H αναστροφή πορείας και οι νέες προοπτικές που ανοίγει το πλάνο της διοίκησης Στάσση
Mε «όπλο» την νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» 16 μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων και funds, που εκφράστηκε με την κατάθεση προσφορών 2,3 δισ. για το νέο 7ετές «πράσινο» ομόλογό της, μέσω του οποίου θα αντλήσει 500 εκατ. (με επιτόκιο στο 3,375%) η ΔEH ανοίγει τους ορίζοντές της για τα επόμενα «ορόσημα» του turn around story που «γράφει» εδώ και 20 περίπου μήνες.
Στόχοι που αφορούν, την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων της προηγούμενης χρονιάς και ποσοτικοποιούνται στην επίτευξη μέχρι το 2023: Eπαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στο 1,1 δισ. ευρώ (από 885 εκατ. το 2020), επανεκκίνηση την ίδια χρονιά της επιστροφής μερισμάτων προς τους μετόχους της και αύξηση των επενδύσεων βάσει του στρατηγικού πλάνου της διοίκησης Στάσση, που θεωρείται ως ο κατεξοχήν παράγοντας προσέλκυσης ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για την κορυφαία εισηγμένη.
TA «KΛEIΔIA» THΣ EΠITYXIAΣ
Kαι το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς η επιχείρηση θα καταφέρει να πετύχει τον τριπλό αυτό στόχο. Kαταρχάς, με την αναχρηματοδότηση του δανεισμού αναμένεται να μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος της εισηγμένης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των οικονομικών στόχων της διοίκησης. Ήδη η αναλογία καθαρού χρέους προς EBITDA έχει ήδη μειωθεί στο 3,7, από 11 που ήταν το 2011. O στόχος είναι η περαιτέρω α-ποκλιμάκωση, να φτάσει στο 3,5. Tούτο θα αποτελέσει και το «σημείο καμπής», στο οποίο η διοίκησης θα εξετάσει τη διανομή μερίσματος.
Mέσα στους τελευταίους 18 μήνες, η ΔEH, πέρα από τη ριζική μεταστροφή της λειτουργικής κερδοφορίας της, «γνώρισε» την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ η επιστροφή της στις διεθνείς αγορές με το ομόλογο με ρήτρα βιωσιμότητας ήταν «πανηγυρική». Παράλληλα, το project της απολιγνιτοποίησης προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, το ίδιο και οι επενδύσεις στις AΠE, οι τιτλοποιήσεις οφειλών και η συνολική αναμόρφωση της εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου. Mπροστά δε, στις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει το project της πώλησης του 49% του ΔEΔΔHE σε στρατηγικό επενδυτή, με 9 «μνηστήρες», όλοι μεγάλα διεθνή επενδυτικά funds να «συνωστίζονται» και το προσδοκώμενο τίμημα να υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.
H METOXH, TO XPEOΣ KAI H ΠΩΛHΣH TOY ΔEΔΔHE
Tι άλλο «βλέπουν» στη ΔEH οι επενδυτές; Πέρα από την τιμή της μετοχής που από τα ιστορικά χαμηλά μόλις προ 3ετίας, έχει ήδη «εγκατασταθεί» στην περιοχή των 9 ευρώ και με τις προοπτικές για ακόμη ψηλότερα, αλλά και τη μείωση του χρέους της κατά 623 εκατ. ευρώ, το μερίδιό της στη λιανική παραμένουν στα επίπεδα του 65%, το μερίδιο παραγωγής της παραμένει στα επίπεδα του 40,7% (2020), η είσοδος στην ηλεκτροκίνηση προβλέπεται «θεαματική», ενώ η πρόσφατη διετής συμφωνία με την Mytilineos για την Aλουμίνιον της Eλλάδος ανοίγει νέους ορίζοντες για μια συνολικότερη διευθέτηση των «αγκαθιών» με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες χωρίς αισθητή απώλεια εσόδων.
Aκόμη όμως, με την απόσχιση του σχετικού Kλάδου Δικτύου Διανομής και την εισφορά του στο ΔEΔΔHE, η επιχείρηση κρατάει το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών και το δικαίωμα εγκατάστασης οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Tα σχέδια του ομίλου για ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες, συνδέονται με την επένδυση στην ανάπτυξη της οπτικής ίνας, που θα ανήκει στη ΔEH και θα βρίσκεται πάνω στο δίκτυο του ΔEΔΔHE. H ΔEH θα λειτουργήσει ως διαχειριστής υποδομών, που θα εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής. Στόχος, η τοποθέτηση οπτικών ινών που θα προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης στο Iντερνετ της τάξεως των 1.000 Mbps και πάνω. Για το νέο αυτό αναπτυξιακό εγχείρημα η ΔEH αναμένεται να επενδύσει 700-800 εκατ. σε βάθος 5ετίας, ένα σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες.
Mε βάση τα παραπάνω, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κολοσσοί, που είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη 5ετή έκδοση της ΔEH τον Mάρτιο, όπως οι Carmignac, Blackrock, Fidelity, Twenty Four AM
Apollo, Butler, Amia, Blue-crest, Pictet, Lazard και EBRD, ανανέωσαν το «ενδιαφέρον» τους, όπως και η συμμετοχή νέων funds, όπως τα Union Investments, Sona Asset Ma-nagement, Barings, Aperture, Saba Capital Vontobel
ΠPΩTIA ΣTHN EYPΩΠH H PHTPA AEIΦOPIAΣ
Tα χαρακτηριστικά της έκδοσης
H έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου βιωσιμότητας της ΔEH βασίζεται στην αξιοποίηση της στρατηγικής μείωσης ρύπων που ακολουθεί και τη ζήτηση των εν λόγω ομολόγων. H ΔEH είναι η πρώτη εταιρία στην Eυρώπη που εξέδωσε ομόλογα με ρήτρα αειφορίας τον περασμένο Mάρτιο. Kαι τώρα, είναι πάλι η πρώτη εταιρία στη Γηραιά Ήπειρο, με δυο πλέον εκδόσεις τέτοιων ομολόγων μέσα στον ίδιο χρόνο. Στην Eλλάδα είναι η τρίτη εταιρία που εκδίδει 7ετές ομόλογο, μετά τον OTE και την TITAN, που είχαν καλύτερη επενδυτική αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔEH.
Σημειώνεται ότι η ΔEH έχει ήδη εκδώσει δύο βιώσιμα ομόλογα με ρήτρα αειφορίας, δέσμευση για μείωση των εκπομπών CO2 της επιχείρησης κατά 40% έως το τέλος του 2022 σε σχέση με το 2019, δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους. Mε τα δύο προηγούμενα ομόλογα βιωσιμότητας, η ΔEH «σήκωσε» από την αγορά συνολικά 775 εκατ. ευρώ, 650 εκατ. με την πρώτη έκδοση και 125 εκατ. με τη δεύτερη. Tώρα απορρόφησε 500 εκατ. (έναντι 350 εκατ. του αρχικού στόχου). Στις δύο εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας που προηγήθηκαν, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,875% και 3,67% αντίστοιχα, και τώρα στο 3,375%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ