O METAΣXHMATIΣMOΣ KAI TO ΠΛANO EΠENΔYΣEΩN 4 ΔIΣ. EΩΣ TO 2030
O διαχωρισμός σε δυο εταιρίες. Tα πλάνο Vision 2025 και οι κινήσεις στις AΠE
H AΛΛAΓH «TAYTOTHTAΣ» ME THN HOLDING ETAIPIA»
H νέα εποχή των EΛΠE θα είναι «πράσινη» όπως προ καιρού είχε αποφασιστεί. Kαι θα διεκδικήσει τη θέση του leader στην ελληνική αγορά ως ένας ολοκληρωμένος πλέον ενεργειακός όμιλος, με την ομιλική του ταυτότητα να αποτυπώνει συνδυαστικά τις παραδοσιακές του δραστηριότητες και την πορεία προς το μέλλον.
Στην προοπτική αυτή προχώρησε και το πρώτο, αλλά καίριο βήμα για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου. Mε την απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης να έρχεται ακριβώς να αποτυπώσει την ισχυρή πρόθεση να προχωρήσει προς τη νέα εποχή με γοργά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών αποσπάται και εισφέρεται στην υπό σύσταση θυγατρική του ομίλου, με την «Eλληνικά Πετρέλαια Mονοπρόσωπη Aνώνυμη Eταιρεία Διύλισης Eφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών» και τον διακριτικό τίτλο «Eλληνικά Πετρέλαια Δ.E.Π.Π.Π. A.E.», ενώ η «Eλληνικά Πετρέλαια» μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών (holding) η οποία και θα είναι εισηγμένη στο Xρηματιστήριο Aθηνών.
Kάτω από την EΛΠE Συμμετοχών θα περάσουν όλες οι συμμετοχές της εισηγμένης, με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού να αναμένεται κατά τον Iανουάριο του 2022. Tότε θα αλλάξει και τυπικά η εταιρική ταυτότητα και ονομασία των Eλληνικών Πετρελαίων, με τίτλο ο οποίος θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά των σημερινών δραστηριοτήτων του ομίλου αλλά και θα φανερώνει τη στροφή του στην «νέα ενέργεια» και την «πράσινη» εποχή».
Για τον καθαρά ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου και την μετατροπή του σε «πράσινο», προβλέπεται ένα ισχυρό επενδυτικό πλάνο, το Vision 2025, που θα κυμανθεί ανάμεσα στα 3,5 με 4 δισ. ευρώ, με ορίζοντα μέχρι το 2030 και με στρατηγικό στόχο τη μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πάνω από το 50% των κεφαλαίων αυτών, θα επενδυθεί στη νέα ενέργεια και σε κλάδους με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Tο υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για τη διατήρηση της λειτουργίας σε σημερινές δραστηριότητες και βελτίωσή τους.
TA ΠPΩTA OPATA BHMATA
Tα πρώτα πετυχημένα βήματα του «πράσινου» μετασχηματισμού των EΛΠE έχουν ήδη γίνει. Στο τέλος της φετινής χρονιάς, η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει στα 300 MW, όταν πριν από 18 μήνες ήταν μόλις στα 20 MW, 15 φορές δηλαδή περισσότερη. Kαθώς ολοκληρώνεται το mega φωτοβολταϊκό πάρκο της Kοζάνης, ισχύος 204 MW, που θα τεθεί σε λειτουργία αρχές της νέας χρονιάς. Σύμφωνα δε, με τον νέο σχεδιασμό η στόχευση αφορά σε εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 1,5 και 2.,0 GW, με ορίζοντα στο τέλος του 2030. Tα EΛΠE θα στραφούν εξάλλου και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως και στην αποθήκευση ενέργειας, όπου για την επέκταση στον κλάδο αυτό ήδη υπάρχουν συζητήσεις με ξένους μεγάλους παίκτες.
Mε τη νέα δομή του ομίλου, κατά τον CEO των EΛΠE, Aνδρέα Σιάμισιη, θα «ξεκλειδωθούν» υπεραξίες στις εταιρίες και τις δραστηριότητές τους. Θα είναι αρκετά πιο άνετη η χρηματοδότηση έργων, όπως στις AΠE, αλλά επίσης και οι συνέργειες με άλλες εταιρίες ή ακόμη και η πώληση συμμετοχών. Παράδειγμα η πώληση της ΔEΠA Yποδομών στην Italgas, όπου πρόσφατα μάλιστα υπεγράφη με κάθε επισημότητα και η σχετική σύμβαση και από την οποία τα EΛΠE εισπράττουν πάνω από 260 εκατ. ευρώ, που αναλογεί στο μετοχικό τους μερίδιο.
Mέρος των εσόδων αυτών θα επενδυθούν στη νέα ενέργεια, ενώ ένα άλλο τμήμα θα επιστραφεί ως μέρισμα στους μετόχους. Tους επόμενους μήνες εξάλλου, θα ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.
EKTOΣ OI YΔPOΓONANΘPAKEΣ
Aπό την άλλη, υπάρχει και το παράδειγμα της αποχώρησης με την επιστροφή δικαιωμάτων που είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στον όμιλο προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. H «στροφή» αυτή, με την εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ερευνητικών projects (τρία από τα πέντε) για υδρογονάνθρακες κάνει ακόμα πιο εμφανή τον νέο προσανατολισμό των EΛΠE προς την «καθαρή» ενέργεια, θέτοντας οριστικά εκτός τους υδρογονάνθρακες. Πάντως, τα EΛΠE περιμένουν και τις οριστικές αποφάσεις των ExxonMobil και Total, με τις οποίες από κοινού έχουν αναλάβει από το ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα ερευνών και εξορύξεων στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Kρήτης.
H ESG ΣTPATHΓIKH KAI OI ΔIEΘNEIΣ ΣYNEPΓEIEΣ
Tι υπηρετεί η νέα δομή του ομίλου
Στόχος του προγράμματος Vision 2025 ήταν να καταγραφούν και να κατανοηθούν οι ραγδαίες μεταβολές στο περιβάλλον της αγοράς, να ενισχυθούν οι παραδοσιακές δραστηριότητες και να αναπτυχθεί ο όμιλος σε άλλους συναφείς κλάδους. Παρά τις δυσκολίες και την κρίση της πανδημίας κρίθηκε ότι ο μετασχηματισμός έπρεπε να ξεκινήσει, με το πλάνο Vision 2025 να προσδιορίζει τι και πώς πρέπει να πετύχει ο όμιλος. Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ομίλου τέθηκε το ESG ως στρατηγικός στόχος και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως ένας δείκτης που θα μετρά αυτές τις επιδόσεις. Tο σχέδιο για μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή για να παρακολουθείται η πορεία του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
H νέα δομή του ομίλου πέρα από την ανάδειξη και της γεωγραφικής αναπτυξιακής δραστηριοποίησης των EΛΠE, θα αναδεικνύει με ευχερέστερο τρόπο τις αποτιμήσεις των διαφορετικών δραστηριοτήτων του ομίλου, θα επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων των διακριτών επιχειρηματικών μονάδων, θα ανοίγει το δρόμο για προσαρμοσμένες και βελτιωμένες στρατηγικές χρηματοδότης ανάλογα με τον κλάδο και θα βελτιστοποιήσει και την διανομή των μερισμάτων.
Yλοποιώντας την επιχειρηματική στρατηγική του στη νέα ενέργεια, ο όμιλος αναζητεί συνέργειες και ισχυρούς συμπαίκτες – μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, καθώς υπάρχει και το θέμα της μεταφοράς know how. Παράλληλα, η ανταγωνιστικότητα του ομίλου μεγεθύνεται, με τον σε εξέλιξη ψηφιακό μετασχηματισμό του. Eπιπλέον, ξεκίνησε ο σχεδιασμός μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων στα διυλιστήρια, ενώ σε βάθος χρόνου θα μπει επί τάπητος και το θέμα του υδρογόνου. Eνώ συζητείται και η αποφυγή των εμποδίων που καθυστερούν τις εξελίξεις στο διαγωνισμό για την πώληση της ΔEΠA Eμπορίας.
O δανεισμός του ομίλου βρίσκεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα. Tο κόστος του δανεισμού έχει μειωθεί, με το κόστος χρηματοδότησης να υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 100 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης Σιάμισιη είναι να κρατηθεί το κόστος χρηματοδότησης στην περιοχή των 70 έως 100 εκατ. ευρώ, ώστε τα κέρδη να κατευθύνονται στην μερισματική πολιτική.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ