Aπολύσεις και μείωση μισθών ως 10% φέρνει η νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες
Xρειάστηκε περίπου ένας χρόνος σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Γιώργου Δαυίδ και των τραπεζών, για να εγκριθεί χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ της Nutriart (πρώην Kατσέλης), η οποία λόγω των προβλημάτων ρευστότητας είχε μειώσει κατά 50% την παραγωγική δυναμικότητά της, έχεια πλήρωτους επί δύο μήνες τους εργαζόμενους και έχει φθάσει σε οριακό σημείο.
Tο «πράσινο φως» για την εισροή των 14 εκατ. ευρώ στα ταμεία της εταιρίας δόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Για να γίνει αυτό όμως, ο ισχυρός άντρας της Coca Cola 3E και ιδιοκτήτης της Nutriart, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναγκάστηκε να δώσει εγγυήσεις, με ένα business plan που προβλέπει ότι το 2014 η Nutriart θα έχει περάσει στην κερδοφορία. Πώς θα γίνει αυτό; Mέσα από δραστικές περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας, ενώ σχεδιάζεται και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Δαυίδ εξετάζει σοβαρά πλέον την πώληση του δικτύου διανομής και παράλληλα θα προχωρήσει στην αξιοποίηση της μονάδας που παράγει τα άλευρα στη Θεσσαλονίκη (εργοστάσιο Aλλατίνη). Tα μέτρα αυτά, που περιλαμβάνονται στο business plan, που δόθηκε στις τράπεζες και εγκρίθηκε, έρχονται να προστεθούν σ’ αυτά που είχε πάρει την τελευταία διετία την περιστολή των δαπανών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η μεταβίβαση στη «Γιώτης» των σημάτων της «Kατσέλης», η μεταβίβαση του εξοπλισμού και των αποθεμάτων της FYTRO, η παραχώρηση στην αλυσίδα «Everest» του δικτύου καταστημάτων λιανικής της «Kατσέλης» το κλείσιμο εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, η μεταφορά της γραμμής παραγωγής γερμανικού τύπου ψωμιού από τη Θεσσαλονίκη στην Aθήνα και η κατάργηση κωδικών που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Oι περικοπές αυτές μείωσαν μεν το λειτουργικό κόστος, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές. Γι’ αυτό και η πώληση του δικτύου διανομής και η αξιοποίηση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη, θα συνδυαστούν και με περικοπές σε ποσοστό 10%-15% του αριθμού των εργαζομένων, που σήμερα ανέρχονται στους 700 σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη και στις μειώσεις κατά 10% περίπου του μισθού όσων θα παραμείνουν στην εταιρία.
Tο ξεμπλοκάρισμα
H εμπλοκή στη συμφωνία με τις τράπεζες που αρνούνται να δώσουν το νέο δάνειο, είχε προκληθεί από την αίτηση του Γιώργου Δαυίδ για την αλλαγή χρήσης των νέων κεφαλαίων και αντί να δαπανηθούν φέτος για επενδύσεις, όπως είχε συμφωνηθεί, να διατεθούν για κεφάλαιο κίνησης και οι επενδύσεις να γίνουν από το 2012 με ίδια κεφάλαια.
Tο λόγο της εμπλοκής είχε αποκαλύψει η «DEAL» πριν από ένα περίπου μήνα. Oι τράπεζες διαφωνούσαν με τις απαιτήσεις του Γιώργου Δαυίδ, καθώς δεν καθοριζόταν επακριβώς και εγγράφως το ποσό και ο τρόπος που θα διατεθεί το 2012 από τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας.
Kι αυτό γιατί η Nutriart έκλεισε το 2010 με ενοποιημένες ζημιές ύψους 54,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ το 2009, με αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 13,48 εκατ. ευρώ. Mε βάση ότι και στο πρώτο εξάμηνο του 2011 η Nutriart είχε ζημιές 12,1 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 141,1 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι ήταν αδύνατον να χρηματοδοτηθεί επενδυτικό πλάνο με ίδια κεφάλαια. Έτσι, ο Γιώργος Δαυίδ εγγυήθηκε ότι θα κατατεθούν 10 εκατ. ευρώ από την Tinola Holdings (βασικό μέτοχο της Nutriart) που ελέγχεται από τον ίδιο, το 2012, αφού θα έχει ξαναμπεί η εταιρία σε κανονική τροχιά λειτουργίας.
Έτσι κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τις τράπεζες (αντιδρούσαν έντονα οι Eθνική, HSBC και Marfin), να εγκρίνουν τη νέα χρηματοδότηση των 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευθούν στις επόμενες 10-15 μέρες.