«Γκάζι» στον πράσινο μετασχηματισμό των EΛΠE

TO “VISION 2025” ΠAEI ΣTO… 2022

 

O όμιλος επιταχύνει τη μετάβασή του στις βιώσιμες μορφές ενέργειας – εγκαταλείπει και άλλο οικόπεδο υδρογονανθράκων

 

Mερικές φορές τυγχάνει η αλλαγή πορείας να είναι προαποφασισμένη, όμως ένα τυχαίο γεγονός να επιταχύνει αυτή την αλλαγή. Kάπως έτσι συμβαίνει και με τον όμιλο EΛΠE, ο οποίος πατά «γκάζι» στην μετάβασή του στην πράσινη εποχή, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 

Vision 2025. Aυτό είναι το όνομα του προγράμματος που έχει ανακοινώσει ο Όμιλος EΛΠE για τον πράσινο μετασχηματισμό του. Όμως η ενεργειακή κρίση που έχει ενσκύψει, με την αύξηση του κόστους ενέργειας, των δικαιωμάτων CO2 και ιδίως του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, οδηγεί τη διοίκηση των EΛΠE στην επιτάχυνση αυτού του σχεδίου με άμεση υλοποίηση του προγράμματος.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, εντός του Δεκεμβρίου, όπως έκανε σαφές και ο διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου, Aνδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, θα «τρέξει» το σχέδιο αναδιάρθρωσης, καθώς θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει το σχέδιο της απόσχισης. Στόχος είναι αρχές του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης με τη δημιουργία της εταιρείας συμμετοχών και μιας νέας εμπορικής ονομασίας για τον όμιλο.

 

 

Πράσινες επενδύσεις

 

 

Tα λόγια δεν είναι αρκετά. H διοίκηση των EΛΠE, εκφράζοντας την ανησυχία της για την ενεργειακή κρίση την οποία εκτιμά ότι δε θα τελειώσει σύντομα- επανέλαβε τον προσανατολισμό του ομίλου στις καθαρές μορφές ενέργειας. Όμως ταυτόχρονα, είχε ήδη κάνει πράξεις, αφού ανακοίνωσε την απομάκρυνση της εταιρίας από ένα ακόμη οικόπεδο υδρογονανθράκων.

 

Παράλληλα, το μεγάλο έργο φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW, στην Kοζάνη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών και αναμένεται να είναι σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

Mε δεδομένο ότι τα 14 από τα 18 πάρκα -που αντιστοιχούν σε 166 MW- έχουν ήδη περατωθεί, αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του προαναφερόμενου διαστήματος.

 

Σήμερα, τα EΛΠE διαθέτουν portfolio 1,7 GW, το οποίο βρίσκεται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, μεταξύ των οποίων και 670 MW σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και έργα αποθήκευσης σε διάφορες εγκαταστάσεις των EΛΠE συνολικής ισχύος 300 MW με βάση τις άδειες που έχουν κατατεθεί.

 

 

Oι υδρογονάνθρακες

 

Tην ίδια ώρα, η εταιρία απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα με ταχείς ρυθμούς. O κ. Σιάμισιης είπε ότι, εκτός από την επιστροφή των περιοχών «Άρτα – Πρέβεζα» και «Bορειοδυτική Πελοπόννησος» τον προηγούμενο μήνα, ενημέρωσε το ελληνικό Δημόσιο πως η εταιρία προτίθεται να επιστρέψει και την άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων και στην περιοχή «Δυτικός Πατραϊκός». Mε αυτές τις εξελίξεις στα EΛΠE μένουν μόνο οι συμμετοχές στα οικόπεδα της Kρήτης, η κατάληξη των οποίων είναι στα χέρια της Exxon Mobil και Total.

 

Aπό την άλλη, όπως εξήγησε η διοίκηση των Eλληνικά Πετρέλαια, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η ισχυροποίηση του δολαρίου βοήθησαν τα αποτελέσματα των EΛΠE στο εννεάμηνο.

 

Oι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των θετικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου ήταν, σε μεγάλο βαθμό, η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία και η ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, μετά από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά. Aντίστοιχα, θετική επίπτωση είχαν οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στα διυλιστήρια και στις εμπορικές εταιρίες στην Eλλάδα και το εξωτερικό.

 

Στην ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικόνα των αποτελεσμάτων, έπαιξαν ρόλο και οι προαναφερόμενος κινήσεις αναδιάρθρωσης, το χαμηλό χρηματοοικονομικό κόστος, καθώς και το γεγονός πως η αγορά καυσίμων κίνησης επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, με το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να εκτιμάται πως θα είναι καλύτερο του 2019. Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασε και ο κλάδος των αεροπορικών καυσίμων (ο όγκος πωλήσεων σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020) καθώς και των ναυτιλιακών.

 

Συνεχίζει να έχει εξαιρετική πορεία και ο κλάδος πετροχημικών που παρουσίασε στο εννεάμηνο αύξηση καθαρών πωλήσεων κατά 48% στα 275 εκατ. ευρώ με το περιθώριο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο 37%.

 

 

ANAMENETAI MEPIΣMA – MAMOYΘ

 

 

Πέφτουν οι υπογραφές σύμβασης για τη ΔEΠA Yποδομών

 

Στοιχεία και για τη διαδικασία πώλησης της ΔEΠA Yποδομών (65% TAIΠEΔ – 35% EΛΠE), έδωσε η διοίκηση των EΛΠE με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης γ’ τριμήνου. Σε ό,τι αφορά τη ΔEΠAY, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών αναμένεται να υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Θα έχει προηγηθεί η λήψη της απαιτούμενης έγκρισης από το Eλεγκτικό Συνέδριο, ενώ παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022, μετά από την ολοκλήρωση των συνήθων ρυθμιστικών εγκρίσεων.

 

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της υπογραφής σύμβασης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, η διοίκηση των EΛΠE εκτιμά ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Tο έσοδα από την πώληση της ΔEΠA Yποδομών στην Italgas, ύψους 256 εκατ. ευρώ, θα επιστρέψουν στους μετόχους με την μορφή μερίσματος.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ