Τι συζήτησαν οι Κοπελούζος, Μπόμπολας, Περιστέρης, Θεοδωρίδης
Πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριακών αιθουσών παραλιακού ξενοδοχείου, μετά την επίσημη εκδήλωση του ελληνογερμανικού φόρουμ, στις «business to business» επαφές, μπορεί να κλείστηκαν τρεις συμφωνίες περιορισμένου βεληνεκούς, όμως τα μεγάλα deals συζητήθηκαν μεταξύ των γερμανών και των στελεχών των ισχυρών ελληνικών ομίλων που βρέθηκαν εκεί.
Ανάμεσά τους ήταν ο όμιλος Κοπελούζου, η Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη, η Ηλλέκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα, η εταιρία real estate Pasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη, ο αντιπρόεδρος της Mechatron Δημήτρης Πέππας, που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, ο Κώστας Αποστολίδης της Raycap που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και την ενέρ-γεια, ο Νίκος Θεοδωρίδης της Αρχιρόδον.
Το ενδιαφέρον των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών και των Γερμανών, επικεντρώθηκε περισσότερο στις επενδύσεις στις ΑΠΕ, καθώς οι 21 από τις 70 γερμανικές επιχειρήσεις που συνόδευσαν τον Φίλιπ Ρέσλερ δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα.
Ξεχωριστή σημασία, όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν καλά όσα διαμείφθηκαν στις «business to business» επαφές, είχαν οι συζητήσεις των ομίλων Κοπελούζου, Περιστέρη και Μπόμπολα με τον Ραλφ Κέττελερ, εκπρόσωπο της wpd AG (Wind είναι η πλήρης ονομασία, χωρίς βέβαια να έχει καμία σχέση με τη δική μας εταιρία κινητής), που εδρεύει στη Βρέμη και είναι ο leader στη Γερμανία στην αιολική ενέργεια, με 180 πάρκα ισχύος 1,6 GW και με δραστηριότητα σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο και ειδικότητα και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι πληροφορίες λένε ότι στις συζητήσεις αυτές προέκυψαν όλες οι προϋποθέσεις για τρία «χρυσά» deals μεταξύ των τριών Ελλήνων επιχειρηματιών και του Γερμανού εκπροσώπου της wpd AG, για νέες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε αιολικά πάρκα σε νησιά του Αιγαίου, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του σχεδιασμού κοινής μελέτης για συνεργασία σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπου το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει επενδύσεις 8 δις ευρώ.
Το ίδιο θετικό κλίμα και δεδομένο ενδιαφέρον για συνεργασία υπήρξε και στις συζητήσεις που έγιναν με τους δύο εκπροσώπους της Eurosol Αντρέας Φιρστ και Φρανκ Ίλνερ, η οποία έχει γραφεία και στην Ελλάδα και είναι μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες στα φωτοβολταϊκά. Πάνω στο τομέα της εκμετάλλευσης του ήλιου, έγιναν αρκετές συζητήσεις για συνεργασίες με εταιρίες που προτίθενται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως οι Shuko, Schott Solar, Envalue Solar, Abakus Solar.
Στήνεται κοινοπραξία
Μπορεί η Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft (Ομοσπονδιακή Ένωση Ενέργειας και Υδάτων), να ήρθε για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ωστόσο οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του εκπροσώπου της εταιρείας Αντρέας Κούχλμαν και των ισχυρών ελληνικών ομίλων είχαν πολύ ενδιαφέρον, καθώς διερευνήθηκαν οι περιπτώσεις συνεργασίας ή ακόμα και δημιουργίας κοινοπραξίας, που θα μπει στο «παιχνίδι» της αποκρατικοποίησης των δύο εταιριών νερού. Ιδιαίτερες συζητήσεις με τον Αντρέας Κούλχμαν είχαν τα στελέχη των ομίλων Μπόμπολα και Περιστέρη, και οι συζητήσεις συνεργασίας προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό.
Στην περίπτωση που οι συζητήσεις καταλήξουν, δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν ελληνογερμανικές συνεργασίες στην διεκδίκηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με τους Γάλλους, να προχωρούν μόνοι τους.
Η παρουσία του Georg Weiher, από τα επιτελικά στελέχη της Siemens, έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους του Γιώργου Μπόμπολα, να διερευνήσουν τις προθέσεις του γερμανικού ομίλου για το θέμα των επτά σταθμών του μετρό (η Ελλάκτωρ είχε δώσει την εργολαβία στη Siemens) που δεν λειτουργούν με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση των 450 εκατ. ευρώ. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές από τις επαφές αυτές, ούτε όμως από πλευράς κυβέρνησης ανακοινώθηκε τίποτε, αν και πέρασαν αρκετές μέρες από την αποχώρηση των γερμανικών εταιρειών από την Ελλάδα.
Real estate και κατασκευές
Η παρουσία τεσσάρων γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο real estate και τον τουρισμό, ήταν μια καλή ευκαιρία για την Pasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη να αναζητήσει επενδυτές για τα σχέδιά του στην Εύβοια, όπου θέλει να αναπτύξει μεγάλο εμπορικό κέντρο, αλλά και να διερευνήσει τις πιθανότητες της εισροής γερμανικών κεφαλαίων στη Sato, μέσω εξαγοράς μετοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρίδης είχε επαφές με τον ομογενή επιχειρηματία Γιάννη Μίτκα, που επενδύει σε ακίνητα και αναλαμβάνει και την χρηματοδότησή τους, ενώ το ενδιαφέρον του mr SATO στράφηκε και στους εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά, αφού η SATO έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στον τομέα αυτόν με την SATO Energy.
Στον τομέα των κατασκευών, πέρα από τους μεγάλους ομίλους, που έγιναν διερευνητικές συζητήσεις (αφού τη μερίδα του λέοντος πήραν οι ΑΠΕ), πιο συγκεκριμένες επαφές, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε ο Νίκος Θεοδωρίδης της Αρχιρόδον με τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών και ιδιαίτερα στις υποδομές.
Οι ομογενείς που άνοιξαν τις επενδυτικές διόδους
Οι συζητήσεις διευκολύνθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και από την παρουσία αρκετών Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία και εκπροσωπούν εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ορισμένοι μάλιστα, λειτούργησαν και ως «μεσάζοντες» που «ξεκλείδωσαν» τις επαφές των μεγάλων του ελληνικού επιχειρείν με τους Γερμανούς. Ανάμεσά τους ήταν ο Άγγελος Φραγκούλης, με εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων, η Βιργινία Γκριν με εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως και ο Πάρης Μελίδης, ο Παναγιώτης Σπιλιάκος της First International Bank, ο Σταύρος Κόνας της Global Oil, οι σύμβουλοι επενδύσεων Σταύρος Κωνσταντινίδης και Φίλιππος Λογοθέτης, ο Γιάννης Μίτκας, εταιρείας επενδύει σε τουριστικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες, όπως και ο Δημήτρης Κούρος, ο Λάμπης Τασσάκος, εταιρείας τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, η Καλλιόπη Χαριτωνίδου, εταιρείας ακινήτων, όπως και ο Δημήτρης Καλιώρας, ο Αλέξανδρος Μπαγιάος, της Τράπεζας του Κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης, ο Γιοχάνες Μανάκας, μεγάλης εταιρείας μόδας, ο Βασίλης Σταυρινάκης, εταιρείας που θέλει να επενδύσει στα ηλεκτρικά οχήματα, ο Κων/νος Σαντίκος της Q-Sells που επενδύει στις ΑΠΕ, και ο αρχιτέκτονας Νίκος Βλιάμος.
Τα φωτοβολταϊκά και η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στον τουρισμό
Η επένδυση φωτοβολταϊκών, ήταν η πρώτη που υπεγράφη κατά την παρουσία των Γερμανών στην Αθήνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Photonics, κ. Μάρκο Λάμσουγκερ υπέγραψε συμφωνία για την εγκατάσταση εφτά αγροτικών φωτοβολταϊκών έναντι 278 χιλιάδων ευρώ το καθένα, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την εγκατάσταση επιπλέον 18 σχεδίων. H εταιρεία έχει συστήσει προ διμήνου θυγατρική στην Ελλάδα με στόχο να επενδύσει μέχρι και 10 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα του τουρισμού η συμφωνία περιλαμβάνει γήπεδα γκολφ στην Κω, την κατασκευή μαρίνας στην Ανάφη αλλά και τη μεταποίηση για την προώθηση βιολογικού λαδιού από την Καλαμάτα στη Γερμανία. Οι επενδύσεις στον τουρισμό θα γίνουν από έναν Έλληνα ομογενή αρχιτέκτονα, τον Νίκο Βλιάμο που έχει έδρα το Bad Homburg και έναν Γερμανό, τον Τόμας Γκριν που έχει έδρα την Αθήνα. Οι δύο αρχιτέκτονες, με τη συμμετοχή Γερμανών επενδυτών, ένα γήπεδο γκολφ στην Κω και μία μαρίνα στην Ανάφη, με το ύψος των επενδύσεων να ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Βέβαιη θεωρείται και επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα των αγωγών. Ο κ.Ρέσλερ έκανε έμμεση αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, στον οποίο συμμετέχει και η γερμανική Ε.ΟΝ εκπρόσωποι της οποίας συνόδευαν τον αντικαγκελάριο στο ταξίδι του στην Αθήνα. Παράλληλα τρέχει το σχέδιο που χειρίζεται το Υπ. ΠΕΚΑ έχει στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος από 3000 έως και 7000 Μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά, όταν η ισχύς που χρειάζεται η κατανάλωση στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει τα 7000 Μεγαβάτ.