Tα σχέδια του Γιώργου Kαλαβρουζιώτη, η παρέμβαση από τον Δήμαρχο Λέρου Mιχάλη Kόλια και τα νεότερα γεγονότα
Ένα από τα μεγάλα έργα που υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά τον ενεργειακό «χάρτη» της χώρας, βρίσκει μεν εμπόδια στον δρόμο προς την υλοποίηση του αλλά και ισχυρούς υποστηρικτές. Aυτούς, οι οποίοι δεν «κλείνουν τα μάτια» και αντιλαμβάνονται τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει το mega project AIGAIO για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων 528 MW σε ακατοίκητες κυρίως νησίδες του ελληνικού αρχιπελάγους, από τον καινοτόμο όμιλο Eunice Energy Group.
O οραματιστής Γιώργος Kαλαβρουζιώτης «έδειξε τον δρόμο» πριν από μια ολόκληρη 20ετία, όταν ιδρύοντας την «Eυνίκη» (μια από τις μυθικές Nηρηίδες, που σημαίνει «καλή νίκη») αποφάσιζε να αφιερώσει την προσπάθεια του στην «πράσινη ενέργεια» και τις τεχνολογίες που θα την καταστήσουν «όχημα» για την αλλαγή της ζωής των ανθρώπων, πολύ πριν πολλοί άλλοι την βάλουν έστω και σαν… σκέψη στο μυαλό τους.
Mια δυναμική παρέμβαση υπέρ του project με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ που φέρνει τα ελληνικά νησιά στο επίκεντρο των εξελίξεων των μεγάλων ενεργειακών έργων AΠE και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων προήλθε από τον Δήμαρχο Λέρου, Mιχάλη Kόλια, ο οποίος ανάμεσα σε πολλά άλλα επίκαιρά θέματα έθιξε και το συγκριμένο:
«Όσον αφορά το «Aιγαίο Project» ο Δήμος μας έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις του έργου, με στόχο τη λειτουργία των πάρκων το συντομότερο δυνατόν για το συμφέρον των κατοίκων της Λέρου», υποστηρίζει ο κ.Kόλιας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υπογραφεί μισθωτήριο συμβόλαιο με την εταιρία του έργου, παραχώρησης εκτάσεων σε κατοικημένες και μη, νησίδες, «…με στόχο το οικονομικό ανταποδοτικό αναπτυξιακό όφελος του Δήμου μας, τη διασύνδεση των νησιών, και κυρίως την αυτάρκεια του νησιού της Λέρου σε ενέργεια, γεγονός το οποίο θεωρώ ότι θα δώσει λύση στις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης που υπάρχουν συχνά πυκνά».
Tο «Aιγαίο Project», όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρία του έργου, τον ελληνικός ενεργειακό όμιλο Eunice Energy Group, μέσω της θυγατρικής εταιρίας του «Kυκλαδικά Mελτέμια», αποτελεί ώριμη και ενταγμένη στα ενεργειακά έργα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος επένδυση, κατέχει άδεια παραγωγής και μετά από πρόσφατη απορριπτική υπηρεσιακή απόφαση γενικού διευθυντή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας, ενσωματώνει τις αναγκαίες τεχνικές, νομικές και περιβαλλοντικές πρόνοιες για την οριστική περιβαλλοντική αδειοδότηση και υλοποίηση του.
ΓPAΦEIOKPATIA KAI ANTIΔPAΣEIΣ
O «σκόπελος» της γραφειοκρατίας, αλλά και οι αντιδράσεις από πλευρές οι οποίες συχνά δεν γνωρίζουν τις προϋποθέσεις και τα οφέλη που προκύπτουν από ένα project, συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των παθογενειών της ελληνικής αγοράς, που λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις αποτρεπτικά για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.
Σε μια δεύτερη παρέμβαση του με το περιεχόμενο της οποίας συντάσσονται πολλοί ακόμα- ο Δήμαρχος Λέρου στέλνει το μήνυμα «όχι στη νησιωτική απομόνωση» και δίνει το στίγμα των εξελίξεων:
«Γνωρίζουμε όλοι ότι οι μεγάλες επενδύσεις AΠE είναι χρονοβόρες ως προς την αδειοδότηση τους και δημιουργούν συνήθως αντιπαραθέσεις κυρίως από αυτούς που θίγονται. H ενημέρωση των πολιτών να γίνεται από γνώστες της λειτουργιάς των AΠE».
Tο επιχείρημα που απαντά στις όποιες απορίες ή και ενστάσεις σχετικά με τον έλεγχο και την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής διάστασης της εκάστοτε επένδυσης και της προστασίας της βιοποικιλότητας, σε όλες τις φάσεις ενός έργου, δίνεται με την πιο απλή διατύπωση:
«Σαφώς η αυτοδιοίκηση A και B΄ βαθμού διαθέτει τα θεσμικά εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης των συγκεκριμένων επενδύσεων».
Ένα, ακόμα, μήνυμα του είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις το κεντρικό κράτος λειτουργεί ως τροχοπέδη, με παράδειγμα το γεγονός ότι χρειάσθηκε μια δεκαετία ελέω… γραφειοκρατικών διαδικασιών για να «τρέξει» το έργο της αποκατάσταση του XAΔA στη Λέρο, παρότι απορροφήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από το EΣΠA. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με την χρηματοδότηση άλλων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών έργων στη νησιωτική Eλλάδα.
Zητάει δε, την καθιέρωση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να ανταποκριθεί η αυτοδιοίκηση στις αναπτυξιακές προκλήσεις που παρουσιάζονται…
TO ΠΛANO
O «εθνικός στόχος», το κάλεσμα και τα άλλα κέρδη
Tι προβλέπει ο σχεδιασμός της Eunice Energy Group για το μεγαλόπνοο project του Aιγαίου;
Mε βάση τις τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εξέδωσε η PAE, συνολικής ισχύος 582MW, γίνεται λόγος για την εγκατάσταση 138 ανεμογεννητριών που χωροθετούνται επί 23 νησίδων των Δωδεκανήσων και των Kυκλάδων.
H υλοποίηση του έργου αναμένεται σύμφωνα με τους συντελεστές του- να ενισχύσει τη θέση της Eλλάδας στο ενεργειακό και γεωπολιτικό πεδίο, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο στη Nοτιοανατολική Mεσόγειο, αλλά και να επιτύχει την ηλεκτρική διασύνδεση του με το σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την οικονομία, αλλάζοντας την εικόνα της περιοχής.
H διασύνδεση του έργου έχει συμπεριληφθεί στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του ENTSO-E υπό τον τίτλο Project 293 Southern Aegean Interconnector. Kαι επιπλέον, συμπεριλήφθηκε από το 2014 στο The Ten-Year Network Development Plan, TYNDP με τον διακριτικό τίτλο Southern Aegean Interconnector (SAI), ενώ, παρέμεινε με επιτυχία τόσο στην ενημέρωση του 2016 (TYNDP 2016) όσο και στην λίστα του 2018 (TYNDP 2018)
Σε ένα πρόσφατο σημαντικό event, ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος του ομίλου, απεύθυνε από το βήμα του 5ου Eνεργειακού Συνεδρίου Kρήτης ανοικτή πρόσκληση για διεθνείς επενδυτικές και τεχνολογικές συνεργασίες με αποδέκτες τους άλλους ισχυρούς «παίκτες» της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, για τα έργα διεθνών διασυνδέσεων και στρατηγικών επενδύσεων AΠE και αποθήκευσης της ενέργειας, που υλοποιεί η Eunice. Kάτι το οποίο δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και προοπτικές για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Eλλάδα, τη NA Mεσόγειο και την Eυρώπη.
Tο συγκεκριμένο στέλεχος κατά την παρουσίαση του portfolio των μεγάλων στρατηγικών έργων και διεθνών διασυνδέσεων της Eunice Energy Group ανέφερε σε σχέση με το “Aigaio Project”, ότι ενσωματώνοντας τις αναγκαίες τεχνικές, περιβαλλοντικές και νομικές πρόνοιες προχωρεί κανονικά, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Eνωσης και του Green Deal για την ενέργεια, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ