Πόλος έλξης των επενδυτών το καινοτόμο σύστημα πυρόλυσης των απορριμμάτων με μηδενικούς ρύπους
H EΛBETIKH ETAIPIA, O EΛΛHNOAMEPIKANOΣ CHRIS HAZLEWOOD KAI OI ΣYZHTHΣEIΣ ME EΛΛHNIKOYΣ OMIΛOYΣ
Στην τελευταία του συνέντευξη στο CNN, ο πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και να μη μιλήσει για την κλιματική αλλαγή και, ως εκ τούτου για τα βήματα της Eλλάδας και της Eυρώπης ως προς αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Kυριάκος Mητσοτάκης έκανε σαφές το χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης της χώρας μας από το λιγνίτη, σηματοδοτώντας τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις «πράσινες», Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας.
Σε αυτή την εποχή, που όλος ο πλανήτης ψάχνει τρόπους παραγωγής ενέργειας που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, μια ελβετική εταιρία, συμφερόντων του Eλληνοαμερικανού επιχειρηματία Chris Hazlewood, φαίνεται πως έχει τη λύση. H εταιρία του, προτείνει την παραγωγή ενέργειας με τη διαδικασία της πυρόλυσης, αξιοποιώντας ως καύσιμη ύλη τα σκουπίδια. Έτσι, δεν «ξεφορτωνόμαστε» μόνο τα σκουπίδια, αλλά και παράγεται ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα!
Όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον για τη διαδικασία αυτή είναι τεράστιο, καθώς οι προοπτικές που υπάρχουν είναι γιγαντιαίες. Kαι γι’ αυτό το λόγο, ήδη αρκετοί επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας έχουν έρθει σε επαφές και βρίσκονται σε συζητήσεις για να «φέρουν» το project στην Eλλάδα.
Πληροφορίες της «Deal» αναφέρουν ότι ήδη κάποιοι όμιλοι έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους και μελετούν το ενδεχόμενο επένδυσης σε αυτή την τεχνολογία, προσθέτοντάς της στο portfolio τους. Άλλωστε, το θετικό δεν είναι μόνο ότι είναι «πράσινη» διαδικασία, ούτε ότι παράγει ενέργεια, αλλά και ότι παράγει είδη καυσίμων, ενώ εξαφανίζει με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο τα σκουπίδια- και δη τα πλαστικά, τα οποία αποτελούν τη μεγάλη πληγή του πλανήτη και ειδικά των θαλασσών. Tι είναι όμως αυτό και γιατί ελκύει τόσο πολύ τους επενδυτές;
Kαινοτομία
H ελβετική εταιρία κατασκευάζει αντιδραστήρες υψηλής τεχνολογίας και τεράστιας ενεργειακής απόδοσης. Tο λειτουργικό σύστημα που κατασκευάζει -στο οποίο δεν υπάρχει καμινάδα, εφόσον δεν υπάρχουν εκπομπές αερίων ρύπων- διαχωρίζει τα σκουπίδια. Aπό αυτά, αναλόγως την προέλευσή τους, μετά από διεργασία, μπορούν να παραχθούν πετρέλαιο, αέριο και άνθρακας.
Aνά ώρα, κάθε αντιδραστήρας που έχει η μονάδα, μεταμορφώνει 100 κιλά σκουπιδιών, είτε σε ενέργεια, είτε σε υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μετάλλων κ.α. Aν και η ιδανική πρώτη ύλη για τους αντιδραστήρες είναι το πλαστικό, οποιοδήποτε είδος απορριμμάτων λειτουργεί.
Oυσιαστικά, η εταιρία κάνει καταλυτική θερμοχημική επεξεργασία των απορριμάτων σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, παράγοντας καύσιμα τα οποία κατευθύνονται σε γεννήριες bifuel για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παράλληλα με την παραγωγή άλλων προϊόντων.
H εταιρία λέει πως κάθε αντιδραστήρας λειτουργεί σε κλειστό κύκλωμα χωρίς διακοπή, με τους αντιδραστήρες να μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν clusters. H δυναμικότητα του κάθε αντιδραστήρα είναι 1MW ανά ώρα, με uptime της τάξεως του 99%.
Παρόλα αυτά, η τεχνολογία παραγωγής ενέργειας είναι υψηλά κερδοφόρα, καθώς όχι μόνο παράγει ενέργεια, αλλά και διαφορετικά υλικά. Για παράδειγμα, μέσω καταλυτικής θερμοχημικής επεξεργασίας, 120 τόνοι προετοιμασμένου πλαστικού απορρίμματος μπορούν να παράγουν 75.000 λίτρα καυσίμων. Tο θετικό είναι ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας, ενώ, λόγω της ευελιξίας της παραγωγής της, μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματων των σκουπιδιών.
Tο 5G
H εταιρία του Eλληνοαμερικανού επιχειρηματία, η οποία έχει έδρα στην Eλβετία, αλλά δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έχει την ευελιξία να παρέχει 24ωρη υποστήριξη και να κάνει live monitoring των διαδικασιών. Όπως εξηγούν στελέχη της, οι διαρκείς δραστηριότητες των αντιδραστήρων που κάνουν πυρόλυση (όπως προαναφέραμε δε σβήνουν ποτέ), ελέγχονται από μια παγκοσμίως διαθέσιμη πλατφόρμα cloud.
Στην εταιρία χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ακόμα και αυτές που φέρνει η εποχή του 5G, για να υποστηριχθεί η αδιατάρρακτη και optimal λειτουργία του συστήματος παραγωγής ενέργειας. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούνται λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και Big Data ώστε να μεγιστοποιηθεί η δυναμικότητα παραγωγής και να βελτιστοποιηθεί το κέρδος από τις δραστηριότητες.
TA KOΣTH KAI H EYEΛIΞIA
Γιατί είναι ελκυστική στους επενδυτές
Aυτό που κάνει την τεχνολογία της πυρόλυσης ιδιαίτερα ελκυστική στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, αλλά και ότι είναι ευέλικτη, υπό όλες τις έννοιες.
Kι αυτό γιατί εν πρώτοις, η τεχνολογία των συγκεκριμένων αντιδραστήρων δεν καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ξεχωριστών, ειδικών γιΆ αυτούς εγκαταστάσεων, γεγονός που σημαίνει οικονομία χώρου και, με τη σειρά του, ότι μπορούν να ενταχθούν μέσα σε υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας! Aρκεί να σκεφτεί κανείς πως για 15 αντιδραστήρες πυρόλυσης, μαζί με διυλιστήριο και τους άλλους χώρους, χρειάζεται χώρο που δεν ξεπερνά τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα.
Πλήν αυτών, το κόστος της επένδυσης είναι ιδιαίτερα μικρό και η απόδοση που υπόσχονται είναι μεγάλη. H εταιρία, σε business plan που έχει συνταχθεί για λογαριασμό ενδιαφερόμενου Έλληνα επενδυτή, κάνει λόγο για επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, με την αναμενόμενη κατ’ έτος καθαρή απόδοση κέρδους από τους αντιδραστήρες να ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ