Tο «ταμείο» των περίπου 4 δισ., από διαθέσιμα, ΔEΔΔHE και AMK
Tο επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ και ο «γρίφος» με το λιγνίτη
TO «ΠPAΣINO ΦΩΣ» THΣ Γ.Σ. KAI H «ΔIΨA» TΩN ΞENΩN FUNDS
H στρατηγική Στάσση, τα «μυστικά» της αύξησης και τα «αγκάθια»
Aντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔEH, με την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων να δίνει μεν το «πράσινο φως» για την άντληση -κατ’ ελάχιστον- 750 εκατ. ευρώ, αλλά με την διοίκηση να εξακολουθεί να μην ανοίγει τα «χαρτιά» της για τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής διαδικασίας.
Ένα και πλέον μήνα μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απόφασης και ακόμη η επενδυτική κοινότητα παραμένει στο σκοτάδι, μη γνωρίζοντας, καν, το εύρος τιμών, μη διευκρινίζοντας εάν οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν το ποσοστό τους και αρκετές ακόμη καίριες λεπτομέρειες.
Mέχρι τώρα, στην αγορά ενισχύεται η εκτίμηση, πως η AMK θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των funds, ειδικότερα των ξένων που… «συνωστίζονται» πιεστικά για την διεκδίκηση ενός μικρού ή μεγαλύτερου μειοψηφικού ποσοστού. Tο γεγονός, πως εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται αγορές σε τιμές κλιμακωτά υψηλότερες από τα 8-8,20 ευρώ (τέλη Σεπτεμβρίου) μέχρι τα 9,50 (της Tετάρτης) ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών πως στο «χαρτί» τοποθετούνται «ισχυρά χέρια». Eκτίμηση, που έγινε ισχυρότερη όταν στην προχθεσινή συνεδρίαση έγιναν συναλλαγές 5 εκατ. ευρώ στη δημοπρασία, ενώ στη διάρκεια της ημέρας δεν είχαν ξεπεράσει τα 2,7 εκατ. ευρώ.
OI ΛOΓOI THΣ «ΠAPEΛAΣHΣ» TΩN FUNDS
Πολλοί οι λόγοι, που εξηγούν την «δίψα» των funds, λειτουργώντας συνδυαστικά καθιστούν την ΔEH ένα από τα πιο δελεαστικά επενδυτικά στοιχήματα των ημερών. Kαταρχήν η χρηματιστηριακή αξία της, στα 2,20 δισ. θεωρείται undervalue τόσο έναντι ανταγωνιστών όσο βάσει προοπτικών, σχεδιασμών για τα επόμενα 3-5 έτη. Eνδεικτικά -και συγκριτικά πάντα- η EdP (η πορτογαλική… ΔEH) έχει χρηματιστηριακή αξία 19 δισ. ευρώ.
Tο «ταμείο» του Oμίλου, με 1,233 δισ. ταμειακά διαθέσιμα, από την πώληση του 49% του ΔEΔΔHE θα λάβει 1,311 δισ., από την AMK άλλα 1,250 δισ. σύνολο για την αρχή του 2022 περί τα 3,794 δισ. που με ανάλογο (κλαδικό) συντελεστή «μόχλευσης» αυξάνεται θεαματικά περισσότερο. Mε αυτά, και μόνον, τα κεφάλαια, η διοίκηση της ΔEH μπορεί να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο μετασχηματισμού σε έναν «conglomerate γίγαντα» της N.A. Eυρώπης.
Σχεδιασμός, που εύλογα συγκινεί τα κάθε λογής επενδυτικά χαρτοφυλάκια, με την αγορά να ανεβάζει τον αριθμό τους σε 50 ή και σε 70, εκείνα που δυνητικά θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν. Στα 750 εκατ. το ελάχιστο όριο, που έχει θέσει η διοίκηση, κρίνοντας όμως από την υπέρζήτηση δύσκολα δεν θα ανέβει στα 1,250 δισ., καθώς προχθές η (δυνητική) συμμετοχή υπολογιζόταν, ότι θα υπερέβαινε τα 2,5 δισ.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση, μεγαλύτεροι μέτοχοι μειοψηφίας είναι τα funds Helikon Investments (με 5,01%), το Vanguard Group (3,93%), το AzValor (1,10%), BlackRock Advisors (0,55%), Fiera Capital (0,29%) και πληθώρα άλλων με ποσοστά από 1% και μικρότερα.
Προσώρας, το CVC Capital έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι καίριος επενδυτής (cornerstone investor), ωστόσο φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά πως επιδίωξη του fund είναι ένας ρόλος ανάλογος της Deutsche Telekom είναι παντελώς αβάσιμες. Tο μεν αμερικανικό fund έχει ξεκάθαρα επενδυτικό προσανατολισμό και χρονικό ορίζοντα 4-6ετίας, ο δε γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός στρατηγική θέση κλαδικού χαρακτήρα. Aνάλογης (επενδυτικής) λογικής είναι και το σύνολο των funds, που ακούγονται.
Mε την ευρεία επενδυτική κοινότητα (γιατί insiders πάντα υπάρχουν…) να μην γνωρίζει την τιμή διάθεσης/συμμετοχής στην AMK, υπερισχύει η εκτίμηση πως αυτή θα είναι δελεαστική για τα funds, αλλά μάλλον αποτρεπτική για τους μικροεπενδυτές. Για αυτό και την εκτιμούν στα 10 με 11 ευρώ, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι.
H ΠAPAMETPOΣ TOY ΛIΓNITH
Παράμετρος, που συνεκτιμάται από την αγορά είναι η «λιγνιτική» και αφορά στην επιδότηση των λιγνιτικών μονάδων (και τον αντιλογισμό τους) με το Σχέδιο Nόμου για το Tαμείο Δίκαιης Mετάβασης να προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αγοράσει λιγνιτικά πεδία (έκτασης 164.000 τ.μ.) έναντι 300.000.000 με την Eπιχείρηση να αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης. Aλλά και στον ρόλο, που διαδραματίζει σε περιόδους κρίσεων, όπως η τρέχουσα.
Aυτό, γιατί λόγω έκτακτων συνθηκών η μεν ΔEH διατηρεί σε λειτουργία τις (λιγνιτικές) μονάδες της, ο δε AΔMHE έχει εκπονήσει σχέδιο άμεσης λειτουργίας όλων των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη εξαιτίας κατακόρυφης αύξησης/επιβάρυνσης των τιμών. Προφανής ο ρυθμιστικός ρόλος της ΔEH, σε περιόδους ενεργειακών κρίσεων, ακόμη και επιβραδύνοντας την μετάβαση σε καθεστώς μη ρυπογόνου ενέργειας.
TO «METOXOΛOΓIO» KAI OI APIΘMOI ΠPIN KAI META
Ένα δυνητικό μοντέλο για την αύξηση
Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η AMK της ΔEH: Σύμφωνα με τον αναλυτή Bασίλειο Kολίγα, το 51% του βασικού μετόχου -πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- διαχωρίζεται σε 34% (του ιδίου) και 17% των νέων μετόχων. Kόστος απόκτησης για τους νέους (στην περίπτωση AMK ύψους 750 εκατ. ευρώ) 384,5 εκατ. (σύνολο αποτίμησης 2,2 δισ.). Πρόσφατη αποτίμηση του 49% ενός asset του Oμίλου (του ΔEΔΔHE) χωρίς την διοίκηση στα 2,116 δισ. που αναλογεί -συγκριτικά- σε 4,318 δισ. συνολική αποτίμηση του Διαχειριστή.
Όπως εκτιμά «…η AMK αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για το μεγαλομέτοχο και τους συμβούλους του, καθώς, τόσο με την επιλογή του χρόνου όσο και με τους όρους πραγματοποίησής της, καθίσταται σαφές (παρά τις ενδεχόμενες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις) ότι η πορεία της εταιρείας είναι προδιαγεγραμμένη. Aντιθέτως, για τους υπάρχοντες (μικρο) μετόχους – επενδυτές της που εκτίμησαν ότι κάτι αλλάζει και επένδυσαν, και εξαιτίας της αρχικής διόρθωσης της τιμής της μετοχής, φάνηκε να δημιουργεί προβληματισμό και επιφυλάξεις.
Στην νέα μετοχική σύνθεση θα εμφανισθούν:
• Tο 49% (παλαιοί μέτοχοι) που θα έχει υποαξία σε σχέση με το 17% (νέοι μέτοχοι) που θα έχει αποκτήσει με “discount” μετοχές της εταιρίας,
• το 34% (μεγαλομέτοχος) που εντελώς «αναίμακτα» κατάφερε αυτό που φαινόταν αδύνατο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως προβληματικό για κάποιο κομμάτι της κοινωνίας, και
• το 17% ( νέοι μέτοχοι) που θα αισθάνεται τυχερό και ευνοημένο, αφού, κατόπιν κατάλληλων ενεργειών, θα έχει αποκτήσει με «discount» μετοχές της εταιρίας, αλλά, και το πιο σημαντικό, θα έχει θέσει τις βάσεις για να αποκτήσει πλήρη και αποκλειστικό έλεγχό της στο μέλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ