Συνεργασία σε πολλούς τομείς με το Κατάρ βλέπουν οι αναλυτές
Η αδειοδότηση των μεταλλείων Κασσάνδρας τον περασμένο Ιούλιο, θα περίμενε κανείς ότι θα άνοιγε τον δρόμο για την εξόρυξη και παραγωγή χρυσού από την Ελληνικός Χρυσός του ομίλου Μπόμπολα και την European Goldfields των Καναδών, για την οποία έδωσαν μάχες με τις τοπικές κοινωνίες, το ΣτΕ και πρώην κυβερνητικά στελέχη. Κινητικότητα όμως δεν υπήρξε στα ορυχεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, αφού η πορεία της επένδυσης κρινόταν από την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων, τα οποία οι τράπεζες δεν έδειχναν διατεθειμένες να χορηγήσουν.
Η υπογραφή της συμφωνίας της European Goldfields με την Qatar Holdings, που μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής στην εξόρυξη χρυσού με 1,1 δισ. δολάρια, σηματοδοτεί αρχικά την άμεση έναρξη των εργασιών στα ορυχεία που είχαν «παγώσει».
Τυπικά, από τη συμφωνία κερδισμένοι είναι οι Καναδοί, αφού διατηρούν την μετοχική τους ισχύ. Η Qatar Holding αποκτά το 3% της συνολικής συμμετοχής του προέδρου της Άκτωρ Δημήτρη Κούτρα στην European Goldfields που ήταν 6% και το 7% της Άκτωρ από το 19%. Δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα συμμετέχει με 12% και ο Δημ. Κούτρας με 3%. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα είναι πολύ εύκολο πλέον για το fund του Κατάρ, αν ο εμίρης Αλ Θανί θελήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο του project, να αφήσει έξω Καναδούς και Έλληνες συνεταίρους του πλέον.
Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και ότι για τον Γιώργο Μπόμπολα, ανοίγονται νέοι δρόμοι «χρυσής» συνεργασίας με τους Άραβες επενδυτές. Αυτό τουλάχιστον βλέπουν οίκοι και αναλυτές. Παρά την μείωση του ποσοστού του Άκτορα στην European Goldfields, η Citigroup εκτιμά ότι η συμφωνία είναι θετική για την Ελλάκτωρ, αφού πρόκειται για ένα πρώτο βήμα παγίωσης της αξίας της συμμετοχής της στα ορυχεία χρυσού, διατηρώντας μάλιστα την τιμή – στόχο των 4,40 ευρώ και τη σύσταση «buy».
Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος Μπόμπολα θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την εξόρυξη του χρυσού, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 750 εκατ. δολάρια από το Κατάρ και η οποία θα αρχίσει να αποδίδει από το 2015. Σημειώνεται ότι στα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Σκουριών έχουν μετρηθεί και ανιχνευτεί 23,8 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού και ορυκτών ισοδύναμων του πολύτιμου μετάλλου.
Μειώνει τον δανεισμό
Μεγάλο είναι το άμεσο οικονομικό όφελος για τον Γιώργο Μπόμπολα, αφού από το deal αναμένεται να λάβει συνολικά 179 εκατ. ευρώ, 92,5 εκατ. από την πώληση του 7% της European Goldfields και άλλα 87 εκατ. ευρώ όταν ασκηθεί το call option από την Qatar Holdings. Το ποσό αυτό ήρθε στην καταλληλότερη στιγμή για τον Γιώργο Μπόμπολα, αφού θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση της καθαρής δανειακής θέσης της Ελλάκτωρ, που έφθανε στο τέλος του 2010 στο ύψος των 651 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό δανεισμό να έχει αυξηθεί σε 2,004 δις ευρώ έναντι 1,946 δισ. ευρώ το 2009.
Παράπλευρα κέρδη όσον αφορά τον δανεισμό έχει η Άκτωρ. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της European Goldfields και πρώην στέλεχος της HSBC Τιμ Μόργκαν Γουάιν, «η συμφωνία με το Κατάρ είναι φθηνότερη σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό. Μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε κόστος από προμήθειες χωρίς να προσφύγουμε σε ίδια κεφάλαια ή στις αγορές κεφαλαίων. Εξοικονομούμε σχεδόν 200 εκατ. δολάρια από τόκους».
Το σερί των κερδών για τον όμιλο του Γιώργου Μπόμπολα από το deal με το Κατάρ δεν περιορίζεται σ’ αυτά, αφού η πολύπλευρη δραστηριότητα της Ελλάκτωρ στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, του real estate και της διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την Euroxx Security, δημιουργεί προοπτικές να συμμετάσχει σε μελλοντικά projects που πιθανότατα θα εξασφαλίσει το Κατάρ στην Ελλάδα. Σίγουρο θεωρούν οι αναλυτές, ότι η Ελλάκτωρ θα διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευαστικών έργων για την ανάπτυξη των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής και ως εκ τούτου θα ανανεώσει το κατασκευαστικό της ανεκτέλεστο υπόλοιπο (που τώρα φθάνει στα 2,4 δις ευρώ) με κερδοφόρα projects.
Έργο 97 εκατ. στο Κατάρ
Η σχέση του Γιώργου Μπόμπολα με το Κατάρ ξεκινάει από το περασμένο Απρίλιο. Τότε η Άκτωρ σε κοινοπραξία με την Redco, ανέλαβε την κατασκευή πύργου κεντρικών γραφείων της Διεθνούς Τράπεζας του Κατάρ στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ντόχα, συνολικού ύψους 97 εκατ. ευρώ. Είναι το πρώτο έργο που παίρνει ελληνική εταιρία στο Κατάρ, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε πέρυσι από τον κ. Παμπούκη. Το έργο αυτό, έδωσε μια «ανάσα» στην Ελλάκτωρ που επλήγη από την κατασκευαστική άπνοια στην Ελλάδα (όπως και οι υπόλοιποι όμιλοι). Η αναζήτηση έργων στο εξωτερικό απέδωσε καρπούς, αφού η Άκτωρ κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέσει την Σόφια με τα ελληνικά σύνορα, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΓΗ ΤΗΣ HENDERSON
Έχασε 70 εκατ. στο Smart Park και δεν βρίσκει αγοραστή
Τα… επινίκια της συμφωνίας με το Κατάρ, «σκέπασαν» ένα ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η θυγατρική της Ελλάκτωρ Reds, που κατασκευάζει το εμπορικό πάρκο Spart Park στα Σπάτα, λίγες μέρες πριν. Το βρετανικό fund Henderson αποφάσισε να λύσει τη συμφωνία που είχε συνάψει με την εταιρία του ομίλου Μπόμπολα το 2007 για την αγορά του project έναντι 70 εκατ. ευρώ. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η επιθυμία των Βρετανών να αποεπενδύσουν, που προτίμησαν να πληρώσουν μία κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη αποζημίωση στην Ελλάκτωρ ύψους 4,05 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχεί στα ενοίκια ενός έτους) για να λυθεί η συμφωνία.
Το κακό για τον Γιώργο Μπόμπολα από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη είναι διπλό. Καταρχήν χάνει 70 εκατ. ευρώ, κεφάλαια με τα οποία σκόπευε να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει για την υλοποίηση του Smart Park. Κατά δεύτερο, υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται δύσκολο να βρεθεί νέος αγοραστής και αυτό διαπιστώθηκε από τις πρώτες επαφές που έκαναν τα στελέχη της Reds, που απέβησαν άκαρπες. Αυτός είναι ο λόγος της αναβολής των εγκαινίων του Samrt Park για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ