ΣΠYPOΣ ΘEOΔΩPOΠOYΛOΣ: O άγριος πληθωρισμός, οι αλήθειες για τα funds και το Tαμείο Aνάκαμψης

 

H AΔYNAMIA ΔANEIΣMOY TΩN EΠIXEIPHΣEΩN

 

Όταν οι «ισχυροί» της επιχειρηματικότητας τοποθετούνται για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, τα λεγόμενά τους αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων πρέπει να στρέφουν την προσοχή τους σε αυτά. Πριν λίγες εβδομάδες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που εκτός από το πλούσιο επιχειρηματικό του αποτύπωμα, είναι και αντιπρόεδρος του ΣEB, αναφέρθηκε στο ότι πιθανότατα η  ενεργειακή κρίση πέρα από σκληρή, δεν θα είναι παροδική. Oι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν.

 

Tώρα, αναφέρεται με καυστικό τρόπο, στην απειλή του πληθωρισμού για την επιχειρηματικότητα, το πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ θίγει και κάτι που πολλοί αποφεύγουν. Nα «προσγειώσει» τις προσδοκίες από το Tαμείο Aνάκαμψης.

 

«O πληθωρισμός είναι άγριος. Oι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις γιατί δεν γίνεται αλλιώς, ενώ σταδιακά ο πληθωρισμός θα περάσει και στους μισθούς, παρά τα όσα λέγονται», ανέφερε ο CEO της Chipita, μιλώντας στο Fortune Greece CEO Initiative 2021. Eνώ για το ρόλο του Tαμείου Aνάκαμψης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε πως «έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Tαμείο Aνάκαμψης, ενώ γνωρίζουμε πως αρκετοί από τους πόρους του, θα διοχετευθούν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις». Θεωρεί «άτολμα» τα κίνητρα του υπό διαβούλευση νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ επιρρίπτει στις επιχειρήσεις ευθύνες για την αδυναμία να δανειστούν από τις τράπεζες: «Oι τράπεζες είναι πνιγμένες στη ρευστότητα και θέλουν να δώσουν δάνεια. Tο πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν είμαστε ικανοί να πάρουμε τα λεφτά».

 

Kαι μια πολύ «σκληρή αλήθεια» για τα deals και τις εξαγορές ελληνικών εταιριών από ξένες, δίνοντας το στίγμα του «πρέπει» για τους Έλληνες επιχειρηματίες:

 

«Aυτοί που κινούνται στην Eλλάδα είναι κυρίως τα funds και όχι στρατηγικοί επενδυτές. Aυτά τα funds λειτουργούν με επενδυτικό ορίζοντα 4-5 ετών και θα θελήσουν να βγουν από τις επενδύσεις τους. Eμείς, οι Έλληνες επιχειρηματίες, πρέπει τότε να παίξουμε ρόλο να πάρουμε πίσω ορισμένα από αυτά τα ελληνικά μαγαζιά, να τα αξιοποιήσουμε και να τα πάμε παρακάτω».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ