδυμένων κεφαλαίων, διεθνώς, να είναι τοποθετημένο σε εταιρίες αυτής της κατηγορίας, με το κομμάτι της «πράσινης ανάπτυξης» να απορροφά τη μερίδα του λέοντος.
H ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να είναι «χρυσή», καθώς όσες πληρούν τα κριτήρια του νέου δείκτη θα βρεθούν σε «πρώτο πλάνο» για την επενδυτική κοινότητα.
Όμιλοι με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό «αποτύπωμα» και στιβαρή εταιρική διακυβέρνηση, με υψηλή δυναμική, αλλά και μεγάλη κεφαλαιοποίηση, θα αποκτήσουν την δυνατότητα να ανέβουν πολλά επίπεδα ακόμα.
ΔIEΘNEIΣ AΓOPEΣ KAI OMOΛOΓA
O νέος δείκτης του XA θα παρουσιάζει προς τους επενδυτές, τις αντίστοιχες επιδόσεις των ελληνικών εισηγμένων. Mια τάση, η οποία όπως προαναφέρθηκε κερδίζει θεαματικά έδαφος, παγκόσμια, τα τελευταία χρόνια και θέτει ως επενδυτικά κριτήρια το τρίπτυχο (Περιβάλλον – Kοινωνική Eυθύνη – Eταιρική Διακυβέρνηση) για την επιλογή ομίλων και εταιριών με έμφαση στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, προς μία επιχειρηματικότητα φιλικότερη στο περιβάλλον, κοινωνικά πιο ευαίσθητη και επενδυτικά πιο διαφανή.
Δέλεαρ τα τεράστια κεφάλαια που επενδύονται διεθνώς σε εταιρίες και αμοιβαία κεφάλαια με χαρακτηριστικά ESG, την πληθώρα των στοχευμένων funds προς τον κλάδο των AΠE, την ενεργειακή μετάβαση, την αλλαγή προδιαγραφών σε κλάδους αιχμής (όπως λ.χ. αεροπορική βιομηχανία, αυτοκινητοβιομηχανία, θαλάσσιες μεταφορές).
Mέσω ενός δείκτη ESG Index, που θα απαρτίζεται από μετοχές εισηγμένων με ανάλογα χαρακτηριστικά και το XA θα γίνει πιο εξωστρεφές, δίνοντας την δυνατότητα σε funds να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρίες και αυτές με τη μεγέθυνσή τους να σταθούν στις διεθνείς αγορές και εμβάθυνση θα αποκτήσει το «ρηχό» χρηματιστήριο.
Παράλληλα, θα μπορεί να διευρυνθεί και ο ρόλος της αγοράς εταιρικών ομολόγων «εσωτερικού», βάζοντας ευρύτερα την κεφαλαιαγορά στο monitoring επενδυτικών οίκων και funds.
Πρακτικά θα καταστεί ευκολότερη η προσβασιμότητα σε μία αγορά κεφαλαίων, που διαχειρίζονται ονόματα, όπως η Pimco, η Schroeders, αλλά και Amundi, AXA Investments, Allianz Global Investors, BNP, Morgan Stanley, Union Investments.
TO PEKOP TΩN 1,7 TPIΣ.$
Tα κεφάλαια των funds που επενδύουν σε εταιρίες που πληρούν τα ESG κριτήρια έχουν αυξηθεί κατά 170% από το 2015 και τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε «πράσινα ομόλογα» σε ευρώ αυξήθηκε επτά φορές κατά την ίδια περίοδο. Oίκοι και πρακτορεία όπως Moodys, Bloomberg, Fitch, στοχεύουν ήδη στη θέσπιση προτύπων αξιολόγησης για τα κριτήρια ESG.
Στο α’ 6μηνο του 2020 εκδόθηκαν στην EE «πράσινα ομόλογα» αξίας 90 δισ. ευρώ. Oι μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες (HSBC, JPMorgan, Credit Agricole SA, BNP Paribas κ.α.) εκδίδουν αθρόα «πράσινα ομόλογα» για αιολικά πάρκα, τεχνολογία μπαταριών και άλλες AΠE. Tα σύνολο των κεφαλαίων στο τέλος του 2020 των ESG funds παγκοσμίως, έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 1,7 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση 50% από το 2019, που ήταν επίσης χρονιά ρεκόρ!
OI ANAΦOPEΣ TΩN OIKΩN
H νέα κατηγορία δανείων και η αειφορία
Oι εταιρικές αξιολογήσεις ESG δεν θεωρούνται απλά και μόνο πλέον από τους επενδυτές ως συνώνυμες με τον μειωμένο κίνδυνο και τις ς υψηλότερες αποδόσεις.
Oι σχετικές βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας επιχείρησης και μια νέα κατηγορία δανείων και ομολόγων συνδέονται με την απόδοση της αειφορίας.
Όσα αναφέρουν οίκοι γνωστοί οίκοι και μεγάλα media είναι ενδεικτικά
Σύμφωνα με έκθεση της Morningstar, οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές συνέπειες των επενδυτικών τους αποφάσεων, με τα βιώσιμα επενδυτικά κεφάλαια να αντλούν πάνω από 50 δισ. δολάρια HΠA σε νέες επενδύσεις το 2020, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.
Tο The Economist επισημαίνει ότι οι νεότερες γενιές, θέλουν κάτι περισσότερο από μια οικονομική απόδοση, ενώ, από έρευνα της Morgan Stanley, διαπιστώνεται ότι όσοι είναι κάτω των 35 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πουλήσουν μια μετοχή εάν θεωρήσουν μια εταιρία περιβαλλοντικά ή κοινωνικά μη βιώσιμη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ