Η πρόσφατη ομόφωνη εκλογή μου ως νέος Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, μετά την τραγική απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου, είναι σίγουρα τιμητική αλλά εμπεριέχει και πολλές ευθύνες. Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο που κρίνεται το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων στήριξης. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται σκληρή προσπάθεια από όλους.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα έχει βέβαια η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και για αυτό χρειάζεται συνένωση των δυνάμεων της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Θεωρώ σημαντικό λοιπόν να ενισχυθεί η δυναμικότητα της ΚΕΕΕ ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή της που δεν είναι άλλη από το βοηθήσει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Όπως εξήγησα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στους συναδέλφους μου στην Ένωση μας, υπάρχει μία σειρά θεμάτων στα οποία θα δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία ενιαίας μηχανογράφησης, ώστε να υπάρχει επικοινωνία και δια συνδεσιμότητα μεταξύ όλων των επιμελητηρίων.
Επίσης να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να σταθούμε δίπλα σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας, ειδικά στα πιο μικρά, προσφέροντας οικονομική και ηθική στήριξη. Πρόθεση μου είναι να υπάρχουν διευρυμένες Διοικητικές Επιτροπές σε κάθε περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη αλλά και τη στήριξή μας και επιχειρώντας να δοθούν λύσεις.
Μάλιστα ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες με δύο συνεδριάσεις σε Εύβοια και Πύργο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές. Ειδικότερα για την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων, θα προτείνουμε προς την κυβέρνηση μία δέσμη μέτρων που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην προσπάθεια επιβίωσης τους.
Και επειδή συνεχίζουμε και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, η πιο ρεαλιστική δράση για την αποτελεσματικότερη στήριξη όσων έχουν πληγεί, είτε από την ύφεση που έφερε ο κορονοϊός, είτε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, είναι η διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» τους τελευταίους 18 μήνες. Μέλημα όλων μας είναι η προστασία της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΕΕ θα προχωρήσει σε μελέτη για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας μας, ώστε τα κονδύλια που θα διατεθούν να στηρίξουν και τους πιο αδύναμους. Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της και δεσμεύομαι ότι θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε και να ανοίξουμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους, με τις ελληνικές επιχειρήσεις πρωταγωνίστριες στην «επόμενη μέρα». Μπορεί η κατάσταση να είναι δύσκολη, όμως παραμένω αισιόδοξος ότι μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα.