Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι το FLOTANT – έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020 – ολοκλήρωσε την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται για πλωτά αιολικά έργα μεγάλου βάθους (Floating Offshore Wind farms – FOW) δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοπραξία του έργου στοχεύει στην ανάπτυξη μηχανικών μεθόδων, τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο, για ένα πλωτό αιολικό πάρκο φτιαγμένο από υβρίδιο πλαστικού και σκυροδέματος, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για συστήματα αγκύρωσης και πρόσδεσης, αλλά και δυναμική καλωδίωση, και συμπεριλαμβάνει δοκιμές απόδοσης. Ο στόχος της είναι να βελτιώσει την αποδοτικότητα κόστους και να αυξήσει τη στιβαρότητα και την ευελιξία στον σχεδιασμό πλωτών υποθαλάσσιων υποδομών για εφαρμογή σε μεγαλύτερα βάθη, από 100 έως 600 μέτρα.
Οι εταίροι της κοινοπραξίας Innosea, μέλος του Ομίλου Aqualis Braemar LOC ASA (ABL Group), Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, η ITA και το Πανεπιστήμιο του Exeter, ολοκλήρωσαν το έργο που αφορά στα δυναμικά υποβρύχια καλώδια. Στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής των δυναμικών καλωδίων, η Hellenic Cables με την ITA, ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό μιας καινοτόμου πλεγμένης θωράκισης για την προστασία του καλωδίου. Αυτό συνίσταται στην εφαρμογή ενός εξωτερικού εξωθημένου μανδύα από υλικό συνθετικό, ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, και περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων για ενσωμάτωση και διασύνδεση αισθητήρων οπτικών ινών και παρακολούθηση της δομικής κατάστασης του καλωδίου.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ΑΠΕ με την αιολική ενέργεια να παίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ως προς την επίτευξη οικονομίας ουδέτερου άνθρακα έως το 2050. Προβλέπεται ότι μέχρι τότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% του συνολικού ενεργειακού μίγματος, με το 30% αυτής της ζήτησης να παρέχεται από πλωτά αιολικά πάρκα. Τα αιολικά αυτά πάρκα, βασίζονται σε πλωτές και όχι σταθερές πλατφόρμες και προσφέρουν νέες ευκαιρίες, καθώς επιτρέπουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις με μεγάλο βάθος και υψηλότερο αιολικό δυναμικό. Τα πλωτά αιολικά πάρκα αναμένεται να επεκτείνουν την παγκόσμια αγορά, καθώς το 80% των πιθανών περιοχών για υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 60 μέτρων. Επιπλέον, χρησιμοποιούν μεγαλύτερους στροβίλους 15-20 MW, επιτυγχάνουν υψηλότερη παραγωγή ενέργειας με χαμηλότερο κόστος και γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από την κοινωνία.