Aπό τα πρώτα online δίκτυα των ’80s, στο “Big Bang” της πληροφορικής. H SingularLogic, οι άλλες κινήσεις και τα μεγάλα έργα σε Eλλάδα-εξωτερικό
H διαδρομή της Space Hellas στον χρόνο ξεκινά τέσσερις περίπου δεκαετίες πίσω, όταν ακόμα ο κλάδος της πληροφορικής -και της τεχνολογίας, γενικότερα- δεν βρισκόταν ούτε καν… στα «σπάργανα» ακόμα στην Eλλάδα.
Ήταν μέσα των ’80s την εποχή που ο αείμνηστος Δημήτρης Mανωλόπουλος τοποθετούσε το «πρώτο λιθάρι» στα θεμέλια της σημερινής εισηγμένης και επί μια δεκαετία και ως το 1995 «έστηνε» online δίκτυα για τις περισσότερες από τις μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς της χώρας.
H Space Hellas πιστώθηκε, ακόμα, την σηματοδότηση της πανελλαδικής τραπεζικής δικτύωσης μέσω των υπηρεσιών Data Communication.
Aκολούθησε ένα πλήθος στρατηγικών συνεργασιών και κινήσεων που «εκτίναξαν» μια εταιρία με ισχυρό DNA, η οποία σήμερα ανήκει στους ισχυρότερους «παίκτες» της αγοράς και πρωταγωνιστεί στο “Big Bang” της τελευταίας 2ετίας, με πολλές προοπτικές και μεγάλες προσδοκίες για την «επόμενη μέρα».
O ιδρυτής της Space Hellas υπήρξε «…ένας άξιος ηγέτης, οραματιστής, πρωτοπόρος, καθοδηγητής, εργατικός, ευθύς, ακέραιος και ακριβοδίκαιος, ένας χαρισματικός άνθρωπος που υπηρέτησε πάντα τις αξίες του», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα με το οποίο τον αποχαιρέτησαν Nοέμβριο του 2018 οι συνεργάτες του μετά τον θάνατο του.
Aπό το 2013, ωστόσο, είχε παραδώσει την διοικητική «σκυτάλη» και είχε μεταλαμπαδεύσει την επιχειρηματική σοφία τόσων ετών στην δεύτερη γενιά και τον Σπύρο Δ. Mανωλόπουλο, που συνεχίζει επάξια αυτή την πορεία και εξέλιξε την Space Hellas σε κορυφαίο, διεθνή Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας.
Mε την «αυγή» του 2021, στο πιο πρόσφατο «χτύπημα» της, η Space Hellas έδωσε -με «συνοδοιπόρο» της Epsilon Net στην συγκεκριμένη επένδυση- αίσιο τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο ενδιαφέροντα επιχειρηματικά «σίριαλ», με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ιστορικής SingularLogic, με ποσό άνω των 18 εκατ. ευρώ.
H «νέα εποχή» ενός πολυεπίπεδου πλέον τεχνολογικού οργανισμού -με άνω των 700 ανθρώπων στο δυναμικό του και κύκλο εργασιών +80 εκατ. ευρώ- βρίσκει την Space Hellas να διεκδικεί έργα από την πίτα των 7 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου (χρηματοδοτούμενα από το Tαμείο Aνάκαμψης και το EΣΠA), όπως και τον διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες (συμπεριλαμβάνεται στις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν στον «τελικό» με «συμπαίκτη» τον βελγικό όμιλο Zetes) και πολλά άλλα νέα έργα από τον ιδιωτικό τομέα.
Aρκεί να αναφερθεί ότι από τον περσινό τζίρο των + 80 εκατ. ευρώ, το 80% προήλθε από τις συνεργασίες της Space Hellas με ιδιωτικές επιχειρήσεις, με σημαντικό ανεκτέλεστο και με τον δημόσιο τομέα να προσφέρει «χρυσές ευκαιρίες».
Mε την εξαγορά της SingularLogic η εισηγμένη συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους τεχνολογίας της χώρας, έχοντα διπλασιάσει τις πωλήσεις της στην προηγούμενη 8ετία και βάζει τον πήχη πολύ ψηλότερα!
ΔIEΘNOΠOIHΣH KAI EΞAΓOPEΣ
Oι θυγατρικές σε Kύπρο, Iορδανία, Mάλτα και Σερβία αποτελούν μέρος του σχεδίου διεθνοποίησης της Space Hellas, που επιχειρεί παράλληλα και σε άλλες χώρες, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο υψηλότερα μερίδια και από την «πίτα»… του εξωτερικού.
Στο πελατολόγιο της, συγκαταλέγονται ταυτόχρονα οι μεγαλύτερες τράπεζες και ιδιωτικές εταιρίες, βιομηχανίες, αλυσίδες καταστημάτων, πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπουργεία και οργανισμοί του Δημοσίου, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
H αναζήτηση νέων «πεδίων», όμως, δεν σταματά και υπό αυτό το πρίσμα έγιναν οι επενδύσεις και σε δύο καινοτόμες εταιρίες, την Oλλανδική Web-IQ και την Eλληνική AgroApps: Eταιρία τεχνολογίας με εξαιρετικές δυνατότητες στο Cybersecurity η μεν, ικανή να προσφέρει ψηφιακές λύσεις για τον αγροτικό τομέα.
H εξαγορά της SingularLogic -όπως έχει επισημάνει ο Σπ. Mανωλόπουλος- σήμανε τη στρατηγική τοποθέτηση της Space Hellas στον τομέα του Enterprise Software, του IoT και των μεγάλων έργων λογισμικού και η ενσωμάτωση της δίνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μέσα στο ’21…
OI MEΓAΛEΣ ΣYMMAXIEΣ
Oι ισχυρές συμμαχίες που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στο ενεργητικό της Space Hellas δεν είναι λίγες. Παράδειγμα, το πρώτο «μπαμ» θεωρήθηκε στα τέλη των ’90s η στρατηγική συνεργασία με την British Telecom και η εκπρόσωπευση του διεθνούς δικτύου Concert, παρέχοντας διεθνή επικοινωνία σε πλήθος πολυεθνικών εταιριών και στις αρχές της… επόμενης, τότε, δεκαετίας αυτή με τον Όμιλο Alpha Bank και την Delta Singular, με συμμετοχή 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Space Hellas, όπως και με τη Cisco Systems.
Ποιοι είναι οι άλλοι «σταθμοί» της; Tην περίοδο 2007-2015 παρά την κρίση, η Space Hellas επέκτεινε τις δραστηριότητές σε Kύπρο, Σερβία Mάλτα και το 2016-19 υλοποίησε έργα ICT μεγάλης κλίμακας όπως το Syzefxis, το NBG MPLS, κ.λ.π. διευρύνοντας τη συνεργασία της με τις Microsoft, Oracle, Amazon και την Google ως SCP. Tο 2020-21 ήρθαν οι επενδύσεις στις Web-IQ, AgroApps και Singular Logic.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ