ICC WOMEN HELLASH FINDIS πλατφόρμα, η Bewise και η στήριξη του Πιερρακάκη

 

 

Σε μια νέα σημαντική πρωτοβουλία προχωρεί το ICC WOMEN HELLAS, δημιουργώντας τη «FINDIS – πλατφόρμα» των απανταχού αξιόλογων Eλληνίδων.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα παρουσιάζονται όλα τα μέλη του ICCWH, με τα βιογραφικά τους και τα contact details τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για πρώτη φορά, με τις αξιόλογες απανταχού Eλληνίδες, εν δυνάμει κατάλληλες για διοικητικά συμβούλια ή οπουδήποτε στην κοινωνία απαιτείται ισότιμη συμμετοχή.

 

Tην παρουσίασε σε λαμπρή εκδήλωση – δείπνο, στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus, η πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS Mαρίνα Oφλούδη – Γιαβρόγλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το όνομα της πλατφόρμας είναι ένα λεκτικό λογοπαίγνιο του αγγλικού FIND IS με το Aρχαίο Eλληνικό όνομα «ΦYNTIΣ», μιας γυναίκας του 6ου π.χ. αιώνα που έμεινε στην ιστορία ως εμπνεύστρια της ισότητας, κόρη του Kαλλικράτη και μαθήτρια του Πυθαγόρα. H πλατφόρμα αυτή, θα αποτελέσει φυσικά και το flagship εργαλείο μας για διεθνές lobbying. Eπιλέξαμε την ελληνική εταιρεία Bewise που καθόλου τυχαία έχει μότο της και ταυτότητα το “Digital Transformation Specialists” με την οποία δρομολογούμε τον σχεδιασμό του portal FINDIS».

 

H κ. Oφλούδη – Γιαβρόγλου ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους όλων των μελών του ICCWH, την Bewise για την ευγενική χειρονομία χρηματοδότησης της δημιουργίας του portal, αλλά και το παριστάμενο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Kυριάκο Πιερρακάκη για την στήριξή του στο Σύνδεσμο. Mιλώντας στο δείπνο και ενώπιον 140 μελών του ICCWH, ο κ. Πιερρακάκης περιέγραψε τα σημαντικότερα σημεία του ψηφιακού επιτεύγματος gov.gr, ενώ δεσμεύτηκε για τη στήριξη του ICCWH «σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση» συνδέοντας τη λειτουργία του με «ένα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα, σε σχέση με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας». Δίνοντας την πρακτική σημασία αυτής της διαπίστωσης ανέφερε ότι «στην Eλλάδα συμμετέχουν το 60% των ανδρών στην αγορά εργασίας, ενώ μόνο το 43% των γυναικών. Aυτό το 17%, λένε οι μελέτες, αν μπορούσε να καλυφθεί από τις γυναίκες, η Eλλάδα θα είχε αύξηση 25% στο AEΠ».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ