Στην… τσιμπίδα του ΕΦΕΤ αλυσίδες σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες
«Βαριές καμπάνες» 1,7 εκατ. ευρώ ήχησαν από τον ΕΦΕΤ για 205 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από τον φορέα από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα βρέθηκαν υπότροπες σε μια σειρά παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στην εμπορία και διακίνηση τροφίμων και έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τα «τσουχτερά» πρόστιμα.
Στη μακριά λίστα (η Deal έχει στη διάθεσή της όλα τα ονόματα των εταιριών) συγκαταλέγονται μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων και άλλες επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν μια σειρά παραβάσεων σχετικές με την κατοχή και διάθεση ακατάλληλων προς κατανάλωση, νοθευμένων και μη κανονικών τροφίμων, με την ελλιπή υγιεινή στους χώρους λειτουργίας τους, αλλά και την έλλειψη των σχετικών αδειών λειτουργίας σε ορισμένες των περιπτώσεων.
Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους 103.000 ευρώ επιβλήθηκε σε υπότροπο εταιρία βιοτεχνίας νωπών βουτύρων στην Αθήνα, στην οποία διαπιστώθηκε η εμπορία και διακίνηση νοθευμένου προϊόντος. Επειδή ο ιδιοκτήτης της δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ελεγκτών του ΕΦΕΤ, το ΔΣ του φορέα εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό την επιβολή και νέου προστίμου ύψους 200.000 ευρώ και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Στην «τσιμπίδα» του ΕΦΕΤ πιάστηκε ακόμη μια φορά και η Carrefour Μαρινόπουλος, η οποία καλείται να πληρώσει ακριβά, με 110.000 ευρώ πιο συγκεκριμένα, τις παραβάσεις στις οποίες υπέπεσε σε μια σειρά καταστημάτων της σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη και Αττική.
Η μεγαλύτερη «καμπάνα» παρόλ’ αυτά έπεσε στην περίπτωση του υπερμάρκετ στο Μαρούσι, όπου διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό, παράβαση η οποία διαπιστώθηκε σε επανειλημμένους ελέγχους και η γαλλική πολυεθνική καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποπληρώσει το πρόστιμο των 60.000 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά επιβαρύνουν τα ταμεία της σε μια περίοδο μάλιστα δύσκολη, που η εισηγμένη παρουσίασε ζημίες- ρεκόρ της τάξεως των 74 εκατ. ευρώ περίπου.
Αντιμέτωπες με τον νόμο και τα πρόστιμα βρέθηκαν και άλλες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Βερόπουλος και η θυγατρική της Χαλκιαδάκης, η Πέντε, ενώ στην κατηγορία του λιανεμπορίου τροφίμων την μικρότερη «τιμωρία» έλαβαν η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης, τα Lidl και ένα κατάστημα των Dia στην Αθήνα με τα ποσά να κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ.
Αλλά και πολλές βιομηχανίες δε… γλίτωσαν από τους ελέγχους του φορέα, με τα μεγαλύτερα πρόστιμα να επιβάλλονται στην αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος και την γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, φτάνοντας τα 60.000 ευρώ και 58.000 ευρώ αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση, το πρόστιμο αφορούσε σε μη ορθή χρήση βιοκτόνων φαρμάκων που «απειλούσαν» την παραγωγή τροφίμων και τη δημόσια υγεία, ενώ στη δεύτερη σε παραπλάνηση των καταναλωτών για την προέλευση των πρώτων υλών, την χρήση ακατάλληλων ειδών γάλακτος και μικρές παραβάσεις στη λειτουργία μονάδας της.
Οι διαρκώς υπότροπες
Υπάρχουν επιχειρήσεις που «αρνούνται» να συμμορφωθούν με τους ελέγχους και τις ποινές που τους επιβάλλονται με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν στις ίδιες παραβάσεις διαρκώς.
Όπως δηλώνει στην «Deal» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας «στις περιπτώσεις αυτές αυξάνεται το ύψος των προστίμων συνήθως, ενώ με απόφαση του αρμόδιου υπουργού αναστέλλεται η λειτουργία τους». Μάλιστα, προ των πυλών βρίσκεται απόφαση, όπως αποκαλύπτει, για μεγάλη αλυσίδα υπερμάρκετ, η οποία επανειλημμένως βάζει εμπόδια στο έργο του φορέα και παραβιάζει την νομοθεσία, για προσωρινό κλείσιμο μεγάλου καταστήματός της προς παραδειγματισμό.
«Μέχρι σήμερα έχει αποπληρωθεί το 55% των προστίμων που έχουν επιβληθεί, ενώ εκείνοι που είναι πιο δεκτικοί και διευκολύνουν το έργο του φορέα είναι οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων εταιρειών. Σε αντίθεση με ορισμένες πολυεθνικές που φέρνουν αντιρρήσεις και προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη θέλοντας να αποφύγουν την εξόφληση των οφειλών τους», όπως τονίζει ο κ. Μίχας. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκαταβάλουν το 20% του προστίμου και μετά την εκδίκαση και εφόσον καταδικαστούν εξοφλούν και το υπόλοιπο 80%.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται στα… σκαριά, προβλέπει το αντίθετο, την προκαταβολή του 80% και την εξόφληση του 20% μετά την δικαστική απόφαση. Αν ωστόσο η επιχείρηση αθωωθεί, τότε η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει το σχετικό ποσό.
Σε πρόσφατη συνάντηση πάντως, μελών του ΕΦΕΤ με εκπροσώπους του ΣΕΒΤ, οι τελευταίοι ζήτησαν από μόνοι τους αυστηρότερους ελέγχους για να ξεχωρίσει η… ήρα από το σιτάρι. Πρότειναν μάλιστα, αντί να επιβάλλεται πρόστιμο από τον πρώτο έλεγχο που θα αποδειχθεί μία παράβαση, να τους δίνεται μια ευκαιρία να διορθωθούν και αν επιμένουν σε παραβάσεις τότε να «τιμωρούνται» με διπλάσιο πρόστιμο.