Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος ( ΑCG) δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε ελληνική εταιρεία και προχωρά στη συνεργασία με την SPIRIT Αεροναυπηγικά Συστήματα ΑΕ (SAS Technology) του Ομίλου Spirit World Group του επιχειρηματία Μιχάλη Σπυριδάκου, στον τομέα της εκπαίδευσης, σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της Τεχνολογίας.
Η συνεργασία αυτή βασίζεται αφενός μεν στη βαθιά γνώση της τεχνολογίας και της αεροναυπηγικής, την οποία κατέχει η ομάδα της SPIRIT Αεροναυπηγικά Συστήματα ΑΕ (SAS Technology), και αφετέρου στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος, το οποίο, στηριζόμενο στο τρίπτυχο Θετικές Επιστήμες – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα, εγκαινιάζει το 2021 την Ακαδημία Καινοτομίαςστο Pierce– Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Pierce Innovation Αcademy).
Οι δράσεις της Ακαδημίας αγγίζουν διαφορετικούς τομείς όπως η τεχνολογία, η ρομποτική, η ρητορική και παίρνουν τη μορφή διαγωνισμών, ομίλων, προγραμμάτων, ταξιδιών, δημιουργία πρωτοτύπων κατασκευών ή και εικονικών επιχειρήσεων. Οι δράσεις της Ακαδημίας αφορούν διαφορετικές ηλικίες και περιλαμβάνουν παιδιά που φοιτούν στο σχολείο αλλά και συνεργασίες με άλλα σχολεία.
Η αεροναυπηγική και, πιο συγκεκριμένα, οι εφαρμογές της στην κατασκευή μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (drones) είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός τομέας της παγκόσμιας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και οικονομίας, με συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων. Μέσω της συνεργασίας αυτής, oι μαθητές του Pierce θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο από την ελληνική εταιρεία SAS Technology(www.sas-tech.gr), μελετώντας τεχνολογικά θέματα αιχμής, όπως βασικές αρχές αεροδυναμικής, μηχανικής πτήσης – συστήματα ελέγχου πτήσης, προγραμματισμός αυτόνομων συστημάτων, ώστε να μπορέσουν να φθάσουν σε επίπεδο να κατασκευάσουν και να χειριστούν μόνοι τους τέτοια αερο-οχήματα.
Πιο συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων της Εταιρείας και, σε συντονισμό με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου, να γίνουν στους μαθητές κατανοητές οι βασικές αρχές αεροδυναμικής, μηχανικής πτήσης, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και μηχανολογικών συστημάτων αλλά και του προγραμματισμού, που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός drone.
H εκπαίδευση θα είναι κατά το δυνατόν διαδραστική και θα περιλαμβάνει σε όλες τις κρίσιμες φάσεις και επίδειξη πρακτικής εφαρμογής της διδασκόμενης θεωρίας. Οι μαθητές, με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης, θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν σύγχρονες διαδικασίες οργάνωσης και παραγωγής, τεχνικές σχεδιασμού, τεχνικές κατασκευής και, τελικά, συναρμολόγησης μη επανδρωμένων συστημάτων, και να ολοκληρώσουν το δικό τους τηλεχειριζόμενο drone και να δοκιμάσουν την πτητική του ικανότητα παρουσιάζοντάς το στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς των μαθητών στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου και της Εταιρείας.
Σκοπός είναι να δημιουργηθεί –με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο και κλιμακούμενης δυσκολίας πρακτικές– ένα βασικό υπόβαθρο γνώσης και να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον,ώστε οι μαθητές/σπουδαστές να αγαπήσουν την επιστήμη αυτή και όσα από αυτά κρίνουν ότι έχουν ταλέντο και κλίση σε τέτοια αντικείμενα να οδηγηθούν ενδεχόμενα σε πιο δομημένη σχετική εκπαίδευση και ίσως και ανάλογη επαγγελματική πορεία.
Με τη συνεργασία αυτή, και μέσω του MOU που υπεγράφη μεταξύ του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος,εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Dr. David G. Horner και τη Vice President of Advancement, Ms. Alison Townley,και της SPIRIT Αεροναυπηγικά Συστήματα ΑΕ, εκπροσωπούμενη από τον κ.Μιχάλη Σπυριδάκο,Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τόσο της εταιρείας, όσο και του SpiritWorld Group όπου ανήκει και εκπροσωπήθηκε από την κα Βάλια Ζαχαριά,Αναπληρώτρια Διευθύντρια, επενδύουν και οι δύο και μέσω του CPP (Corporate Partner’s Program) του ACG στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών και με άλλους συνεργάτες του ACG. Η συνεργασία έχει σκοπό να αγγίξει αντικείμενα όπως η χορηγούμενη έρευνα, οι υπηρεσίες σταδιοδρομίας και η τοποθέτηση πρακτικής άσκησης τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, φιλανθρωπία, ηγεσία μεταφοράς γνώσης, επαγγελματική ανάπτυξη και εξειδικευμένη εκπαίδευση τόσο στην τεχνολογία,όσο και μελλοντικά σε άλλους τομείς όπως Ναυτιλία, Μεταφορές, Logistics, τομείς που είναι στο άμεσο ενδιαφέρον του ACG και ανήκουν στους τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου SW Group.
Σε γενικές γραμμές, η συνεργασία οριοθετείται στα ακόλουθα:
• Καινοτομία στα προγράμματα σπουδών, όπως νέες εκπαιδευτικές ενότητες για το Pierce στο πλαίσιο τού Pierce Innovation Academy, καθώς και για το Deree – TheAmerican College of Greece ή το Alba Graduate Business School
• Υποστήριξη σε τρέχουσες και επικείμενες ερευνητικές δραστηριότητες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος
• Εταιρικές υποτροφίες (υποτροφίες μείωσης διδάκτρων (πλήρεις/μισές), ευκαιρίες για σπουδές στο εξωτερικό ή/και ακαδημαϊκά προγράμματα προόδου, όπως το Model United Nations κ.λπ.
• Πρακτική/Μαθητείες
• Πρακτική εκπαίδευση
• Εταιρείες στις τάξεις – «Ομιλητές και στελέχη σε τάξεις και σειρές διαλέξεων»
• Κοινές εκπαιδευτικές ή/και ερευνητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη σχολή έρευνας καθώς και την ανταλλαγή καθηγητών, ερευνητικού προσωπικού και μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών για μελέτη
Ειδικότερα, μέσω της συνεργασίας αυτής,ηSAS Technology μπορεί να διερευνήσει πλήρως τις πολυδιάστατες ευκαιρίες συνεργασίας σε όλες τις σχολές και τους κλάδους τουΑμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, όπως:
• Ανίχνευση μελλοντικών ταλέντων – πρόσβαση σε έξυπνους, ενθουσιώδεις και δημιουργικούς μαθητές
• Ενίσχυση της υιοθέτησης βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών στην Ελλάδα
• Δυνατότητες δικτύωσης με πάνω από 60.000 αποφοίτους μας σε όλο τον κόσμο
• Δικτύωση με αποφοίτους του Deree
• Ανάπτυξη και διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με το Deree και το ACG150, χρησιμοποιώντας εμπειρογνωμοσύνη, εργαστήρια και εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος
• Συνεργασίες σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω του προγράμματος Horizon Europe ή άλλων ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης
• Συνεργασία σε τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα.
Ταυτόχρονα, και για τους μαθητές/σπουδαστές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τα οφέλη είναι πολλαπλά:
• Διεύρυνση των ευκαιριών εκπαίδευσης
• Αύξηση της επαφής με την αγορά
• Ανάπτυξη δικτύου
• Ανάπτυξη σε πρακτικές εμπειρίες και δεξιότητες ζωής
• Ενίσχυση της γνώσης της επιχειρηματικής κουλτούρας και των βέλτιστων πρακτικών
• Προετοιμασία για είσοδο στην πολυπολιτισμική παγκόσμια αγορά
• Ίσες ευκαιρίες μέσω προγραμμάτων υποτροφιών για σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, καθώς και για σπουδές στο εξωτερικό και προγράμματα πρακτικής άσκησης.