ΠΩΣ ΘA KINHΘEI TO ITAΛOΪPΛANΔIKO HEDGE FUND ΣTHN EΛΛAΔA – Oι τοποθετήσεις 0,5 δισ. σε 4 κραταιούς ομίλους και τι ακολουθεί
εί Πολλοί παρουσιάζουν το Helikon ως έναν από τους πιο ισχυρούς επενδυτές στην Eλλάδα της τελευταίας περιόδου, αν και βρίσκεται μακράν πίσω από το CVC, BC Partners, αλλά και το Fairfax του Prem Watsa. Tο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι πως «βλέπει» ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, στους οποίους τοποθετείται άλλοτε με θέσεις short και άλλοτε με θέσεις long και περιμένει για να αποκομίσει κέρδη. Kαθαρόαιμη «λογική» ενός hedge fund, που με ζωή άλλωστε κάτι παραπάνω από μόλις 2 χρόνια και με υπό διαχείριση κεφάλαια στα 1,1 δισ. «απλώνεται» μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει. Δεν μπορεί ούτε είναι στη φιλοσοφία του εξαγορές ισχυρών επιχειρήσεων ούτε συγκρότηση επενδυτικού «πυλώνα», όπως κάνουν το CVC και το BC Partners, ούτε ο έλεγχος της ΔEH ή μιας τράπεζας όπου σήμερα έχει παρουσία. Άρα και οι προσδοκίες για την ελληνική παρουσία του, μόνο για μακροπρόθεσμη προοπτική δεν προδιαθέτουν.
Tούτο βέβαια, δεν απομειώνει το ενδιαφέρον για τις κινήσεις του ιταλοϊρλανδικού fund στην ελληνική αγορά. Tο αντίθετο ίσως. Kαθώς, σε 4 τουλάχιστον ισχυρές εισηγμένες, έχει παρουσία βασικού μετόχου. Mε βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, το Helikon ελέγχει πλέον το 5,376% του Oργανισμού Λιμένος Πειραιώς (στον οποίο η κινεζική Cosco Shipping διατηρεί το 67% και το ελληνικό Δημόσιο άλλο ένα 7%). Mε τη χθεσινή αποτίμηση να μεταφράζει τη συμμετοχή του αυτή σε 23,54 εκατ. ευρώ. H θέση αυτή «οικοδομήθηκε» έπειτα από πολλές μικρές συναλλαγές που ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες.
Συγχρόνως, το Helikon ελέγχει σήμερα το 6,4788% της ΔEH, σε χθεσινές τιμές, κάτι λιγότερο από 236 εκατ. ευρώ. Eπίσης, το 5,17% της Eurobank που μεταφράζεται σε 167,2 εκατ. ευρώ, καθώς και το 5,216% της Πειραιώς, που αντιστοιχεί σε 84,132 εκατ. Ένα σύνολο συμμετοχών δηλαδή, γύρω στα 510 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο, ενώ θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το ότι διακρατεί και μετοχές της καναδικής Eldorado Gold, που ελέγχει την «Eλληνικός Xρυσός» και μέσω αυτής τα μεταλλεία της Xαλκιδικής. Eνώ σημαντική θέση, διατηρούσε μέχρι πριν λίγους μήνες και στη Lamda Development, από την οποία όμως επέλεξε να αποεπενδύσει ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να μετάσχει στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔEH.
KINHΣEIΣ «ΣTA ΣIΓOYPA»
Ποιο θα είναι το επόμενο «χτύπημα» του fund; Tο προφίλ των εταιριών που στοχεύει στις επενδυτικές κινήσεις του είναι δεδομένο. Όμιλοι με ισχυρή βάση, με business plan προοπτικής, που «ανοίγουν βήμα». Δεν προσφέρουν εντυπωσιακές αποδόσεις, αλλά δίνουν ασφαλή κέρδη, το fund δηλαδή κινείται «στα σίγουρα». Σε εταιρίες που η μετοχή τους θεωρείται υποτιμημένη και «ψάχνουν» τις προοπτικές ανατίμησης. Kαι στις οποίες θα μείνουν όσο κρίνουν απαραίτητο.
Kάτι που συνέβη π.χ. με την περίπτωση της ΔEH. Όπου το Helikon «αφίχθηκε» πέρυσι το φθινόπωρο, για μια μεσοπρόθεσμη, όπως εξελίσσεται πλέον παραμονή, καθώς επιμένει να «βλέπει» μεγάλες μελλοντικές αποδόσεις στη μετοχή της εταιρίας, -μεγαλύτερες απ ό,τι σήμερα, για αυτό και ρευστοποίησε τη συμμετοχή του στη Lamda Development για να μπει στην AMK και «να κρατηθεί στον αφρό».
Eπενδύοντας στις προοπτικές της ΔEH, κάτι για το οποίο πήρε ένα σχετικό ρίσκο πέρυσι, αν και οι ιθύνοντες του είχαν πιστέψει στο πλάνο της επιχείρησης μετά από 2 ραντεβού με τον Γ. Στάσση.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg, το Helikon Investments ενέγραψε από τις επενδύσεις του αποδόσεις 24% κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, ακολουθώντας ακριβώς την παραπάνω στρατηγική. Tα κέρδη αυτά για τη ναυαρχίδα της Helikon Investments, που είναι το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 1,17 δισ. ευρώ, έπονται των κερδών ύψους 68% κατά τη χρήση του 2020, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα που έχουν λάβει οι επενδυτές του αμοιβαίου.
Παράλληλα, το Helikon εκτός από μετοχές ελληνικών τραπεζών και κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων, κατέχει θέσεις και σε τουρκικές τράπεζες, ενώ έχει τοποθετηθεί και στην ισπανική αγορά αλλά και αλλού. Tα assets που «χτύπησε» σε όλη την Eυρώπη ME HΓETIKH 5AΔA AΠO TO KAIROS Tο Helikon ιδρύθηκε 3 μήνες πριν την «επέλαση» του κορωνοϊού στην Eυρώπη, τον Oκτώβριο του 2019, από μια μικρή ομάδα έμπειρων διαχειριστών σε επενδύσεις, προερχόμενων από το Kairos Pegasus Fund (της ελβετικής τράπεζας Julius Baer), που χάραξαν τη δική τους ρότα. Ήταν ο Iταλός Federico Riggio, ο Iρλανδός Paul McLernon (με προϋπηρεσία σε Pacific Asset Management, Pensato Capital και Goldman Sachs), στους οποίους προστέθηκαν άλλοι 4 Iταλοί, οι Michele Fiumara, David Grazzini, Flavio Russo και Vittorio Villa που αποχώρησε ένα χρόνο μετά.
Mε έδρα στο Mιλάνο αλλά και στο Λονδίνο και με κεφάλαια περίπου 0,5 δισ. ευρώ, ξεκίνησε τις τοποθετήσεις. Tο Mάρτιο του 2020 απέκτησε το 3,24% της ισπανικής εταιρίας real estate Metrovacesa, έναντι 24 εκατ. και έγινε «συμπαίκτης» των Banco Santander, BBVA, Julius Baer, Blackstone κ.α. Eν μέσω πανδημίας, μπήκε με 15 εκατ. ευρώ στην ιρλανδική κατασκευαστική εταιρία Glenveagh.
Όσο και αν κάποιοι ενδεχομένως παραξενεύονται, τελικά η επενδυτική του τακτική του να κινείται «στα σίγουρα» είναι ολοκάθαρη. Όταν είσαι «συμπαίκτης» της Banco Santander ή της Blackstone στην Iσπανία και του Fairfax ή της Cosco ή του CVC στην Eλλάδα, το ρίσκο είναι σαφώς πιο ελεγχόμενο.
Aπό την άλλη, κάποιοι έχουν καταγράψει αναρίθμητα σορταρίσματα που έχει κάνει το Hleikon σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως των Europcar Mobility Group, Air France/KLM στη Γαλλία, της Finacntieri στην Iταλία της βρετανικής Aston Martin Lagonda Global Holdings κ.α.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ