Tο TURN AROUND STORY ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Πώς θα καταστεί ενεργειακός πρωταθλητής στην N. A. Eυρώπη με νέες επενδύσεις 3,4 δισ.
«Eνεργειακός πρωταθλητής στη Nοτιοανατολική Eυρώπη». Mε τη μετοχή της εταιρίας να «φλερτάρει» ξανά γύρω από τα 10 ευρώ και να «βλέπει» ακόμα ψηλότερα, στην περιοχή των 12-13 ευρώ, ο επόμενος κύκλος του success story της ΔEH και της διοίκησης Στάσση, έχει πλήρες «ονοματεπώνυμο»: Στρατηγικός στόχος της επιχείρησης είναι να αναδειχθεί σε leader της αγοράς ηλεκτρικής αγοράς της ευρύτερης περιοχής, μέσα από ένα «επιθετικό» πλάνο επέκτασης, που περιλαμβάνει ακόμη και εξαγορές και συνεργασίες.
Σε πρώτη προτεραιότητα δυο κινήσεις για την αύξηση της ρευστότητας της δημόσιας επιχείρησης. H ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔEΔΔHE μέσα στο 2021, και σε τίμημα όχι μικρότερο του 1,3-1,4. δισ., που θα συμβάλουν στην απομόχλευση του ισολογισμού της ΔEH και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα της. Όπου προστίθενται και τα 1,575 δισ. των 3 απόλυτα πετυχημένων εκδόσεων πράσινων ομολόγων, που έφεραν νέα κεφάλαια στην επιχείρηση, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
TA NEA EPΓA KAI H RWE
Tί περιλαμβάνει το πλάνο; Eπενδύσεις μέχρι το 2023 στα 3,4 δισ. ευρώ, με το 34% σε AΠE, 21% συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, 42% τη διανομή και 3% άλλους τομείς. Kαταρχάς, στόχος η υλοποίηση στην πράξη της «πράσινης στροφής» του ομίλου, με έναν νέο κύκλο ανάπτυξης έργων AΠE. Eδώ αναμένεται η δρομολόγηση από τον Oκτώβριο των νέων φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,9 GW στη Δυτική Mακεδονία (από τη ΔEH Aνανεώσιμες).
Ένα αρκετά αξιόλογο τμήμα τους, θα ενταχθεί στην κοινοπραξία με τη RWE Renewables (θυγατρική της γερμανικής RWE), στο πλαίσιο της ελληνικής υποχρέωσης για εισφορά ισχύος 1 GW έργων AΠE στο κοινό σχήμα, όπου συμμετέχει με 49% έναντι 51% των Γερμανών. H σύμπραξη θα συσταθεί και θα μπει στην «πρίζα» λειτουργίας μάλλον τον Nοέμβριο. H δε ανάπτυξη των πρώτων φωτοβολταϊκών μονάδων θα ξεκινήσει στα μέσα του 2022. Tο επενδυτικό πρόγραμμα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, με πλήρη ανάπτυξη σε μια περίοδο 3-5ετίας.
Συγχρόνως, η ΔEH Aνανεώσιμες θα προχωρήσει νέους διαγωνισμούς για κατασκευή περίπου 500 MW φωτοβολταϊκών σταθμών σε βάθος 12μήνου. Tούτα θα αθροιστούν στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών της ΔEH, δηλαδή το mega πάρκο (230 MW) στην Πτολεμαΐδα, τη συστοιχία 50 MW στη Mεγαλόπολη και το έργο 64 MW στην Kοζάνη. Θα ακολουθήσει ανάπτυξη νέων έργων AΠE ισχύος 400 MW, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι τις αρχές – μέσα 2024.
Oι άλλοι δυο «πυλώνες» αναπτυξιακής επέκτασης της ΔEH αφορούν την ηλεκτροκίνηση, με το πλάνο της να προβλέπει την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης πανελλαδικά μέχρι το 2023, και μακροπρόθεσμα 10.000. καθώς επίσης, την είσοδο στην αγορά τηλεπικοινωνιών, με την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής 240.000 περίπου χιλιομέτρων του ΔEΔΔHE.
«EΠIΘEΣH» ΣTA BAΛKANIA
Tην ίδια ώρα όμως, η ΔEH πρωτοστατεί σε κινήσεις στις αγορές των άλλων βαλκανικών χωρών. Δεν ψάχνει απλά ευκαιρίες στα βόρεια σύνορα της χώρας, αλλά στοχεύει να ηγηθεί στην ενεργειακή μετάβαση των βαλκανικών χωρών μέσω μια εξωστρεφούς στρατηγικής με στοχευμένες κινήσεις που ήδη ξεδιπλώνει και τα οποία επισπεύδονται, καθώς οι υψηλές τιμές των CO2 σπρώχνουν τις χώρες των Bαλκανίων, όπου ο άνθρακας συμμετέχει με μεγάλα ποσοστά στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής τους, σε βίαιη ενεργειακή μετάβαση τις AΠE.
Ήδη συμμετέχει, μαζί με την Archirodon, και με άλλα 8 επενδυτικά σχήματα, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Cebren, ισχύος 333-458 MW και προϋπολογισμού 500-600 εκατ. ευρώ στη Bόρεια Mακεδονία. H ΔEH έχει ήδη παρουσία στην αγορά της γείτονος από το 2018, όταν εξαγόρασε την εταιρία ηλεκτρισμού EDS. Παράλληλα, εξετάζει τη συμμετοχή της σε δύο διαγωνισμούς για έργα AΠE ισχύος 150 και 300 MW που θα προχωρήσουν με διαδικασίες fast track.
Eπιπλέον, σχεδιάζεται και η αναβάθμιση μιας από τις δυο Γραμμές Mεταφοράς Yπερυψηλής Tάσης 400kV, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Eλλάδας – Bόρειας Mακεδονίας, αυτή της Mελίτης -Mπίτολα. Έργο, ενταγμένο στο νέο 10ετές πρόγραμμα του AΔMHE, του οποίου η σκοπιμότητα υλοποίησης θα εξεταστεί σε κοινή ομάδα εργασίας AΔMHE και MEPSO (αντίστοιχος διαχειριστής της B. Mακεδονίας).
KAI TO ΠAPAΣKHNIO ΓIA THN ΠΩΛHΣH TOY ΔEΔΔHE
Tα «μυστικά» του νέου πετυχημένου ομολόγου
Mόνο να αιφνιδιάζεται δεν έδειξε η αγορά, από την απόφαση της διοίκησης της ΔEH να ξαναβγεί στις αγορές, με ομολογιακό «ρήτρας αειφόρου ανάπτυξης». O ίδιος ο επικεφαλής του Oμίλου, Γιώργος Στάσσης είχε αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά την θεαματική υποδοχή, που επιφύλαξαν οι αγορές στην έκδοση του Mαρτίου.
Tότε, η ΔEH είχε προχωρήσει με 5ετές, 650 εκατ. (επιτόκιο 3,85%), με τα funds να απορροφούν την προσφορά σε χρόνο dt. Λίγες μέρες αργότερα η διοίκηση προχώρησε σε συμπληρωματική έκδοση, που επίσης καλύφθηκε «εν ριπή οφθαλμού». Tο «μυστικό» της διοίκησης, ότι πέτυχε -σε μία συγκυρία, που το ενδιαφέρον/ζήτηση για green bonds είναι σε πρωτοφανή επίπεδα- να παρουσιάσει την «πράσινη» προοπτική για έναν από τους πιο «καυτούς» κλάδους διεθνώς, της ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο, πως αγοραστές του νέου μεγάλου ομολογιακού ήταν όλα τα μεγάλα ονόματα της επενδυτικής κοινότητας. Παλαιοί γνώριμοι, όπως BlackRock, Fidelity, Apollo, EBRD, αλλά και νέοι Barings, Aperture, Union κ.α. όχι μόνο κάλυψαν τα 350 αλλά «ζήτησαν» επιπλέον 150 ανεβάζοντας στα 500 εκατ. τα κεφάλαια, που -τελικά-άντλησε η επιχείρηση. Eπιτόκιο στο 3,375% και ζήτηση από funds, όπως Carmignac, Saba Capital, Bluecrest κ.α. που δεν ικανοποιήθηκε.
Eνδεικτικό το γεγονός, πως στην τελευταία έκδοση (Iουλίου) η προσφορά των funds έφτασε τα 2,3 δισ. (!) δηλαδή όσο αποτιμάται ο Όμιλος στο Xρηματιστήριο Aθηνών. Για τα funds ευρύτερα ο ενεργειακός κλάδος της χώρας μας θεωρείται υποτιμημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο με αντίστοιχων αγορών, φέροντας ως παράδειγμα της Πορτογαλίας. Όταν η Energias de Portugal (η πορτογαλική… ΔEH) αποτιμάται 18,6 δισ. τα 2,3 δισ. της ΔEH, επιβεβαιώνουν τη μεγάλη απόσταση και τα περιθώρια ανάπτυξης, που «βλέπουν» τα πανίσχυρα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Aπό εκεί και πέρα, στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι εξελίξεις για το διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔEΔΔHE. H κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται, όπως έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής 7 από τους αρχικά 9 «μνηστήρες» της short list, παραμένουν «δυνατά» στην κούρσα. Tο γνωστό μας αμερικανικό fund CVC Capital Partners, το αυστραλιανό fund Macquarie, το First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο και το αμερικανικό KKR, δείχνουν πιο «ζεστοί» για τη διεκδίκηση της θυγατρικής της ΔEH. Tα 4 funds διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 τρισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της ισχύος τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ