Καταργεί βάρδιες και πουλά ακίνητα η ΑΓΕΤ Ηρακλής – Στον πάγο δύο νέες μονάδες της ΤΙΤΑΝ
Πενήντα χρόνια πίσω επιστρέφει η αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα. Στην δεκαετία του ’60, τότε που η ζήτηση για το βασικό δομικό υλικό άγγιζε τους 6,5 εκατομμύρια τόνους (από 11,4 εκατ. τόνους το 2009), με αποτέλεσμα οι μεγάλες ιστορικές τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας να βιώνουν δύσκολες ώρες.
Τα τσιμέντα «λυγίζουν» τελικά και δύο από τους ισχυρότερους παίκτες του κλάδου, η ΤΙΤΑΝ του Ανδρέα Κανελλόπουλου και η ΑΓΕΤ Ηρακλής του γαλλικού ομίλου Lafarge, έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κινήσεις περικοπών του λειτουργικού τους κόστους και ενίσχυσης του cash flow.
Η ελεύθερη πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η κατασκευαστική «ανομβρία» στα δημόσια έργα υποδομής στην εσωτερική αγορά κλυδωνίζουν τις δύο εισηγμένες, οι διοικήσεις των οποίων εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους τόνωσης των ταμειακών ροών τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων, η εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, το «πάγωμα» νέων επενδύσεων, η μείωση του κόστους στη βάση παραγωγής, ενώ σε βάθος χρόνου δεν αποκλείονται ακόμη και περικοπές προσωπικού, σε περίπτωση που η «σκιά» της ύφεσης γίνει ακόμη πιο βαριά για την ελληνική οικονομία. Με απλά λόγια ακόμη και η ισχυρή βιομηχανία της χώρας βρίσκεται στα… όριά της, με τους εκπροσώπους της, που σηκώνουν το κύριο βάρος των ελληνικών εξαγωγών, να κρούουν καμπανάκια προς την κυβέρνηση, αφού οι ελάχιστες παραγωγικές μονάδες του τόπου αντιμετωπίζονται ως «παρίες». Την ώρα μάλιστα που οι προβλέψεις για τον κλάδο στο τέλος του 2011 γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες.
Το πρώτο «καμπανάκι»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πρώτο «σήμα κινδύνου» εξέπεμψε η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία παρά το γεγονός πως βρίσκεται υπό την… σκέπη του γαλλικού ομίλου Lafarge, ζητούμενό της αποτελεί η τόνωση της ρευστότητάς της. Οι πληροφορίες θέλουν την διοίκηση να έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες επαφές με τους εργαζόμενούς της στο εργοστάσιο της Χαλκίδας για να καταργηθεί η απογευματινή βάρδια και να «γυρίσει» μόνο σε πρωινή. Αν και οι εκπρόσωποι της διοίκησης διαβεβαιώνουν πως το αναγκαστικό αυτό μέτρο δεν θα συνοδευθεί με μείωση της απασχόλησης ή των μισθών, οι εργαζόμενοι κάθονται σε…αναμμένα κάρβουνα. Και αυτό επειδή τα μηνύματα που λαμβάνουν και από τις υπόλοιπες μονάδες της βιομηχανίας δεν είναι ενθαρρυντικά. Τον Αύγουστο στο εργοστάσιο του Βόλου αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του, καθώς η έντονη κρίση στην κατασκευαστική αγορά είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα αποθηκευτικά σιλό και να σταματήσει η παραγωγή για έναν μήνα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, αφού το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και άλλες δύο φορές μέσα στο 2010.
Οι συσκέψεις τους τελευταίους μήνες στην ΑΓΕΤ Ηρακλής υπό την ηγεσία του κ. Albert Corcos έχουν ενταθεί. Ζητούμενο της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας με εντολή της γαλλικής μητρικής Lafarge είναι να σταματήσει η «αιμορραγία» των οικονομικών της μεγεθών, καθώς οι ζημίες της διευρύνθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2011 στα 42,76 εκατ. ευρώ από 2,46 εκατ. το 2010 και οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 30,5%, να ξαναμπεί σύντομα σε κερδοφόρο τροχιά και να ενισχύσει τα ταμεία της. Άλλωστε η ΑΓΕΤ Ηρακλής για την Lafarge αποτελεί την δεύτερη σε παραγωγή επιχειρησιακή μονάδα του ομίλου και αντιπροσωπεύει το 6% της συνολικής παραγωγής τσιμέντου και το 25% της εξαγωγικής του δραστηριότητας.
Η «αιμοδότηση» με νέα κεφάλαια δεν είναι εύκολη υπόθεση εν μέσω κρίσης. Παρόλ’ αυτά η εισηγμένη την αναζήτησε και μέσω της μετεγκατάστασής της σε μισθωμένο κτίριο στην Παιανία και βγάζοντας στο… σφυρί τα ιδιόκτητα γραφεία της στην Λυκόβρυση. Αν και είχε προσπαθήσει να πουλήσει το ακίνητο και πάλι το 2009 με την ρήτρα πως δεν θα δεχόταν τίμημα κατώτερο των 30 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και επαναπροκηρύχθηκε φέτος, συγκεντρώνοντας σημαντικές οικονομικές προσφορές.
Η ΤΙΤΑΝ
Μπορεί η ΤΙΤΑΝ να παραμένει σε κερδοφόρο τροχιά, όμως, τα οικονομικά της μεγέθη την τελευταία πενταετία σημειώνουν καθοδική πορεία. Έτσι, από καθαρά κέρδη 259,18 εκ. ευρώ το 2006 και 239,7 εκ. το 2007, στο εξάμηνο του 2011 έφτασε τα 23,4 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται επίσης κατά 18,2% στα 557 εκατ. ευρώ.
«Αχίλλειος πτέρνα» για τον όμιλο του Ανδρέα Κανελλόπουλου είναι εκτός από την Ελλάδα, η αγορά των ΗΠΑ, αλλά και το «καλό χαρτί» της, η Αίγυπτος λόγω της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή, αφού υπάρχει μεταβατική κυβέρνηση και δεν είναι σαφές ποια θα είναι μελλοντικά η στάση των ηγετών της απέναντι στις ξένες επενδύσεις.
Στην Αμερική από την άλλη, η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει την χειρότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Ιδιαίτερα οι νοτιοανατολικές πολιτείες, όπου δραστηριοποιείται κυρίως ο όμιλος παρουσιάζουν συνολικά στασιμότητα στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την προϋπόθεση πως η ύφεση θα συνεχιστεί, δεν αποκλείεται η διοίκηση να προχωρήσει ακόμη και σε περικοπές θέσεων εργασίας και ενεργειακών δαπανών για να αποφύγει τη περαιτέρω μείωση των κερδών της. Όπως άλλωστε είχε πει και ο CEO, Δ. Παπαλεξόπουλος στις αρχές του έτους, «αν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα πρέπει να μειωθεί και το κόστος βάσης και η ΤΙΤΑΝ δεν έχει κάνει ακόμη ό, τι μπορεί στις γραμμές κόστους».
Την ίδια ώρα αναθεωρείται και το πλάνο για την κατασκευή δύο νέων μονάδων για την παραγωγή έτοιμου μείγματος τσιμέντου στην Αίγυπτο που προγραμματίζονταν για το τέλος του 2011 και με την προϋπόθεση πως θα αυξηθεί ως 5% φέτος η αγορά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ