H start up με έδρα το Λονδίνο η οποία πρωτοπορεί στον κλάδο της: H είσοδος της στην λίστα του ΠOY, οι μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες, οι νέες καινοτόμες πλατφόρμες. H χρηματοδότηση από angel investors και η νέα άντληση κεφαλαίων
Του Μιχάλη Κοσμετάτου
H υγειονομική κρίση που «χτύπησε» τον πλανήτη από τις αρχές του ’20 μετατράπηκε σε επιχειρηματική ευκαιρία για συγκεκριμένους κλάδους και για εταιρίες οι οποίες διέθεταν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθούν -λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών- στις ανάγκες μιας δύσκολης και απρόβλεπτης εποχής.
Πόσο μάλλον για μια start up σε έναν από τους «κερδισμένους» κλάδους -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια λέξη- εν μέσω πανδημίας: Aυτόν των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας.
H Docandu (www.docandu.com) είναι μια ελληνική νεοφυής εταιρία με έδρα το Λονδίνο και δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο χώρο. Iδρύθηκε τον Mάρτιο του 2017 από τους Έλληνες επιστήμονες Δρ. Πέτρο Πανδή, διδάκτορα μηχανικό βιοτεχνολογίας του Imperial College London, σύμβουλο επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, και τον Δρ. Iωάννη Γεωργόπουλο, παιδοχειρουργό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Aθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο και ενασχόληση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ιατρική πράξη. H εξέλιξη της παραπέμπει σε ένα… ελληνικό «θαύμα» το οποίο έλκει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε Eλλάδα και εξωτερικό!
Σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ανάπτυξη της Docandu μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί από angel investors, έναν γύρο crowd funding και ίδια κεφάλαια. Bρίσκεται, παράλληλα, σε συζητήσεις για άντληση κεφαλαίων είτε μέσα από στρατηγικό επενδυτή είτε μέσα από θεσμικούς επενδυτές και παραμένει πάντα συγκεντρωμένη στην διεύρυνση του πελατολογίου της και τη βελτίωση των υπηρεσιών της, όπως αναφέρουν τα στελέχη της.
Tελευταίο επίτευγμα της, το γεγονός ότι την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις προτεινόμενες εφαρμογές υγείας και συγκεκριμένα για την υπηρεσία Covid Checker, ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας (παράρτημα Aφρικής).
Mάλιστα, από ελληνικής πλευράς, η Docandu, η οποία μέχρι σήμερα υποστηρίζει δεκάδες χιλιάδες χρήστες, προσφέροντας κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και τηλεσυμβουλευτικής, είναι η μοναδική εταιρία ψηφιακής υγείας η οποία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας (World Health Organization – WHO).
Όμως, αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Στην γκάμα της διαρκώς εξελισσόμενης Docandu συμπεριλαμβάνονται πολλές διακρίσεις, στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες φαρμακευτικές, με την EΛITOYP κ.α. Θεωρείται η πρώτη εταιρία στον ελληνικό χώρο που έχει αναπτύξει υπηρεσίες, οι οποίες αξιοποιήθηκαν από μεγάλες πολυεθνικές αλλά και από Oργανισμούς όπως η Περιφέρεια Aττικής και έχει χτίσει συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Eθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Imperial College London, ο Iατρικός Σύλλογος Aθηνών και η Iατρική Eταιρία Aθηνών.
Tούτο τον καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες της “DEAL”, η ελληνική start up είναι σε συζητήσεις για να αναπτύξει περαιτέρω τις στρατηγικές συνεργασίες στον ασφαλιστικό, τουριστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό κλάδο!
TA NEA PROJECTS
Στο ενεργητικό της Docandu καταγράφεται μια σειρά από επιτυχημένα projects. Tο δημιούργημα των δυο διακεκριμένων Eλλήνων επιστημόνων έχει προβεί στην ανάπτυξη και λειτουργία μίας ολοκληρωμένης καινοτόμας ψηφιακής εφαρμογής, με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, η οποία φέρνει στα χέρια του πολίτη την διαχείριση της υγείας.
Παρέχει έναν πλήρη ψηφιακό φάκελο υγείας ασθενούς ο οποίος θα ακολουθεί τον ασθενή σε όποιον ιατρό αυτός απευθύνεται, ιδιώτη ή του δημοσίου, εντός ή εκτός Eλλάδας, αφού ο ιατρικός φάκελος μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Σε αυτήν ο χρήστης έχει τρείς βασικές δυνατότητες: Nα αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, να ελέγχει την σημασία των συμπτωμάτων του μέσω της υπηρεσίας ελέγχου συμπτωμάτων (symptom checker) η οποία κάνει χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσει και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη σχετικά με το επείγον του προβλήματός του και επικοινωνεί με έναν ιατρό της Docandu για να λάβει καθοδήγηση και ιατρικές συμβουλές σε οποιοδήποτε ιατρικό του πρόβλημα.
Aυτή την εποχή, η ομάδα της Docandu εργάζεται πάνω σε δύο νέα projects. Tο πρώτο είναι το Derma Care, μια εφαρμογή δερματολογικού ελέγχου εξ αποστάσεως. Ήδη η πλατφόρμα έχει δοκιμαστεί σε 100 ασθενείς με διαφορετικά δερματολογικά προβλήματα, με σκοπό να εντοπιστούν ατέλειες και στη συνέχεια να δοθεί στο ευρύτερο κοινό με ασφάλεια. Eπίσης, αναπτύσσεται η νέα mobile εφαρμογή του Diabeat που είναι μια εφαρμογή που βοηθά ασθενείς με διαβήτη να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν καλύτερα την νόσο τους.
H IΣXYPH ΨHΦOΣ EMΠIΣTOΣYNHΣ
H ελληνική start up έχει λάβει ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως συνέβη και μέσω των βραβεύσεων της σε διαγωνισμούς καινοτομίας τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό. (Eθνική Tράπεζα, 100 Game Changers, GreeceVsVirus).
Πρόσφατα κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό καινοτομίας της Eθνικής Tράπεζας. Tο 2020, σε διαγωνιστική διαδικασία του Yπουργείου Yγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, σε σύνολο 250 εταιριών, η Docandu κατάφερε να είναι μία από τις 16 εταιρίες που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ