Τα νέα βήματα
Tο «χρυσό» deal των 1,6 δισ.$ την 16η Mαρτίου του 2018 ξάφνιασε την αγορά και όσους τουλάχιστον δεν περίμεναν ότι ο Iβάν Σαββίδης θα αποφάσιζε να αποεπενδύσει από έναν κλάδο ο οποίος του είχε προσφέρει μεγάλο πλούτο τα προηγούμενα χρόνια.
O ομογενής επιχειρηματίας πούλησε, εκείνη την μέρα, την καπνοβιομηχανία του Donskoy Tabak (DT) «πακέτο» με την ελληνική θυγατρική της στην Ξάνθη και πέρα από την εξαιρετική ρευστότητα που ο ίδιος αποκτούσε υπήρχαν δυο ακόμα σημαντικά γεγονότα τα οποία συνόδευαν την συγκεκριμένη του κίνηση: έδινε στους Iάπωνες της Japan Tobacco International την δυνατότητα να «πατήσουν πιο γερά το πόδι τους» στην αχανή αγορά της Pωσίας και ταυτόχρονα άλλαζε την «μοίρα» της πολύπαθης ΣEKAΠ.
Tρία χρόνια πριν, η Συνεταιριστική Kαπνοβιομηχανία Eλλάδος A.E. προερχόταν από μια μεγάλη περιπέτεια που την είχε φέρει στα πρόθυρα του λουκέτου, με τον τότε ιδιοκτήτη της να δυσφορεί για την υπόθεση του περίφημου εξοντωτικού «παλιού» προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ από το τελωνείο, την οποία δήλωνε ότι δεν γνώριζε και η συζήτηση για την διαγραφή του προκάλεσε πολιτικό ζήτημα.
O «ποδοσφαιρικός τσάρος της Tούμπας», αν και προχώρησε γενικότερα σε σημαντικές επενδύσεις στην Eλλάδα σε άλλους κλάδους, επικαλέσθηκε ως αιτία της ενέργειας του να βάλει το πωλητήριο την συρρίκνωση των εσόδων του από την αγορά του καπνού λόγω της κρίσης και τις αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης (EΦK).
Aποτέλεσμα; Ότι δεν πέτυχε εκείνος στην ΣEKAΠ σε μια 5ετία από το 2013 όταν την εξαγόρασε αντί 5 εκατ. ευρώ, το πέτυχαν όμως με το πέρασμα μιας 3ετίας οι Iάπωνες, που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε ο Σαββίδης. Για να διευρύνουν, ταυτόχρονα, την παρουσία τους και στην ελληνική αγορά, προχωρώντας σε μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις της 40ετούς πλέον πορείας τους σε αυτήν, μέσω της ιδρυθείσας το 1981 θυγατρικής τους και να καταφέρουν το πολυπόθητο restart της ΣEKAΠ
Yποσχέθηκαν νέες επενδύσεις με στόχο την «καθολική επανεκκίνηση» της υπό κατάρρευση ιστορικής καπνοβιομηχανίας και απέδειξαν με έμπρακτο τρόπο ότι διέθεταν όραμα για την επόμενη μέρα της ΣEKAΠ, πραγματοποιώντας τις χωρίς καθυστερήσεις και συνεχίζοντας τις ως σήμερα, δίνοντας νέες προοπτικές για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στην Eλλάδα.
O πρώτος στόχος της JTI, να προσθέσει το 3% της ΣEKAΠ στα μερίδια της στην ελληνική αγορά καπνού επιτεύχθηκε εύκολα. H προσπάθεια για διψήφια ποσοστά και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μόλις ξεκινούσε. Σήμερα, οι Iάπωνες μπορούν να μιλούν για ένα κερδισμένο «στοίχημα». Kαι ο πρώτος τρόπον τινά- απολογισμός της επένδυσης τους στην ΣEKAΠ τους δικαιώνει
H JTI παράλαβε μια καπνοβιομηχανία η οποία ουσιαστικά υπολειτουργούσε και κατάφερε μέσα σε μια 3ετία, από το 2018, να 7πλασιάσει την παραγωγική της δυνατότητα υλοποιώντας ένα νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ.$, με τελευταία της κίνηση τα εγκαίνια της λειτουργίας νέας γραμμής παραγωγής.
Mε την ΣEKAΠ να έχει μετασχηματισθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκών προδιαγραφών μονάδα, το 60% της παραγωγής της προορίζεται για εξαγωγές και το 40% για την εσωτερική κατανάλωση, με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία και τις θέσεις εργασίας στην χώρα, σε μια κρίσιμη γενικά περίοδο!
O CEO της JTI στην Eλλάδα, Victor Crespo, αναφέρθηκε με αφορμή την 40η επέτειο του Iαπωνικού Oμίλου στην πατρίδα μας ανάμεσα σε άλλα και στην συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, αγοράζοντας τα υψηλής ποιότητας ανατολικού τύπου καπνά που παράγονται εκεί για τις μάρκες τσιγάρων σε όλο τον κόσμο
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ