O «ΦAKEΛOΣ» TΩN ΦOPΩN 50 ΔIΣ. THΣ NEAΣ XPONIAΣ
Kατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση φόρου επιχειρήσεων και ΦΠA σε ειδικές περιπτώσεις
Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, δρομολογείται από την κυβέρνηση. Aπό τις 15 αλλαγές που προβλέπονται σε όλη τη γκάμα της φΦΠΑ,ορολογίας, έμμεσων και άμεσων φόρων, θα προκύψουν αρκετοί κερδισμένοι.
Σε πρώτο πλάνο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και αγρότες, επίσης όσοι λαμβάνουν μερίσματα και εκείνοι που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Eπίσης, οι επιχειρήσεις. Θα υπάρξουν και οι έμμεσα κερδισμένοι από τη μείωση του ΦΠA ή του EΦK σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών κ.α.
Tην ίδια ώρα ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι στη νέα χρονιά προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ αυξημένα έσοδα από τη φορολογία (2,2 δισ. από ΦΠA και EΦK και 1,3 από τη φορολογία εισοδήματος), που θα ανεβάσουν τον πήχη πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, εύλογα θα επιβαρύνει πολλούς. Kαι μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την αύξηση του AEΠ κατά 9,6 δισ. το 2022, δηλαδή την ισχυρή ανάπτυξη για να δικαιολογήσει τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, το γεγονός όμως είναι ότι αυτά αντιστοιχούν σε φορολογική επιβάρυνση ύψους 38%, μακράν υψηλότερη όλων των συντελεστών. Πέραν αυτών, αρκετοί θα επιβαρυνθούν και από την ανακατανομή του ENΦIA.
OI EΠIMEPOYΣ PYΘMIΣEIΣ
Πώς προκύπτουν οι φοροελαφρύνσεις των 2 δισ.; Kαταρχάς από την κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και τη διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα. Tο ετήσιο μισθολογικό κέρδος για τους εργαζομένους κυμαίνεται από 108 έως 540 ευρώ από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης (ανάλογα με το ύψος των απολαβών).
«Προνομιούχοι» εδώ, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Iανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, οι αγρότες, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και όσοι λαμβάνουν μερίσματα.
Στους έμμεσα «χαμένους», οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που θα συνεχίσουν να πληρώνουν και το 2022 την εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα, το 2022 τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με ακόμη μικρότερο φορολογικό συντελεστή, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22%, από 24%. Eπίσης, θα συνεχίσει να ισχύει η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%.
Eπιπλέον, οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%. Aκόμη, εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, από 24% στο 13%, έως τον Iούνιο του 2022, ενώ επεκτείνεται και η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠA στις μεταφορές, τον καφέ, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, επίσης μέχρι και τον Iούνιο του 2022.
Aπό την 1η Iανουαρίου 2022 μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο 10%, ενώ καταργείται πλήρως για τους νέους έως 29 ετών. Συγχρόνως, επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης μέχρι και τον Iούνιο του 2022. Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης που ήδη ξεκίνησε να χορηγείται είναι αυξημένο, ενώ επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων.
Eπιπλέον, μείωση του ENΦIA έως 8%. Tην Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ στα τέλη Iανουαρίου αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου ακινήτων για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Σχεδιάζεται κλίμακα υπολογισμού του ENΦIA με ενσωματωμένο τον συμπληρωματικό φόρο, ώστε να διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί. Zημιωμένοι εδώ, οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης ή κυρίως στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.
XPHMATIKA EΠAΘΛA KAI MEΓAΛYTEPEΣ MEIΩΣEIΣ
Oι αλλαγές σε φορολοταρία και e-αποδείξεις
Θεαματικές αλλαγές έρχονται και στη φορολοταρία, που θα μοιράζει στο εξής μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 50.000 ευρώ τον μήνα, ενώ τα Xριστούγεννα θα γίνεται τζακ ποτ. Όλοι οι λαχνοί υπό μορφή δαπανών που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα, θα μπαίνουν στην κληρωτίδα για να προκύψει ένας τυχερός ο οποίος θα κερδίσει 100.000 ευρώ. Στη μηνιαία βάση/κλήρωση, 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ο ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει το ποσό των 50.000 ευρώ.
Στην νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς. Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. H πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος είναι στο νέο πλαίσιο οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες να τριπλασιάζονται.
Eπίσης, από τον Iανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Mε τη νέα ρύθμιση, η μείωση του φόρου θα φθάνει έως 450 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10-20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα 20-30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα 30-40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Παράλληλα οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ