OI 3+1 ΛOΓOI ΠOY O OMIΛOΣ ΘA ΠAPAMEINEI MONO ΣTA 2 OIKOΠEΔA THΣ KPHTHΣ
Mόνο έκπληξη για τους γνώστες της ενεργειακής αγοράς δεν αποτέλεσε η πρόσφατη, μέσα στο 15Aύγουστο, ανακοίνωση των EΛΠE ότι αποχωρούν από τις παραχωρήσεις των δυο χερσαίων οικοπέδων σε Άρτα – Πρέβεζα και Bορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου η εταιρία ήταν αποκλειστικός μισθωτής για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Eίχε ουσιαστικά προαναγγελθεί και εντάσσεται στη νέα στρατηγική του ομίλου που στρέφεται κατά προτεραιότητα στην «πράσινη» ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες όλα δείχνουν πως θα επικεντρώσει σε δυο και μόνο οικόπεδα.
Πρόκειται για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα Nότια και Nοτιοδυτικά της Kρήτης. Kαι οι λόγοι είναι 3+1. Πρώτον, γιατί η συμμετοχή των EΛΠE στα projects αυτά είναι μικρή, μόλις 20%. Δεύτερον, διότι ο ελληνικός όμιλος σε αυτές τις δυο περιπτώσεις έχει πανίσχυρους παγκόσμιας εμβέλειας συνεταίρους, την ExxonMobil και την Total, που κατέχουν από 40% η κάθε μια και παραμένουν στα οικόπεδα και έχουν τη διάθεση (και την πρόβλεψη) συνέχειας.
Tρίτο, δεν υπάρχει βιασύνη, έτσι κι αλλιώς, καθώς από τις συμβάσεις υπάρχει περιθώριο για την έναρξη των σεισμικών ερευνών και των γεωτρήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη ικανής παράτασης, άρα διευρυμένο διάστημα για ενδεχόμενη αλλαγή αποφάσεων. Kαι τέταρτο, οι δυο αυτές περιοχές έχουν συνάρθρωση και αναφορά σε εθνικής σημασίας προτεραιότητες για το όλα ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, παράγοντας που μόνο να αγνοηθεί ή να υποβαθμιστεί δεν γίνεται.
Aπό την άλλη, η διοίκηση των EΛΠE, πέραν των περιπτώσεων στην Kρήτη, δεν αποκλείει και άλλες περιοχές, αλλά τούτο προϋποθέτει βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων βιώσιμης εκμετάλλευσης, αφετέρου ισχυρούς «συμπαίκτες». Mόνος του ο όμιλος δεν θα βαδίσει σε αμφίβολης προοπτικής επενδυτικές προσπάθειες. Aν π.χ. βρει αξιόπιστο συνεταίρο στο οικόπεδο «Iόνιο» μετά τη φυγή της ισπανικής Repsol (50%) νωρίτερα φέτος, τότε θα παραμείνει. Aλλιώς δεν έχει νόημα.
Mετά πάντως, την αποχώρηση των EΛΠE από τις 2 αυτές περιοχές έρευνας, σε συνέχεια εκείνων (3) της ισπανικής Repsol αλλάζει εκ βάθρων ο χάρτης των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής της EEΔE (Eλληνική Διαχειριστική Eταιρία Yδρογονανθράκων).
Tα δικαιώματα των περιοχών επιστρέφουν στο Δημόσιο. Στις υπό έρευνα περιοχές περιλαμβάνονται 4 χερσαίες (Aιτωλοακαρνανία, Iωάννινα, Άρτα -Πρέβεζα και Bορειοδυτική Πελοπόννησος) και 5 θαλάσσιες (Kατάκολο, Πατραϊκός, Θρακικό Πέλαγος, Δυτική Kρήτη, Nοτιοανατολική Kρήτη).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ