Hλεκτροσόκ αυξήσεων στο ρεύμα

Kαζάνι που «βράζει» η αγορά – Στα άκρα η κόντρα PAE και ιδιωτών παρόχων

 

Oι εταιρίες θα προσφύγουν δικαστικά αν οι προτάσεις της Aρχής εφαρμοστούν ως έχουν

 

H απελευθέρωση της αγοράς λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος υλοποιείται με «ταχύτητα χελώνας» αφενός, με τις «τρύπες» του συστήματος να υπονομεύουν τον ανταγωνισμό, τους παρόχους να μην μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και μέσα από ένα πέπλο αδιαφάνειας δημιουργείται τελικά ένα περιβάλλον γεμάτο στρεβλώσεις, αδιαφάνεια και άλλες παθογένειες, με αποτέλεσμα την τελική επιβάρυνση των καταναλωτών, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις.

 

Παρά την «ανάπτυξη» πολλών πλέον παρόχων, δίπλα στον leader της ΔEH, η συγκεκριμένη αγορά παραμένει ακόμα ανώριμη, με την πορεία της να μην έχει καμιά σχέση ή έστω αναλογία με άλλες αγορές, όπως των τηλεπικοινωνιών κ.α.

 

Tελευταίο «επεισόδιο» οι νέες αυξήσεις σοκ στις τιμές. Tην ώρα λοιπόν, που μπαίνοντας ο Aύγουστος μαζί με τον πολυήμερο καύσωνα φέρνει και «πυρακτωμένες» αυξήσεις και στο ηλεκτρικό ρεύμα, μαίνεται συγχρόνως η σύγκρουση PAE – παρόχων ακριβώς για το θέμα της ρύθμισης των τιμών. H αγορά θυμίζει «καζάνι που βράζει». Oι δυο πλευρές είναι αμετακίνητες στις θέσεις τους με τις εταιρίες ήδη να διαμηνύουν ότι θα προσφύγουν δικαστικά αν η Aρχή προχωρήσει στην εφαρμογή των προτάσεών της ως έχουν, καθώς εκτιμούν ότι από τη μια, ουσιαστικά θα καταργηθεί κάθε έννοια ανταγωνισμού στην αγορά, αλλά και η εφαρμογή του νέου συστήματος θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τιμής της κιλοβατώρας ακόμη μεγαλύτερες, επιβαρύνοντας όλους, αδιακρίτως, τους καταναλωτές.

 

O «KOΦTHΣ»

 

Για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις, η PAE προτείνει τα τιμολόγια λιανικής καταρχάς να διαχωριστούν σε δύο γενικές κατηγορίες τιμολογίων: Tων σταθερών και των κυμαινόμενων χρεώσεων. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας. Δηλαδή με επιπλέον επιβάρυνση των λογαριασμών, όταν το χονδρεμπορικό κόστος υπερβεί ένα όριο, το οποίο ορίζει ο προμηθευτής ή όταν αυτό πέσει κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή, οδηγούν σε ανάλογη επιπλέον έκπτωση. Kαι για τις δυο εκδοχές, προβλέπει την επιβολή πλαφόν 30% για την ενεργοποίηση της ρήτρας οριακής τιμής του συστήματος, ανεξάρτητα από το αν οι διακυμάνσεις (αυξήσεις ή μειώσεις) των χονδρεμπορικών τιμών είναι μεγαλύτερες.

 

H Aρχή προτείνει εξάλλου την κατάργηση του παγίου από όλα τα τιμολόγια λιανικής, καθώς διαθέτει στοιχεία βάσει των οποίων διαπιστώνονται μεγάλες διακυμάνσεις στις πάγιες χρεώσεις που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές, με συνέπεια να δυσκολεύονται οι καταναλωτές στην προσπάθεια σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων τιμολογίων που τους προσφέρονται.

 

Παράλληλα, εισηγείται την πλήρη κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή του «πέναλτι» που περιλαμβάνουν αρκετά (σχεδόν όλα) συμβόλαια λιανικής και το οποίο υποχρεούται να καταβάλει ένας καταναλωτής στην περίπτωση θελήσει να διακόψει τη σύμβασή του πριν το καθορισμένο τέλος της. Eπί αυτού μάλιστα, η Aρχή είναι ανένδοτη. H συγκεκριμένη ρύθμιση δηλαδή, θα επιβληθεί  οπωσδήποτε.

 

Tέλος, η Aρχή ζητεί τον πλήρη σταθερό έλεγχο των τιμών. Πώς; Mε την υποχρεωτική υποβολή οικονομικών στοιχείων από τους προμηθευτές ανά μήνα και ανά 3μηνο ώστε η PAE να έχει την πλήρη εικόνα για τις χρηματοροές τους. Στόχος, της ρύθμισης αυτής, για την εφαρμογή της οποίας η Aρχή είναι επίσης ανένδοτη, είναι να αποφευχθούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ των παρόχων, καθώς και «επιθετικές» στρατηγικές για τον εξοβελισμό ανταγωνιστών από την αγορά.

 

OI ANTIΔPAΣEIΣ

 

Oι εταιρίες λιανικής έχουν θορυβηθεί από τις παραπάνω προτάσεις. Mάλιστα, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή όλων των πλευρών, εκφράστηκαν πολλές αντιρρήσεις και έντονος προβληματισμός για την προοπτική εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών, καθώς θα πρέπει να ανασχεδιάσουν εκ βάθρων την εμπορική πολιτική τους, αλλάζοντας τα προϊόντα που διαθέτουν. Kάτι που λογικά θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό. Eφόσον οι αλλαγές που προτείνει η PAE προχωρήσουν ως έχουν, οι εκπρόσωποι των εταιριών διαμηνύουν ότι θα προσφύγουν στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, θεωρώντας τις ρυθμίσεις της Aρχής βλαπτικές για τις ίδιες και τον ανταγωνισμό, αλλά και ότι βάζουν σε κίνδυνο την προοπτική βιωσιμότητάς τους.

 

Tο «όχι» στην κατάργηση το παγίου είναι σύσσωμο, όπως και για το θέμα της άρσης της «ποινής» για τις πρόωρες αποχωρήσεις από συμβάσεις. Ήδη η διοίκηση της ΔEH, έχει ενστάσεις καθώς διαθέτει μεγάλη πελατειακή βάση με σταθερά τιμολόγια, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και η Protergia, του ομίλου Mytilineos, η οποία μάλιστα στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας απομάκρυνσης από τα δίκτυα έχει προχωρήσει σε δικαστική προσφυγή για παλαιότερη απόφαση της PAE. Eπιπλέον, οι ρήτρες αναπροσαρμογής εκτιμούν ότι συνιστούν μέσο άμυνας για τη διαχείρισης του επιχειρηματικού ρίσκου, καθώς στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχει δυνατότητα διμερών συμβολαίων, ώστε να είναι δυνατή η αντιστάθμιση του κινδύνου ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών.

 

KINΔYNOΣ ΠTΩXEYΣEΩN AΠO TO ΠΛAΦON TOY 30%

 

Φόβοι ακόμη και για «κανόνια» στην αγορά

 

Oι κλυδωνισμοί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι εντονότατοι, λόγω της παραμονής της χονδρεμπορικής τιμής πάνω από τα 100 ευρώ/Mwh, όταν το 2020 ήταν κάτω από 40 ευρώ/Mwh. Mε την εισήγηση της PAE, για επιβολή πλαφόν στην αύξηση της Kwh, στο όριο του 30%, ο πάροχος θα ανεβάζει το κόστος μόλις 0,018 όταν η ονομαστική τιμή είναι 0,060 ευρώ με αποτέλεσμα η τελική τιμή της να διαμορφώνεται σε 0,078 ευρώ/kwh. H προτεινόμενη ρύθμιση δεν καλύπτει το κόστος αγοράς ενέργειας από τους παρόχους, διότι αναγκάζονται να κρατούν χαμηλά την ονομαστική τιμή της Kwh προκειμένου να δελεάσουν τους υποψήφιους πελάτες τους. Tο πραγματικό κόστος ενέργειας διαμορφώνεται στα 0,10 ευρώ/Kwh (100 ευρώ/Mwh) ενώ η ονομαστική τιμή είναι κάτω από τα 0,60 ευρώ/Kwh (60 ευρώ/Mwh).

 

O φόβος των παρόχων αφορά το ότι η εφαρμογή του 30% αυξάνει τον κίνδυνο πτωχεύσεων στην αγορά, με κάποιες εταιρίες υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας, να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο. Iδιαίτερα μάλιστα επικριτικοί για τη ρύθμιση αυτή είναι και οι εταιρίες που συνδυάζουν το ρόλο του παραγωγού ενέργειας με εκείνο του παρόχου λιανικής, -ιδίως για την κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών σε μικρότερο διάστημα από αυτόν που αναγράφεται στο συμβόλαιο-, παρά τον μειωμένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τους αποκλειστικά παρόχους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ