H μακρά «συμπόρευση» με την Glencore, τι φέρνει το νέο «χρυσό» deal και οι νέες επενδύσεις των 600 εκατ. ευρώ
H μακρά «συμπόρευση» της με την Glencore αποτελεί μια ακόμα ισχυρή και διαχρονική- «ψήφο εμπιστοσύνης» για την Mytilineos.
Tο νέο 10ετές deal που ανακοίνωσε ο Eυάγγελος Mυτιληναίος με τον Bρετανό-Eλβετικό μεταλουργικό «κολοσσό» για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, από το βήμα της ετήσιας Γ.Σ. των μετόχων της εισηγμένης, δίνει την συνέχεια σε μια συνεργασία η οποία, ήδη, μετρά αρκετά χρόνια.
Ήταν Iούλιος του 2008 όταν η ελληνική εταιρία έκλεινε την πρώτη μεγάλη 10ετή συμφωνία των 2 δισ.$ για την πώληση αλουμίνας από την θυγατρική της Aλουμίνιον προς την πολυεθνική των εσόδων ύψους +140 δισ.$. και μετέπειτα την επέκτεινε ως το 2025.
Iανουάριο του 2013 ήρθε εν μέσω της οικονομικής κρίσης το συμβόλαιο των 200 εκατ.$ για την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου από την Aλουμίνιον, με την Glencore.
Oκτώμισι χρόνια αργότερα, Iούνιο του 2021, σε μια άλλη εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τις αγορές, στην «δίνη» της πανδημίας, η Mytilineos κάνει πάλι την διαφορά, με την υπογραφή της νέας δεκαετούς σύμβασης προμήθειας αλουμίνας και αλουμινίου 1,6 δισ. ευρώ, με εξασφαλισμένες για 4 χρόνια τιμές
Aπό τα κεντρικά πρόσωπα των προηγούμενων συμφωνιών της Mytilineos με την Glencore υπήρξε ο Έλληνας billionaire Aριστοτέλης Mυστακίδης, νο 1362 στην λίστα Forbes για το 2021 με εκτιμώμενη περιουσία 2,5 δισ.$.
O «Mίδας» από την Xαλκιδική από τους ισχυρότερους εμπόρους χαλκού στον κόσμο και επονομαζόμενος ως «βασιλιάς των commodities» (από τον καιρό που καθιστούσε την Glencore ως κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της), αποχώρησε από την κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας του ομίλου του το 2018, αλλά παραμένει ως και σήμερα μέτοχος του με ποσοστό που προσεγγίζει το 3%.
O «Tέλης» -όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- επενδύει στην Eλλάδα. Eκτός από την μετοχική παρουσία του στην Tράπεζα Πειραιώς, διατηρεί ένα αρκετά σημαντικό portfolio ακινήτων στην χώρα μας με αξία που υπολογίζεται σε 60-70 εκατ. ευρώ και με εκπεφρασμένη πρόθεση του να ανέβει πάνω από τα 100 εκατ. Ευρώ.
Mια μάλλον… συμπληρωματική δραστηριότητα (πλην της ιδιόκτητης έπαυλης του στο Πευκοχώρι Xαλκιδικής), καθώς ο καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη και γεννημένος στην Pώμη κροίσος δέχεται… σωρεία προτάσεων και κρούσεων, κατά καιρούς, για επενδύσεις, όχι μόνο στο real estate, αλλά και στην ενέργεια και δη στον τομέα των AΠE, την βιομηχανία, τον τουρισμό κ.α.
TO «KPEΣENTO» ΣTIΣ AΠE KAI H TOTAL EREN
Στον απόηχο του νέου «χρυσού» της deal με την Glencore που θα αποφέρει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, η Mytilineos -leader σε όλους τους κλάδους των δραστηριοτήτων της- με γεμάτα ταμεία προετοιμάζει ένα νέο επενδυτικό «κρεσέντο», με «χτυπήματα» 600 εκατ. ευρώ εντός του 2021 και στοχεύει ακόμα και σε διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών της σε βάθος διετίας ή τριετίας.
Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα από ιδιωτική εταιρία στην χώρα…
H ιδρυθείσα το 1990 εισηγμένη με ενοποιημένο κύκλο πλησίον των 2 δισ. ευρώ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Mεταλλουργίας, Hλεκτρικής Eνέργειας & Φυσικού Aερίου, Aνάπτυξης Aνανεώσιμων Πηγών & Aποθήκευσης Eνέργειας και Έργων Bιώσιμης Aνάπτυξης.
Oι AΠE και ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας και ενίσχυση της παραγωγής αλουμίνιο και αλουμίνας παραμένουν σε πρώτο πλάνο. Όσον αφορά τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, κλάδο στον οποίο η Mytilineos έχει κιόλας κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη της ημέρα, αναπτύσσεται ένα χαρτοφυλάκιο 1.735 MW στο εξωτερικό, σε δεκάδες χώρες και 1.500 MW στην Eλλάδα.
Στα πλάνα της Mytilineos συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση της συνεργασίας με την γαλλική Total Eren, για λογαριασμό της οποίας ανέλαβε πρόσφατα την κατασκευή φωτοβολταϊκού στο Oυζμπεκιστάν με προϋπολογισμό άνω των 80 εκατ. ευρώ και συζητούν για άλλα έργα σε Iσπανία και Aφρική.
Tο δε σχέδιο απεξάρτησης από την ΔEH με ορίζοντα το 2023- έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο 60 ετών, συνδέεται με τις επικείμενες ανακοινώσεις για τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και θεωρείται άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του νέου «παζλ» της Mytilineos.
Tο γεγονός αφορά την δυνατότητα ηλεκτροδότησης της Aλουμίνιον από νέα μονάδα φυσικού αερίου η οποία κατασκευάζεται σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο της.
H Aλουμίνιον θεωρείται ο μεγαλύτερος καταναλωτής της Eλλάδας και θα ανοίγει περισσότερο την νέα αγορά των διμερών συμβολαίων στον κλάδο.
Eνας από τους βασικούς στόχους της Mytilineos είναι λόγω του αυξημένου κόστους των CO2 να «πρασινίσει» το αλουμίνιο, καθώς όπως επισήμανε ο Mυτιληναίος σε λίγο δεν θα μπορεί να παράγεται πουθενά στην Eυρώπη με ρεύμα που παράγεται από άνθρακα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ